آیا نوع نمک مصرفی بر روی سلامتی تأثیر دارد؟

ویتامین‌های موثر در کاهش مشکلات تنفسی، بدترین خوراکی‌ها برای سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی بدن با خوردن میوه به، تاثیر نوع نمک مصرفی بر روی سلامتی و پیشگیری از پوکی استخوان با کلسیم را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، محققان انگلیسی دریافتند مصرف ویتامین‌های A، E، D موجب کاهش مشکلات تنفسی در بزرگسالان می‌شود. این تحقیقات با استفاده از داده‌های به دست آمده از یک تحقیق آماری درباره رژیم غذایی ۶۱۱۵ داوطلب بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶ میلادی انجام گرفت. در این تحقیقات که با عنوان National Diet and Nutrition Survey انجام شد، داوطلبان سوابق رژیم غذایی و وضعیت سلامت خود را در یک دوره زمانی مشخص ثبت کردند. در بین این افراد شکایت‌هایی از عوارض تنفس ناشی از عوامل عفونی و غیر عفونی مانند سرماخوردگی، بیماری مزمن انسدادی ریه و آسم مطرح شده بود.

محققان رژیم غذایی و ویتامین‌های مصرفی داوطلبان دچار این عوارض را در طول دوره تحقیق مورد ارزیابی قرار دادند و مشخص شد مصرف ویتامین‌های A و E در رژیم غذایی یا به صورت مکمل، موجب کاهش شکایت از اختلالات تنفسی می‌شود. در حالی که مصرف ویتامین D در رژیم غذایی تأثیری بر این موضوع ندارد و تنها مصرف قرص مکمل آن موجب کاهش اختلالات تنفسی می‌شود.

ویتامین A محلول در چربی و یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی است. ویتامین A رطوبت پوست را افزایش داده و انعطاف‌پذیری پوست را افزایش می‌دهد. سیب زمینی، کدو تنبل، انواع کلم، اسفناج، نخودفرنگی، خرمالو، هویج، فلفل، زردآلو، انبه، تخم مرغ و کره حاوی این ویتامین هستند. مصرف حداکثر ۹۰۰ میکروگرم ویتامین A در روز برای مردان و ۷۰۰ میکروگرم برای زنان توصیه شده است که می‌تواند از مواد غذایی یا مکمل‌ها تأمین شود.

ویتامین E یک ماده مغذی محلول در چربی است که عملکرد آنتی‌اکسیدانی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. اسفناج، بادام، دانه آفتابگردان، میگو، روغن زیتون، ماهی، کلم بروکلی، کدو حلوایی، بادام زمینی، شلغم، چغندر، خرمالو، کیوی و مارچوبه، مهمترین منابع ویتامین E هستند.

مطالعات مختلفی در سراسر جهان نقش ویتامین D در عملکرد اندام‌های مختلف بدن را تأئید کرده‌اند. به دلیل اینکه نور خورشید مهمترین منبع این ویتامین است، ممکن در پاییز و زمستان به میزان کافی در بدن جذب نشود. مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، ماهی، قارچ، انواع پنیر، شیر، حبوبات، روغن ماهی، آب پرتقال و خاویار حاوی مقدار زیادی ویتامین D هستند. علاوه بر این، ۱۵ دقیقه پیاده‌روی در بعد از ظهر که شدت نور آفتاب کمتر است، برای تأمین ویتامین D بدن توصیه شده است.

پیشگیری از پوکی استخوان با کلسیم

پوکی استخوان دومین دلیل رایج مرگ‌ومیر در میان زنان خصوصاً زنان ۶۰ سال به بالا است. مردان نیز در خطر پوکی استخوان قرار دارند اما معمولاً ۵ تا ۱۰ سال بعد از زنان در معرض پوکی استخوان قرار می‌گیرند. برای بیشتر افراد، پوکی استخوان قابل پیشگیری است و دریافت کلسیم کافی از برنامه غذایی، اولین قدم برای شروع است.

