اصول تغذیه‌ای مناسب؛ خط مقدم سلامتی و پویایی

رعایت تعادل و تنوع در رژیم غذایی کلید سلامت بدن است و با انتخاب مواد غذایی از گروه‌های مختلف و جایگزین‌های آن‌ها می‌توان نیازهای تغذیه‌ای بدن را تأمین و از بیماری‌های مرتبط با رژیم‌های نامتعادل پیشگیری کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، حفظ تعادل و تنوع در رژیم غذایی یکی از اصول اساسی برای تأمین سلامت بدن و جلوگیری از مشکلات تغذیه‌ای است که به افراد کمک می‌کند مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را از منابع مختلف غذایی تأمین کنند و از اثرات نامطلوب رژیم‌های تک‌بعدی و محدود دور باشند، رعایت اصل تعادل در برنامه غذایی به معنای مصرف مناسب از تمام گروه‌های غذایی است و تنوع باعث می‌شود که رژیم غذایی، جذاب و لذت‌بخش باشد و ترکیب این دو اصل می‌تواند کیفیت زندگی و سطح انرژی افراد را به شکل قابل‌توجهی بهبود بخشد.

در رژیم‌های غذایی متنوع، جایگزین‌های سالم و مناسبی برای گروه‌های غذایی وجود دارند و برای مثال، مرغ و ماهی به دلیل پروتئین باکیفیت و مقدار چربی کمتر، می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز باشد و تخم‌مرغ به‌عنوان منبعی غنی از مواد مغذی نظیر ویتامین‌ها و پروتئین، گزینه‌ای ایده‌آل برای ایجاد تنوع در برنامه غذایی روزانه به شمار می‌رود.

اهمیت مصرف میوه و سبزیجات در رژیم غذایی یکی از موضوعاتی است که شاید افراد کمتری به آن توجه داشته باشند، میوه‌ها و سبزیجات حاوی مقادیر زیادی فیبر، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک و از بسیاری از بیماری‌های مزمن پیشگیری می‌کنند و مصرف منظم این مواد مغذی به بهبود سلامت دستگاه گوارش و کنترل وزن نیز کمک شایانی می‌کند، از همین رو توصیه می‌شود که میوه و سبزیجات به بخش اصلی وعده‌های غذایی افراد تبدیل شود.

ایجاد تنوع در رژیم غذایی و استفاده از جایگزین‌های مختلف، تنها به بهبود کیفیت تغذیه محدود نمی‌شود، بلکه می‌تواند آثار مثبتی بر محیط زیست به همراه داشته باشد و رعایت اصول تغذیه‌ای بیان شده، علاوه بر کاهش خطر ابتلاء به بیماری‌های مرتبط با رژیم‌های نامتعادل، کیفیت زندگی را نیز بهبود می‌بخشد.

اصول تغذیه‌ای مناسب؛ خط مقدم سلامتی و پویایی

ضرورت رعایت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذایی / هیچ‌یک از گروه‌های غذایی جایگزین دیگری نمی‌شود

پروانه صانعی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اینکه دو اصل تنوع و تعادل در مواد غذایی دریافتی برای داشتن تغذیه صحیح و اصولی باید مد نظر قرار داشته باشد، اظهار کرد: اگرچه دو اصول مطرح شده بسیار راحت به نظر می‌رسد، اما در مرحله اجرا بسیار سخت می‌شود.

وی با بیان اینکه رعایت نشدن دو اصل بیان شده می‌تواند اضافه وزن و چاقی را به همراه داشته باشد، افزود: اصل تنوع به این معنا است که از تمام گروه‌های غذایی در برنامه روزانه استفاده شود و به همین منظور، پنج گروه غذایی اصلی باید در برنامه تغذیه‌ای روزانه افراد گنجانده شود.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: پنج گروه غذایی اصلی شامل میوه‌ها، سبزیجات، غلات، پروتئین‌ها و جانشینی‌های پروتئینی، شیر، ماست و لبنیات است و هیچ‌یک از گروه‌های غذایی نمی‌تواند جایگزین گروه دیگری باشد و افراد باید از تمام گروه‌های غذایی در رژیم تغذیه‌ای خود استفاده کنند.

جانشین‌های مطرح شده برای هر یک از گروه‌های غذایی / میوه خشک با میوه تازه چه تفاوتی دارد؟

صانعی با بیان اینکه در هر یک از گروه‌های غذایی بیان شده، جانشین‌هایی مطرح شده است، ادامه داد: به عنوان مثال، اگر یک روز غذای مصرف شده افراد حاوی گوشت نبود، مرغ یا ماهی می‌تواند جایگزین شود و در صورتی که مرغ و ماهی نیز در برنامه غذایی افراد وجود نداشته باشد، تخم مرغ می‌تواند جایگزین آنها باشد و در صورت نبود تخم مرغ، مصرف حبوبات تا حدودی جایگزینی برای گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ است.

وی با اشاره به اینکه ممکن است افراد هر روز امکان مصرف میوه نداشته باشند و مصرف خرما که میوه‌ای خشک محسوب می‌شود، می‌تواند جایگزینی برای میوه‌ها در طول روز باشد، گفت: لواشک نیز میوه‌ای خشک است و به خوبی می‌تواند جایگزینی برای میوه مصرفی در طول روز باشد.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه سبزیجات خشک نیز می‌تواند جایگزینی برای سبزیجات در برنامه غذایی افراد باشد، اضافه کرد: میوه خشک مقداری از نظر ویتامین‌ها و به ویژه ویتامین‌های محلول در آب، به نسبت میوه تازه فقیرتر است، اما ترکیبات دیگری مانند سایر ویتامین‌ها، مواد معدنی، منیزیم و فیبر در میوه خشک موجود است و با بخار شدن آب موجود در میوه، این مواد دچار آسیب نمی‌شود.

اصول تغذیه‌ای مناسب؛ خط مقدم سلامتی و پویایی

میوه‌های خشک یکی دیگر از منابع تغذیه‌ای مفید به شمار می‌رود که می‌تواند جایگزین مناسبی برای میان‌وعده‌های ناسالم باشد، میوه خشک غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر است و به‌ویژه در زمان‌هایی که میوه‌های تازه در دسترس نیست، انتخابی مناسب خواهد بود و علاوه بر آن، میوه خشک به دلیل نگهداری آسان و قابلیت حمل، مورد استقبال بسیاری از افراد قرار گرفته است.

رژیم‌های غذایی نامتعادل می‌تواند تأثیرات منفی بسیاری بر سلامت افراد داشته باشد و به عنوان مثال، مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز با افزایش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی مرتبط است و مرغ و ماهی به عنوان جایگزین‌های سالم‌تر، تأثیرات مثبتی در این زمینه خواهد داشت.

به طور کلی می‌توان بیان کرد که رعایت تعادل و تنوع در رژیم غذایی نه تنها برای تأمین سلامت بدن و پیشگیری از بیماری‌ها اهمیت دارد، بلکه تجربه‌ای لذت‌بخش برای داشتن سبک زندگی سالم‌تر ایجاد می‌کند و این اصول به افراد کمک می‌کند تا رژیم غذایی خود را به شکلی پایدار و مؤثر مدیریت کنند.

کد خبر 858251

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.