توصیه‌های تغذیه‌ای شب یلدا چیست؟

یلدا سنت قدیمی ایرانیان، لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی و دوری از دورهمی‌های خانوادگی، اهمیت رژیم غذایی سالم و متعادل، آجیل سالم‌ترین تنقلات شب یلدا، فواید خوردن هندوانه در شب یلدا، بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای یلدا برای بیماران و ۱۵ خاصیت انار؛ نماد برکت در شب یلدا را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بسیاری از اقوام ایرانی مانند لر، ترک، بلوچ، کرد آداب و رسوم مختلفی دارند اما از آئینی که همه ساله ما ایرانیان آن را برگزار می‌کنیم، شب یلدا است. شب یلدا طولانی‌ترین شب سال است که همه افراد در این شب دور هم جمع می‌شوند وبا خواندن اشعار حافظ و شاهنامه و خوردن خوراکی‌های خوشمزه این شب را در کنار هم برگزار می‌کنند.

یکی از سنت‌های قدیمی ایرانیان برگزاری شب یلدا است که امسال نیز همچون سال گذشته به دلیل بحران کرونا در کشور، خانواده‌های فهیم و با مسئولیت ایرانی از برگزاری دورهمی‌های این شب خودداری می‌نمایند.

رعایت پروتکل‌های بهداشتی و دوری از دورهمی‌های خانوادگی از مهم‌ترین نکاتی است که باید قبل از تغذیه به آن توجه شود تا دوباره شاهد پیک جدید کرونا نشویم، همچنین علاوه بر رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی باید از پرخوری و تجملات پرهیز شود.

آجیل سالم‌ترین تنقلات شب یلدا

متخصصان تغذیه تاکید دارند آجیل به عنوان سالم‌ترین تنقلات شناخته شده است، آجیل دارای فیبر بالایی است و افراد می‌توانند از آن برای درمان یبوست، چاقی، انواع سرطان‌ها از جمله سرطان معده و روده استفاده کنند؛ آجیل دارای انواع ویتامین‌های گروه E و B، روی، کلسیم، فسفر و پتاسیم، منیزیم، ویتامین A و پروتئین است.

مواد موجود در آجیل به سلامت بدن کمک می‌کند، وجود موادی مانند روی، کلسیم، فسفر و پتاسیم، منیزیم و ویتامین A در آجیل موجب افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از ریزش مو و چین و چروک پوست، درمان افسردگی، افزایش قدرت بینایی و رفع خستگی و گرفتگی عضلات می‌شود.

چربی موجود در آجیل برای بدن مفید است، چربی موجود در آجیل از نوع مضر نیست، اما افراد در مصرف آن نباید زیاده روی کنند چرا که این ماده خوراکی دارای کالری بالایی است و برای جلوگیری از افزایش وزن در خوردن آن باید اعتدال رعایت شود.

مصرف آجیل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل و برای حفظ سلامت قلب بسیار مفید است؛ در حقیقت مصرف گردو، بادام و سایر مغزها سبب کاهش کلسترول خون می‌شود و از آنجایی که شرایط نگهداری و حمل این مواد راحت است مصرف آن برای کودکان بسیار توصیه می‌شود و از آن می‌توان به عنوان میان‌وعده‌ای مغذی استفاده کرد.

بسیاری از آجیل‌ها دارای میزان خوبی از اسیدهای چرب امگا سه و انواع مفید اسیدهای چرب است و به سلامت قلب کمک می‌کند، این اسیدهای چرب در مواد دیگری مانند گوشت و بسیاری از ماهی‌ها هم یافت می‌شوند ولی آجیل یکی از بهترین منابع گیاهی آن است.

توصیه‌های تغذیه‌ای شب یلدا چیست؟

فواید خوردن هندوانه در شب یلدا

- هندوانه از دیدگاه طب قدیم «سرد و تر» است و تب بر است.

- به علت دارا بودن آب فراوان برای رفع عطش بسیار مفید است.

- برای جلوگیری و دفع سنگ کلیه مفید است.

- هندوانه منبع غنی از بتاکاروتن و لیکوپن است که آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و سبب جلوگیری از بروز سرطان‌ها در انسان می‌شوند.

- هندوانه از بروز آسیب‌های پوستی در اثر نور جلوگیری می‌کند.

- مواد زائد بدن را دفع می‌کند.

- برای شادابی و طراوت پوست مفید است.

- به علت قند کم و میزان کالری پایین برای همه افراد مفید است.

- از اکسیداسیون کلسترول و تنگ شدن دیواره عروق و بیماری‌های قلبی و سکته جلوگیری می‌کند.

- مصرف منظم آن از بروز حملات آسم، سرطان کولون، آرتروز، نقرس و بواسیر جلوگیری می‌کند.

- مغز تخم هندوانه سبب از بین رفتن انگل‌های روده و معده می‌شود.