کلسیم یک ماده مغذی اساسی است که خیلی از ما در برنامه غذایی‌مان از آن غافل می‌شویم. تقریباً هر سلولی در بدن (از جمله سیستم عصبی، عضلات و قلب) از کلسیم به روش یکسانی استفاده می‌کند. بدن از کلسیم استفاده می‌کند تا استخوان‌ها و دندان‌های سالم بسازد، با بالا رفتن سن آن‌ها را سالم نگه دارد، در سیستم عصبی پیام‌ها را انتقال دهد، به انعقاد خون کمک کند، سبب انقباض عضلات شود و ضربان قلب را تنظیم کند.

اگر از برنامه غذایی‌تان کلسیم کافی دریافت نکنید، بدن این کلسیم را از استخوان‌ها می‌گیرد تا اطمینان حاصل کند که عملکرد سلولی عادی است. این موضوع می‌تواند سبب ضعیف شدن استخوان‌ها یا پوکی استخوان شود. کمبود کلسیم می‌تواند سبب بروز مشکلات سلامتی نظیر کج خلقی، اضطراب، افسردگی و مشکلات خواب شود. خیلی از ما میزان پیشنهادی کلسیم را دریافت نمی‌کنیم و تقریباً از هر دو زن بالای ۵۰ سال، یک زن (و یک مرد از هر چهار مرد) به علت پوکی استخوان در معرض شکستگی استخوان قرار دارد.

دریافت کلسیم کافی از برنامه غذایی تنها برای افراد مسن اهمیت ندارد. بلکه برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان نیز اهمیت دارد چون تا اواسط دهه دوم زندگی، بدن در حال ساخت حجم استخوانی است. از این زمان به بعد، بدون کلسیم کافی در برنامه غذایی ممکن است حجم استخوان‌ها را از دست بدهیم. هر سن یا جنسیتی که دارید، حتماً مواد غذایی سرشار از کلسیم را در برنامه غذایی‌تان بگنجانید، مصرف مواد غذایی عاری از کلسیم را محدود کنید،

به علاوه به میزان کافی منیزیم، ویتامین D و K دریافت کنید تا کلسیم بتواند عملکرد بهتری داشته باشد. در حالی که شیر و سایر محصولات لبنی، حاوی کلسیم زیاد و قابل جذبی هستند اما ممکن است یک سری نقاط منفی داشته باشند. بسیاری از سازمان‌های سلامتی برجسته پیشنهاد می‌دهند که مصرف چربی اشباع را کاهش دهید و محصولات کم چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید … برخی از افراد دچار عدم تحمل لاکتوز هستند به این معنا که این افراد نمی‌توانند لاکتوز را هضم کنند. لاکتوز قندی است که در شیر و محصولات شیر یافت می‌شود. علائم عدم تحمل لاکتوز می‌توانند خفیف یا شدید باشند و شامل گرفتگی عضلات شکم، نفخ، گاز معده و اسهال هستند.

تقویت سیستم ایمنی بدن با خوردن میوه به

متخصص تغذیه با اشاره به اینکه «به»، حاوی مقادیر فراوانی ویتامین C است، اظهار کرد: به میوه‌ای با طعم مطبوع از خانواده سیب است. این میوه سیستم ایمنی را تقویت کرده و به کاهش ابتلاء به عفونت کمک می‌کند؛ ضمن اینکه دانه آن نیز باعث بهبود سرفه، گلودرد و برونشیت می‌شود.

سید مرتضی صفوی، افزود: هر ۱۰۰ گرم «به» حاوی ۵۷ کیلوکالری انرژی است و در مقایسه با سیب و گلابی، به از نظر محتوای آنتی اکسیدان‌های پلی فنولیک غنی‌تر است. به میوه‌ای غنی از ویتامین، مواد معدنی و فیبر غذایی است.

