مصرف کدام آنتی‌اکسیدان‌ها برای مقابله با مضرات آلودگی هوا توصیه می‌شود؟

کارشناس تغذیه و رژیم‌درمانی درباره اهمیت رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای در شرایط آلودگی هوا برای تمام گروه‌های سنی، توضیحاتی ارائه داد.

مرجان منوچهری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به اهمیت تغذیه سالم افراد در در شرایط آلودگی هوا، اظهار کرد: با توجه به اینکه نفس کشیدن لازمه حیات هر انسانی است و آلودگی هوا می‌تواند این نیاز مبرم را به مخاطره اندازد، پرداختن به این مقوله و راه‌های کاهش اثرات مخرب آن بر سلامتی و طول عمر از اهمیت بسزایی برخوردار است.

ریزگردها و آلودگی موجود در هوا می‌تواند وارد جریان خون شده، زمینه‌ساز ایجاد عوارض قلبی و عروقی، سرطان‌های مختلف و تشدید این گونه بیماری‌ها در افراد مبتلا، ایجاد واکنش‌های حساسیتی و کاهش طول عمر شود.

وی افزود: با توجه به اینکه آلودگی هوا می‌تواند باعث به مخاطره انداختن سلامتی افراد شود، رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای در این شرایط برای تمام گروه‌های سنی به خصوص کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماری‌های قلبی-ریوی ضروری است.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: سیستم ایمنی بدن به عنوان سپری محکم می‌تواند بدن را در مقابل عوامل خطر بیرونی مانند آلودگی‌های محیطی و درونی و انواع عفونت‌ها حفظ کند، بنابراین تقویت سیستم ایمنی آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیباتی است که جلوی عمل رادیکال‌های آزاد (عوامل مخرب سلول‌ها) را گرفته و مانع از تخریب سلول‌های حیاتی بدن شده و از جذب فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، جیوه) در بدن ممانعت می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه مهم‌ترین مواد مغذی، آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، گفت: استفاده از روغن سویا، روغن آفتابگردان و سایر روغن‌های گیاهی، جوانه گندم، روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها خاصیت آنتی‌اکسیدانی (ضدسرطان و التهاب) دارند و سبب افزایش مقاومت به عفونت‌ها (تقویت سیستم ایمنی) و افزایش جذب آهن می‌شوند که در شرایط آلودگی هوا مصرف آنها توصیه می‌شود.

منوچهری خاطرنشان کرد: بهتر است میوه‌ها و سبزیجات در شرایط آلودگی هوا به صورت خام مصرف شود تا ویتامین C موجود در آنها حفظ شود. از مهم‌ترین منابع ویتامین C می‌توان به مرکبات (پرتقال، نارنگی، گریپ‌فروت)، فلفل سبز، فلفل دلمه‌ای، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگ سبز، اسفناج، جعفری، کیوی، اشاره کرد.

وی با بیان اینکه بتاکاروتن پیش‌ساز ویتامین A است که در بدن به این ویتامین تبدیل می‌شود، ادامه داد: ویتامین A آنتی‌اکسیدانی است که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد، بنابراین در شرایط گرد و غبار و آلودگی هوا بهتر است از منابع غذایی این ویتامین مانند سبزی‌ها و میوه‌های سبز و زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو، زردآلو و موز استفاده شود. سیب میان انواع میوه‌هایی که وجود دارد، بیشترین تأثیر را بر دستگاه تنفسی داشته و در بهبود فعالیت این ارگان تأثیرگذار است.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: سِلنیوم از آنتی‌اکسیدان‌هایی است که در غلات کامل (تصفیه‌نشده)، لبنیات، تخم‌مرغ، گوشت مرغ، بوقلمون و گوساله، ماهی، اسفناج، مغزها و دانه‌های گیاهی، موز، عدس و ماش به وفور یافت می‌شود، آستاگِزانتین آنتی‌اکسیدانی است (Astaxanthin) که میگو و ماهی‌هایی که با جلبک دریایی تغذیه می‌شوند از منابع غذایی آن هستند، مصرف ماهی‌های روغنی که سرشار از اسیدهای چرب امگا سه هستند، می‌تواند در کاهش تنگی نفس و آثار زیان بار ترکیبات التهاب‌آور مفید باشد.

کد خبر 631087

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.