- پوست سفید داخل آن برای زخم گلو و دهان مفید است.

- هندوانه سرشار از ویتامین‌های A و B و C است.

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای یلدا برای بیماران

همیشه باید در مصرف میزان مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پرنمک و چرب احتیاط کنیم، به خصوص در مناسبت‌هایی مانند شب یلدا. مواد غذایی شیرین، چرب و پرنمک که سه عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی خون بالا و فشار خون بالا هستند؛ همیشه باید به صورت متعادل مصرف شوند.

متخصصان تغذیه تاکید دارند پرخوری در شب یلدا در کنار ایجاد اختلالات سو هاضمه، به دلیل دریافت انرژی اضافه، می‌تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود. بعضی از افرادی هم که مبتلا به بیماری‌های متابولیک مثل دیابت، فشار و چربی خون هستند، نباید افراط در مصرف خوراکی‌های شب یلدا را داشته باشند.

افراد دیابتی باید از مصرف قند و شیرینی پرهیز کنند. در واقع آجیل مورد مصرف شب یلدا هم از نوع شیرین است که این افراد باید تعادل را رعایت کنند. مصرف همزمان برخی میوه‌ها مانند هندوانه، موز و حتی انار مشکلات افزایش قند خون را به دنبال خواهد داشت. توصیه می‌شود در این شب، افراد مبتلا به دیابت وعده‌های اصلی خود را کاهش دهند تا بتوانند از تنقلات شب یلدا در حد تعادل مصرف کنند. این افراد نسبت به نوع و قند مصرفی، طبق شب‌های قبل دقیق و متعادل باشند.

متخصصان تغذیه اعلام کرند موضوع مشکل دار برای افراد مبتلا به فشار خون آجیل شور است. در واقع مصرف تخمه یا انواع مغزهای دارای نمک زیاد برای این افراد توصیه نمی‌شود اما مصرف میوه برای این افراد مناسب است. همچنین شام یا ناهار مصرفی خود را با نمک کم میل کنند.

کسانی که چربی خون بالا دارند نسبت به مصرف شیرینی جات و چربی‌ها دقت زیادی داشته باشند. در واقع مصرف بیش از حد شیرینی و مواد نشاسته‌ای در بدن تمام افراد تبدیل به سلول‌های چربی خواهد شد که در مبتلایان به چربی خون، این مشکل حادتر می‌شود. افراد مبتلا به چربی خون از مصرف غذاهای چرب پرهیز کنند. باید به این نکته توجه داشت حتی آجیل‌ها هم از انواع چربی هستند، بنابراین تعادل در مصرف آجیل را هم رعایت کنند.

افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی در شب یلدا از رژیم کاهش وزن خود غافل نشوند و اعتدال را رعایت کنند. برای این افراد هم بهتر است حجم غذایی خود را کاهش دهند تا بتوانند از آجیل و خشکبار در حد معقول استفاده کنند. در واقع تمام افراد در این شب باید اصل تعادل در مواد غذایی و میان وعده‌ها را رعایت کنند.

۱۵ خاصیت انار؛ نماد برکت در شب یلدا

انار نماد اصلی سفره شب یلدا است و گذشتگان آن را میوه باروری و برکت می‌دانستند، انار از سالم‌ترین و بهترین میوه‌های روی زمین است و ترکیبات مفید متفاوتی نسبت به دیگر میوه‌ها دارد. تحقیقات نشان داده است که انواع انار ترش و شیرین و محصولات آن‌ها مانند رب انار، آب انار و حتی پوست انار و هسته انار خواص بسیار زیادی برای بدن دارند. می‌توان با مصرف این میوه بدن را در برابر خیلی از بیماری‌ها مقام‌تر کرد. ۱۵ خاصیت انار برای سلامتی بدن عبارتند از:

۱. انار سرشار از مواد مغذی است

پوست انار ضخیم و خارق‌العاده است، اما درون این پوست ضخیم صدها دانه ظریف و خوشمزه یاقوت مانند قرار گرفته است. هر کدام از این دانه‌ها دارای خواص شگفت‌انگیزی هستند که انار را به یک میوه خاص تبدیل کرده است، بخشی از ارزش غذایی یک لیوان انار دان کرده (حدود ۱۷۴ گرم) را ببینید.

· فیبر: ۷ گرم

· پروتئین: ۳ گرم

· ویتامین C: سی درصد

· ویتامین K: سی‌وشش درصد

· فولات: شانزده درصد

· پتاسیوم: دوازده درصد

دانه‌های انار بسیار شیرین هستند البته اگر رسیده و تازه باشند.، هر یک لیوان دانه انار حدود ۲۱ گرم قند و حدود ۱۴۴ کالری انرژی دارد. علاوه بر این انار ترکیباتی قوی با خواص دارویی هم دارد.