وی تصریح کرد: میوه رسیده به، حاوی مقادیر فراوانی ویتامین C است؛ به طوری که ۱۰۰ گرم به، ۲۵ درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تأمین می‌کند؛ ضمن اینکه باید توجه کنیم میوه‌های غنی از ویتامین C با حذف رادیکال‌های آزاد به سلامتی بدن، تقویت سیستم ایمنی، کاهش ابتلاء به عفونت و کاهش شرایط التهابی کمک می‌کند.

این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: به همچنین منبع خوبی از مس، سلنیوم، آهن، پتاسیم، منیزیم و ویتامین‌های گروه ب از قبیل تیامین، ریبوفلاوین و پریدوکسین است؛ اگرچه هنوز اطلاعات کافی وجود ندارد اما برخی شواهد حاکی از آن است که میوه به، همانند گلابی، دارای ویژگی‌های ضد التهابی و ضد آلرژی است.

صفوی با اشاره به اینکه علاوه بر میوه به، دانه آن نیز دارای خواصی از قبیل بهبود سرفه، گلودرد و برونشیت است، اظهار کرد: همچنین دانه این میوه در بهبود عملکرد دستگاه گوارش نقش ایفا می‌کند؛ البته باید به این نکته توجه داشت که دانه به را نباید جوید؛ چراکه دانه آن حاوی ترکیبی به نام آمیگدالین است که به سیانوریک اسید تجزیه می‌شود و ماده‌ای سمی است. مصرف زیاد آن می‌تواند خطرناک باشد؛ بنابراین توصیه می‌شود که لعاب دانه این میوه استفاده شود.

آیا نوع نمک مصرفی بر روی سلامتی تأثیر دارد؟

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتستان در خصوص اینکه نوع نمک مصرفی می‌تواند تأثیر مهمی بر روی سلامتی اعضای خانواده داشته باشد، اظهار کرد: بسیاری از مردم هنگام انتخاب نمک با مشکل مصرف نمک دریا یا نمک تصفیه‌شده یُددار مواجه هستند ولی باید به این نکته مهم اشاره کرد که در نمک‌های تصفیه‌شده یددار، علاوه بر افزودن ید به نمک، ناخالصی‌های موجود در آن نیز جدا می‌شوند، بنابراین برای سلامتی مفید است.

پریوش بهادری، افزود: از جمله تفاوت‌های نمک دریا و نمک یددار می‌توان به وجود ناخالصی‌ها در نمک دریا و وجود ید در نمک تصفیه‌شده یددار اشاره کرد. یُد یکی از مهم‌ترین ریزمغذی‌ها به شمار می‌رود که برای حفظ سلامتی انسان‌ها ضروری است

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتستان با تاکید بر اهمیت و تأثیر مستقیم ید در حفظ سلامتی انسان، گفت: همه مواد غذایی دارای ید هستند، اما میزان ید موجود در آن‌ها به‌اندازه‌ای نیست که مقدار موردنیاز بدن انسان‌ها را تأمین کند، بنابراین برای تأمین نیاز روزانه بدن به ید، مجبور به تأمین آن از طریق غنی‌سازی یا مکمل یاری هستیم.

وی تصریح کرد: بهترین منبع غذایی ید، ماهیان آب‌های شور هستند که در کشور ما به‌اندازه مطلوب مصرف نمی‌شوند.: در حال حاضر در ایران از یدات پتاسیم برای غنی‌سازی نمک‌ها استفاده می‌شود که مزیت این کار ماندگاری و مقاومت بیشتر آن در برابر حرارت است، البته یدات پتاسیم در برخی شرایط مانند رطوبت بالای نمک، حرارت بالای محیط، در معرض نور مستقیم خورشید قرار گرفتن و وجود ناخالصی در نمک، ناپایدار است.

وی در خصوص تأثیر کمبود ید در بدن انسان، بیان کرد: کمبود ید در بدن، می‌تواند سبب بروز اختلالاتی مانند گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید)، کاهش ضریب هوشی، اختلال در تکلم و سقط‌جنین و مرده‌زایی در زنان باردار شود.

