۳ درصد از جمعیت مردم استان اصفهان عضو کتابخانه‌ها هستند

سرپرست اداره‌کل کتابخانه های عمومی استان اصفهان گفت: امروز با مشکلی با عنوان مراجعه نکردن خانواده‌ها و عموم مردم به کتابخانه‌ها روبه‌رو هستیم، این در حالی است که حدود پنج میلیون جمعیت در استان اصفهان زندگی می‌کنند و تنها ۱۵۰ هزار نفر (۳ درصد) از این تعداد در کتابخانه‌های نهاد کتابخانه‌های عضو هستند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، حجت‌الاسلام رمضانعلی معتمدی امروز _یکشنبه بیست‌ودوم آبان‌ماه_ در نشست خبری ویژه هفته کتاب، اظهار کرد: ۲۷۳۵ واحد کتابخانه در کل کشور زیر نظر نهاد کتابخانه‌ها فعالیت دارد که ۸۵۴ کتابخانه به‌صورت مشارکتی اداره می‌شوند.

وی افزود: از مجموع کل کتابخانه‌ها، ۲۹۴ کتابخانه نهادی، مستقل و مشارکتی در استان اصفهان فعال است که ۲۰۹ کتابخانه از این تعداد زیر نظر اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی فعالیت می‌کنند و بقیه مشارکتی یا مستقل هستند.

سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی اصفهان با اشاره به رتبه نخست این استان از نظر تعداد کتابخانه، خاطرنشان کرد: نهادها و سازمان‌های دیگر همچون آموزش‌وپرورش، شهرداری‌ها، دانشگاه‌ها، مساجد، مدارس و بخش خصوصی هم کتابخانه‌های زیادی دارند.

وی تأکید کرد: دچار یک پراکندگی آماری و اطلاعاتی در رابطه با تعداد کتاب و کتابخانه‌های موجود در استان اصفهان هستیم که اگر همه این موارد در یک سامانه واحد ثبت شوند، می‌توانیم وضعیت بهتری را در این حوزه شاهد باشیم. نیازها، تعداد اعضا و تنوع کتاب‌ها را باید شناسایی و در نهایت «اطلس فرهنگی» در حوزه کتاب و کتابخانه‌ها را تدوین کنیم.

حجت‌الاسلام معتمدی مأموریت اصلی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را گسترش فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی دانست و گفت: به دنبال ایجاد و ارائه خدمات فرهنگی و آموزشی متنوع در کتابخانه‌ها هستیم تا این مجموعه‌های تأثیرگذار فرهنگی از حالت تک‌خدمتی به رویه چندخدمتی تغییر کند و نیاز گروه‌ها و افراد مختلف را برطرف سازد.

وی اظهار کرد: تفاهم‌نامه‌ای با سازمان‌های مختلف فرهنگی، بهداشتی، آموزشی و مهارتی بسته شده است که در قالب همین تفاهم‌نامه، خدمات متنوعی در کتابخانه‌ها ارائه می‌شود. از جمله این خدمات می‌توان به نشست‌های آموزشی در حوزه سبک زندگی، آسیب‌های اجتماعی، مسابقات ادبی و شعر، جشنواره‌های کتاب‌خوانی و مسابقات فرهنگی اشاره کرد.

مشکل بیگانگی خانواده‌ها با کتابخانه‌ها

سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان اصفهان ادامه داد: امروز با مشکلی با عنوان مراجعه نکردن خانواده‌ها و عموم مردم به کتابخانه‌ها روبه‌رو هستیم، این در حالی است که حدود پنج میلیون جمعیت در استان اصفهان زندگی می‌کنند و تنها ۱۵۰ هزار نفر (۳ درصد) از این تعداد، در کتابخانه‌های زیرمجموعه نهاد کتابخانه‌های عمومی عضویت دارند.

وی اظهار کرد: امروز باید تازه‌های نشر، نیاز خانواده‌ها، دانشجویان، دانش‌آموزان، کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی محققان را بشناسیم. یکی از ایرادهایی که به مجموعه نهاد کتابخانه‌ها و متولیان این حوزه وارد است، همین به‌روز نبودن منابع و کتاب‌ها است.

به گفته حجت‌الاسلام معتمدی، شمار زیادی از مردم جامعه مراجعه‌ای به کتابخانه‌ها ندارند و ما باید کاری کنیم که کتاب برای شهروندان در هر جایگاه و قشری، یک دغدغه شود و شهروند عضویت در کتابخانه را افتخار خود و جامعه فرهنگی بداند.

وی خاطرنشان کرد: مجموعه نهاد کتابخانه‌ها از ظرفیت‌های مختلف بخش دولتی، خیران و ۰.۵ درصد شهرداری‌های کشور استفاده می‌کند اما پتانسیل خوب خیران و نیکوکاران کتاب مغفول مانده است.

بی‌بهره بودن استان اصفهان از انجمن خیران کتاب

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان اصفهان تأکید کرد: امروز استان مهد فرهنگ و هنر اصفهان، از انجمن خیران کتاب بی‌بهره است. هرچند نیکوکارانی هستند که به شکل انفرادی در این بخش فعالیت‌های خوبی دارند اما نبود انسجام و رسمی نبودن کار این افراد نیکوکار یک اشکال جدی در این حوزه است که تلاش می‌کنیم با تشکیل انجمن، مرتفع شود.

وی با بیان اینکه سرانه استاندارد منابع کتابخانه‌ای به ازای هر نفر چهار جلد کتاب است، اضافه کرد: اگر جمعیت استان اصفهان را حدود پنج میلیون نفر در نظر بگیریم، باید ۲۰ میلیون جلد کتاب داشته باشیم اما درمجموع افزون بر چهار میلیون جلد کتاب داریم. هرچند این عدد با احتساب سازمان‌ها و نهادهای دیگری مانند شهرداری یا آموزش‌وپرورش به همان ۲۰ میلیون جلد می‌رسد که به دلیل نبود انسجام و اتحاد در این مجموعه‌ها و نبود یک سامانه جامع، شاهد این مشکلات هستیم.

حجت‌الاسلام معتمدی تأکید کرد: امروز هر شهرستان نیازمند یک کتابخانه مرکزی است و پس از آن به یک باغ کتاب نیاز دارد. این دو کارکردهای مختلفی در حوزه‌های فرهنگی، خانواده، اجتماعی و حتی گردشگری دارند که همه باید برای تحقق آن کوشا باشیم.

وی خاطرنشان کرد: کتابخانه‌های عمومی استان اصفهان هرکدام دارای یک هیئت اندیشه‌ورز هفت یا هشت‌نفره متشکل از دو عضو فعال کتاب‌خوان، مدیر یکی از مدارس هم‌جوار کتابخانه، روحانی محله، یک نفر دانشگاهی و مدیر کتابخانه است. کتابخانه‌ها باید مسجدمحور، مدرسه‌محور، دانشگاه‌محور و خانواده‌محور باشد تا تأثیر بالاتری در حوزه فعالیت خود داشته باشد.

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان اصفهان گفت: ۱۰۶ شهر و شهرستان در استان اصفهان دارای انجمن کتابخانه‌های عمومی با حضور امام‌جمعه، فرماندار و دیگر مدیران ارشد یک شهرستان هستند که در کنار یکدیگر برای ارتقای شاخص‌های مطالعه، تجهیز کتابخانه‌ها و دیگر موارد مرتبط با این بخش برنامه‌ریزی می‌کنند.

کد خبر 618989

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.