۲. خواص دارویی انار

درون انار دو ماده وجود دارد که در واقع اکثر خواص انار را مدیون آن‌ها هستیم.

پونیکالاجین ( Punicalagin)

این ماده یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی است که هم در آب آنار و هم در پوست انار پیدا می‌شود. خاصیت آنتی‌اکسیدان این ماده آنقدر زیاد است که باعث شده آب انار سه برابر بیشتر از نوشیدنی‌هایی مانند آب انگور و چای سبز آنتی‌اکسیدان فعال داشته باشد. همین آنتی‌اکسیدان و البته موارد دیگر باعث می‌شود که خواص آب انار و البته خواص پوست انار هم بسیار زیاد باشد.

پونیسیک اسید ( Punicic acid)

این اسید درون روغن هسته انار یافت می‌شود و جزو اسیدهای چرب اصلی دانه‌های انار است. این ماده یکی از اسیدهای چرب امگا ۶ است.

۳. تأثیر ضدالتهابی قوی انار

التهاب‌های شدید یکی از عواملی است که باعث مشکلات و بیماری‌های بسیار جدی می‌شود. بیماری‌هایی مثل بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان، دیابت نوع دو، آلزایمر، و حتی چاقی مفرط! انار خواص ضدالتهابی بالایی دارد که مشخصاً از خاصیت آنتی‌اکسیدانی پونیکالاجین ناشی می‌شود.

تحقیقات و مطالعات زیادی بر روی خاصیت ضدالتهابی انار انجام شده است. مطالعات نشان داده است که مواد مؤثر موجود در انار می‌توانند طی زمان هضم، باعث کاهش التهاب دستگاه گوارش شوند و همچنین تأثیر خوبی در کاهش فعالیت‌های سلول‌های سرطانی مربوط به سرطان سینه و روده بزرگ داشته باشند.

۴. انار هضم غذا را ساده می‌کند

بسیاری از مشکلات بدن از آنجا شروع می‌شود که دستگاه گوارش ما در هضم غذا خوب عمل نمی‌کند. عملکرد صحیح دستگاه گوارش برای بدن حیاتی است. فیبر موجود در انار به ما کمک می‌کند تا روده‌های سالمی داشته باشیم که خوب هم کار می‌کنند. از دیگر خواص انار برای روده می‌توان به کاهش احتمال بروز بیماری «کرون» که از بیماری‌های التهابی روده است و همچنین «زخم معده» اشاره کرد. برای داشتن روده سالم بهترین راه خوردن انار دان شده به صورت کامل است.

۵. انار ممکن به درمان سرطان پروستات کمک کند

سرطان پروستات یکی از سرطان‌های رایج در میان مردان است. تحقیقات آزمایشگاهی به نتایجی رسیده است که نشان می‌دهد خواص عصاره انار ممکن است بتواند تولید سلول‌های سرطانی را کند و حتی سلول‌های سرطانی را تحریک به خزان یاخته‌ای یا آپوپتوز کند. آپوپتوز همان مرگ سلولی است که در آن سلول دچار مرگ برنامه‌ریزی شده می‌شود.

۶. انار ممکن به درمان سرطان سینه کمک کند

سرطان سینه یکی از سرطان‌های رایج در میان زنان در سنین مختلف است. عصاره انار ممکن است بتواند از بازتولید سلول‌های سرطانی جلوگیری کند و حتی آن‌ها را بکشد و از بین ببرد. البته اطلاعات و شواهد به دست آمده هنوز محدود هستند و تحقیقات و پژوهش‌های بیشتری در این زمینه لازم است.

۷. کاهش فشار خون با انار

فشار خون بالا یکی از بیماری‌هایی است که عوارض بسیار زیادی به همراه دارد؛ از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به حمله قلبی و سکته مغزی اشاره کرد. در یکی از تحقیقات بر روی افراد دارای فشار خون بالا بعد از مصرف ۱۵۰ میلی‌گرم آب انار به صورت روزانه برای مدت دو هفته، شاهد کاهش قابل ملاحضه و بارز فشار خون بودند. تحقیقات دیگر نیز به نتایج مشابه رسیدند، خصوصاً در کسانی که فشار خون آن‌ها به اعداد بالایی می‌رسد.

۸ . خواص انار در بهبود درد و ورم مفاصل

التهاب مفصل یا آرتریت یکی از بیماری‌های شایع است و انواع مختلفی از آن وجود دارد که به دلیل عوامل مختلفی مانند روماتیسم یا آرتروز ایجاد می‌شود. با توجه به این‌که یکی از خواص انار خاصیت ضدالتهابی آن است، این میوه می‌تواند به درمان التهاب مفاصل کمک کند. مطالعات در این زمینه نشان داده‌اند عصاره انار می‌تواند آنزیم‌های شناخته شده‌ای که به مفاصل آسیب می‌زنند را در مردان و زنان دچار التهاب مفصل کاهش دهد و متوقف کند. مطالعات نشان داده است که خواص انار باعث بهبود التهاب مفصل در موش شده اما شواهد تحقیقات بر روی انسان‌ها هنوز کم است.