بهادری در مورد خصوصیات نمک دریا، گفت: نمکی که از معادن سنگ نمک و یا از دریا استخراج شود، دارای ناخالصی‌های فراوانی است، یکی از ناخالصی‌های موجود در نمک، فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، کادمیوم و آرسنیک است که به علت عوارض نامطلوب زیادی که بر بدن می‌گذارند، برای انسان‌ها خطرناک هستند.

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان در خصوص مشخصات نمک سالم بهداشتی، اظهار کرد: روی بسته‌بندی نمک سالم عبارت نمک تصفیه‌شده یُددار درج‌شده است و بسته‌بندی نمک سالم، باید به رنگ مات باشد، به‌گونه‌ای که نور در آن نفوذ نکند و رنگ آن به‌طور کامل سفید، دانه‌های آن کروی شکل و دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

وی تاکید کرد: در مورد نحوه صحیح مصرف نمک یددار تصفیه‌شده می‌توان گفت، بهتر است نمک را در انتهای پخت به غذا اضافه کنیم تا برای جلوگیری از تخریب ید موجود در آن کمترین حرارت به آن برسد.

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان، گفت: مصرف بالای نمک چه به صورت تصفیه‌شده یددار و چه به صورت نمک دریا توصیه نمی‌شود و مصرف نمک به ویژه در افراد مبتلا به فشارخون بالا و بیماران قلبی عروقی باید محدود شود.

بدترین خوراکی‌ها برای سلامت قلب

انجمن قلب آمریکا (AHA) در پایگاه اینترنتی خود می‌نویسد: «رژیم غذایی و سبک زندگی سالم بهترین سلاح برای مبارزه با بیماری‌های قلبی عروقی است.» طبق اعلام دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد، یک رژیم غذایی دوستدار قلب می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی را ۳۱ درصد کاهش دهد. این رژیم غذایی سالم علاوه بر مواد غذایی سالمی مانند میوه و سبزیجات و ماهی، حذف خوراکی‌های ناسالم و مضر را هم شامل می‌شود. تعدادی از ناسالم‌ترین خوراکی‌ها برای سلامت قلب عبارتند از:

نوشیدنی‌های شیرین

نوشیدنی‌های شیرین مانند آب‌میوه، نوشابه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا به سرعت سطح تری‌گلیسیرید را در خون افزایش می‌دهد. طبق اعلام کلینیک مایو تری‌گلیسیریدها با سفت کردن رگ‌های خونی و ایجاد تصلب شرائین خطر سکته و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. AHA توصیه می‌کند مصرف قندهای اضافی به ۵/۳۷ گرم برای مردان و ۲۵ گرم در روز برای خانم‌ها محدود شود.

سس‌ها

بسیاری ازسس‌ها مانند سس گوجه فرنگی و مایونز حاوی قند و نمک اضافی هستند. برای مثال، فقط یک قاشق غذاخوری سس گوجه فرنگی می‌تواند حاوی ۳.۷ گرم قند و ۱۵۴.۲ میلی‌گرم سدیم باشد. سدیم اضافی با افزایش فشار خون خطر نارسایی قلب را افزایش می‌دهد. AHA توصیه می‌کند مصرف روزانه سدیم افراد به ۲.۳۰۰ میلی‌گرم در روز محدود شود.

غذاهای سرخ شده

سرخ کردن، حتی سالم‌ترین مواد غذایی مانند کدو سبز، کلم بروکلی یا میگو را به یک وعده غذایی اشباع از چربی و نمک تبدیل می‌کند. بر اساس تحقیقات علمی خوردن غذاهای سرخ شده به پرفشاری خون، چاقی و دیابت نوع ۲ - که همگی عوامل خطر بیماری‌های قلبی هستند - کمک می‌کند. طبق مطالعه‌ای که در مجله تغذیه بالینی آمریکا منتشر شد مصرف غذاهای سرخ شده به خودی خود خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. بنابراین، بهتر است از دیگر روش‌های پخت مانند جوشاندن، بخارپز کردن و کباب کردن استفاده شود.

