لزوم رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای برای روزه‌داران در چیست؟

ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای اصلاح سبک زندگی و شیوه مصرف مواد غذایی است، لذا با رعایت نکاتی که کارشناسان خوزه تغذیه مطرح می‌کنند، می‌توان روزه‌داری بهتری داشت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، هرساله با آغاز ماه مبارک رمضان پزشکان و متخصصان، توصیه‌هایی برای حفظ سلامتی و انرژی در طول روز به روزه‌داران مطرح می‌کنند که با رعایت آن می‌توان بدون ایجاد مشکلات تغذیه‌ای به روزه‌داری پرداخت.

شاید یکی از بارزترین فواید روزه برای بدن، کاهش و تعادل وزن و کنترل تجمع چربی در بدن افراد دارای اضافه وزن است.

بنا بر تحقیقات دانشمندان روزه‌داری می‌تواند در کنترل قند خون، کاهش سطح التهاب بدن، بهبود فشارخون و کنترل تری‌گلیسیرید و سطح کلسترول مؤثر باشد، اما روزه‌داران لازم است نکاتی را نیز رعایت کنند تا در کنار بهره‌مندی از معنویات ماه مبارک رمضان، از فواید روزه برای سلامتی بدن نیز بهره‌مند شوند.

ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای اصلاح سبک زندگی و شیوه مصرف مواد غذایی بوده است که می‌توان از این فرصت بهترین استفاده را داشت تا چالش‌های تغذیه‌ای کنترل و در نهایت رفع شود.

ترک و کاهش استفاده از مواد غذایی مضر، کاهش مصرف سیگار در افراد سیگاری و تنظیم ساعت خواب و مصرف مواد غذایی از دیگر فوایدی است که با روزه گرفتن می‌توان از آن بهره‌مند شد.

وعده‌های غذایی در ماه رمضان را با روزهای عادی معادل‌سازی کنیم

حسین عندلیب، کارشناس تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خصوص نکات تغذیه‌ای لازم برای ایام ماه رمضان و اهمیت رعایت آن، اظهار کرد: در ماه رمضان از اذان مغرب تا اذان صبح فرصت داریم که غذا بخوریم و به همین دلیل باید این مدت زمان را با یک ۲۴ ساعت از شبانه‌روز معادل‌سازی کنیم.

وی افزود: در واقع در ۲۴ ساعت شبانه‌روز سه وعده غذایی داریم و در ماه رمضان که فرصت کمتری برای غذای خوردن داریم نیز ساعات باقی‌مانده را به سه وعده افطار، شام و سحر تقسیم می‌کنیم.

کارشناس تغذیه با بیان اینکه در حالت عادی وعده پربارتر و حجیم‌تر ما در طول روز وعده ناهار است، تصریح کرد: در ماه رمضان وعده حجیم‌تر ما به وعده سحر تبدیل می‌شود.

وی در خصوص ترکیبات مواد غذایی مصرفی در وعده‌های ماه رمضان، گفت: مواد غذایی از چربی، کربوهیدرات، فیبر یا پروتئین تشکیل شده است و بر همین اساس معده تخلیه می‌شود.

مواد غذایی حاوی پروتئین دیرتر معده را ترک می‌کنند

عندلیب با اشاره به اینکه اگر غذا حاوی پروتئین زیادی باشد، معده دیرتر تخلیه می‌شود، خاطرنشان کرد: در این صورت فرد در طول روز کمتر گرسنه می‌شود، از سوی دیگر هرچقدر قوام غذا بیشتر باشد، نیز فرد کمتر احساس گرسنگی می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه بهتر است در وعده سحر غذا با صبر و فرصت کافی غذا میل و خوب جویده شود، اضافه کرد: بهتر است غذاها در این وعده، غذاهای ترکیبی باشد، در واقع در وعده سحر باید مواد غذایی گنجانده شود که کربوهیدرات، پروتئین و چربی داشته و بیشتر حالت جامد داشته باشد.

برای وعده سحری غذاهای ترکیبی مصرف کنید

کارشناس تغذیه ادامه داد: پیشنهاد متخصصان تغذیه این است که غذاهای ترکیبی مانند برنج و عدس، برنج و ماش، برنج و لوبیا، شوید پلو با باقالی، به همراه یک اضافه‌کننده که طعم غذا را بهتر کند، مانند گوشت چرخ‌کرده، خرما و کوکو سبزی استفاده شود.

وی خاطرنشان کرد: غذاهای ترکیبی قوام زیادی دارد و باعث می‌شود که جذب و هضم آن‌ها در طول روز بیشتر زمان نیاز داشته باشد و به همین دلیل روزه‌داران دیرتر گرسنه می‌شوند و انرژی افراد در طول روز حفظ می‌شود.

چرا مصرف آب ساده در جلوگیری از تشنگی طولانی‌مدت اثر ندارد؟

عندلیب در خصوص تشنگی و از دست دادن آب بدن در طول روز، اظهار کرد: آب به دلیل اینکه هیچ ماده خاصی در ترکیباتش ندارد و به‌صورت مایع مصرف می‌شود، سریع معده را ترک می‌کند و هضم خاصی ندارد.

وی ادامه داد: آب وارد روده هم که می‌شود سریع جذب شده و وارد خون می‌شود، خون دائم در حال گردش است و به کلیه‌ها می‌رود و تصفیه می‌شود، اگر مقدار آبی که می‌خورید بیش از حد باشد کلیه‌ها سریع آن را تصفیه می‌کنند و به ادرار تبدیل می‌شود.

کارشناس تغذیه گفت: یکی از راه‌های حفظ آب در بدن این است که در مدت زمان افطار تا سحر آب مورد نیاز بدن را به‌صورت چرخشی تأمین کنیم، لذا باید مصرف آب در ماه رمضان به‌صورت ترکیب با سایر موارد مانند بعضی میوه‌ها و سبزی‌ها مصرف شود تا هضم و جذب آن کمی بیشتر طول کشد و دیرتر آب بدن از دست برود.

تأثیر مصرف کاهو و سکنجبین بر تشنگی در ماه رمضان

وی اظهار کرد: توصیه می‌شود که در وعده سحری و افطار تا سحر کاهو با سکنجبین مصرف شود، کاهو فیبر دارد و برای گوارش مفید است و آب آن هم دیرتر جذب می‌شود، سکنجبین نیز عطش را رفع می‌کند.

عندلیب خاطرنشان کرد: ماه مبارک رمضان ماه بندگی خدا است و روزه می‌گیریم تا خداوند را اطاعت کنیم و سالم بمانیم، اما قرار نیست ایام ماه رمضان با قبل از آن هیچ تفاوتی نداشته باشد، ممکن است در زمان کمتری بتوانیم غذا بخوریم و به همین دلیل تفاوت‌هایی در مصرف انواع مواد غذایی وجود دارد و لازم است نکات تغذیه‌ای رعایت شود تا سلامت بدن به ویژه دستگاه گوارش در طول ماه مبارک رمضان حفظ شود.

کد خبر 651341

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.