توصیه‌های تغذیه‌ای شب یلدا چیست؟

۹. خواص انار برای لاغری

ویتامین C موجود در دانه انار به اندازه‌ای است که می‌تواند تا ۴۰ درصد از نیاز روزانه ما به ویتامین C را تأمین کند. این میوه همچنین به علت میزان زیاد فیبر باعث احساس سیری و کنترل اشتها می‌شود. اگر به هر دلیلی انار دوست ندارید یا نمی‌توانید مثل بقیه یک پیاله انار دان شده بخورید، می‌توانید برای بهره‌مند شدن از خواص لاغری انار کمی انار را به سالاد یا ماست خود اضافه کنید.

۱۰. خواص انار برای پوست

انار سرشار از ویتامین C است؛ ویتامینی بسیار مهم و حیاتی برای سلامت پوست. همچنین همان‌طور که گفته شد، انار آنتی‌اکسیدان بسیار زیادی دارد که برای پوست بسیار مفید است، از پیری زودرس پوست جلوگیری می‌کند و چین و چروک پوست را کاهش می‌دهد.

۱۱. خواص انار برای مو

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در انار برای مو نیز مفید هستند، آن‌ها می‌توانند با تقویت فولیکول مو و بهبود خون‌رسانی به پوست کف سر موها را تقویت کنند. روغن هسته انار نیز می‌تواند در درمان موخوره مؤثر باشد و نوک موها را نرم و وز مو را برطرف کند.

۱۲. خواص انار برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی

در یک تحقیق بر روی ۵۱ نفر با میزان تریگلیسرید بالا به این نتیجه رسیدند که پس از مصرف ۸۰۰ میلی‌گرم از روغن هسته انار به صورت روزانه برای مدت چهار هفته، میزان تریگلیسرید به طور چشم‌گیری کاهش پیدا کرد و همچنین ضریب میزان «کلسترول خوب» (HDL) بدن نیز بهبود یافت. تحقیقات دیگری بر روی خواص آب انار برای افراد دارای دیابت نوع دو و کلسترول بالا نیز نشان داد که میزان «کلسترول بد» (LDL) به طرز چشمگیری کاهش داشته است.

۱۳. حواص انار برای مبارزه با باکتری و قارچ

قابلیت مبارزه با میکروارگانیسم‌های مضر یکی ازخواص درمانی انار است. محققان متوجه فعالیت‌های ضد میکروبی انار شدند و مبارزه آن با باکتری‌ها و قارچ را به خوبی مشاهده کردند. تأثیر ضدباکتری و ضدقارچی انار می‌تواند حتی از ایجاد عفونت و التهاب درون دهان شما هم جلوگیری کند. این عفونت‌ها شامل شرایطی مانند التهاب لثه، پیوره لثه و استوماتیت هم می‌شوند. تحقیقاتی در این زمینه منتشر شد که در آن به این نتیجه رسیده بودند که نوشیدن آب انار باعث کاهش تجمع پلاک دندان تا ۳۲ درصد می‌شود.

۱۴. تأثیر انار در بهبود حافظه

شواهدی وجود دارد که میوه انار شاید بتواند باعث بهبود حافظه شود. یک تحقیق بر روی بیمارهای نیازمند به جراحی، به این نتیجه رسید که مصرف دو گرم عصاره انار باعث جلوگیری از فراموشی بعد از جراحی شد.

تحقیقات دیگری بر روی ۲۸ فرد مسن انجام شد که همه این افراد از مشکل حافظه گلایه داشتند. محققان به این نتیجه رسیدند که نوشیدن ۲۳۷ میلی‌لیتر آب انار به صورت روزانه، به طرز قابل ملاحضه‌ای باعث بهبود نشانگرهای «حافظه زبانی» و «حافظه تصویری» شد. علاوه بر این تحقیقات بر روی موش‌ها نیز نشان داد که انار ممکن است بتواند به مبارزه با بیماری آلزایمر کمک کند.

۱۵. خوردن انار برای تأثیر بیشتر ورزش

انار سرشار از نیترات خوراکی است و ثابت شده است که این ماده باعث بهبود تأثیر ورزش در بدن می‌شود. تحقیقاتی بر روی ۱۹ ورزشکاری که بر روی تردمیل می‌دویدند نشان داد که مصرف تنها یک گرم عصاره انار ۳۰ دقیقه قبل از ورزش، به طور قابل ملاحظه‌ای گردش خون را افزایش داده، خستگی را به تعویق انداخته و تأثیر ورزش بر بدن را افزایش داده است.

کد خبر 543533

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.