آب‌نبات و میوه‌های خشک شیرین شده

انواع آب‌نبات مانند پاستیل، لوبیای ژله‌ای، شکلات شیری یا میوه‌های خشک شیرین شده، قند اضافی را وارد جریان خون می‌کند. برخلاف میوه‌های تازه که غنی از فیبر، ویتامین‌ها و دیگر مواد مغذی نیز هستند آب‌نبات‌ها در کنار محتوای قندی خود مواد مغذی دیگری ندارند. تمام کاری که آب‌نبات‌ها انجام می‌دهند، افزایش خطر ابتلاء به دیابت است که به خودی خود عامل خطر بیماری‌های قلبی به شمار می‌آیند.

محصولات پخته

محصولات پخته مانند نان سفید، نان باگت، کلوچه، پیتزا، شیرینی و خمیر منجمد حاوی چربی‌های ترانس هستند. در سال ۲۰۱۵، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مصرف چربی‌های ترانس را به دلیل ایجاد اختلال در تعادل کلسترول و خطر بروز مشکلات قلبی خطرناک اعلام کرد. این محصولات همچنین به دلیل دارا بودن چربی‌های اشباع، خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

کنسرو میوه و سبزیجات

مشکل اصلی مواد غذایی کنسرو شده آب‌نمکی است که مواد در آن نگهداری می‌شود. طبق اعلام کلینیک "مایو" کنترل میزان سدیم دریافتی از این مواد غذایی مهم‌تر از نمکی است که در پخت و پز استفاده می‌شود. همین مشکل درخصوص میوه‌های کنسرو شده که در آب‌نمک یا شربت نگهداری می‌شود هم صدق می‌کند. بنابراین بهتر است از وجود برچسب کم‌نمک یا کم‌قند روی این مواد غذایی اطمینان حاصل کنید.

غلات تصفیه شده

غلات تصفیه شده موجود در نان سفید، برنج سفید و ماکارونی که فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی سالم خود را از دست داده‌اند بسیار سریع در بدن به قند تبدیل می‌شوند و افزایش انسولین و جذب چربی را به همراه دارند. طبق مطالعه‌ای که در مجله بین‌المللی پزشکی بالینی و تجربی منتشر شد، مصرف زیاد غلات تصفیه شده به تنهایی خطر ابتلاء به بیماری قلبی را ۹.۴ درصد افزایش می‌دهد.

گوشت‌های پرچرب و فرآوری شده

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۰ در مجله JAMA منتشر شد نشان داد مصرف گوشت‌های فرآوری شده خطر بیماری قلبی و مرگ را ۴۲ درصد افزایش می‌دهد. همچنین متخصصان رژیم غذایی توصیه می‌کنند گوشتی را انتخاب کنید که کمتر از ۱۰ درصد چربی داشته باشد. بنابراین بیشتر پروتئین دریافتی شما باید از گوشت قرمز بدون چربی و ترجیحاً مرغ یا ماهی باشد.

بستنی و ماست پرچرب

هردوی این خوراکی‌ها منبع قابل توجهی از چربی و قند هستند. برای مثال فقط ۱۰۰ گرم ماست طعم‌دار حاوی ۱۳ گرم شکر است. بنابراین، بهتر است ماست ساده کم‌چرب را انتخاب و خودتان میوه و دیگر مواد اضافی را به آن اضافه کنید. بستنی‌ها نیز پر از قند و چربی اشباع هستند، بنابراین سطح تری‌گلیسیرید شما را بالا می‌برند و حتی می‌توانند به طور بالقوه منجر به حمله قلبی شوند.

کد خبر 452268

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.