طلا در شرایط نیمه‌پایدار؛ فرصت‌ها و چالش‌های سرمایه‌گذاری

بازار طلا در هفته‌های اخیر نه دچار جهش شده و نه فروپاشی، بلکه در یک وضعیت نیمه‌پایدار قرار دارد که در آن نشانه‌های ثبات و امید هم دیده می‌شود. البته همچنان باید گوش به زنگ تحولات سیاسی و اقتصادی باشیم، چون این بازار از کوچک‌ترین تحرکات تأثیر می‌پذیرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، قیمت هر قطعه طلای ۱۸ عیار در بازار ایران ۶۴,۳۴۷,۰۰۰ ریال اعلام شده است و این رقم در محدوده‌ای از نوسانات روزانه قرار دارد که بالاترین قیمت ثبت شده امروز ۶۴,۶۵۲,۰۰۰ ریال و پایین‌ترین قیمت ۶۳,۶۸۰,۰۰۰ ریال تعیین شده است، این دامنه نوسان حدود ۹۷۲,۰۰۰ ریال نشان از تغییرات فعالیت بازار و واکنش‌های سریع معامله‌گران به عوامل مختلف دارد.

شنبه (روز مشابه هفته قبل)، قیمت طلای ۱۸ عیار ۶۷,۱۸۹,۰۰۰ ریال گزارش شده بود، مقایسه این رقم با قیمت فعلی بیانگر کاهش ۴.۲۲ درصدی یا معادل ۲,۸۴۲,۰۰۰ ریال در هر قطعه طلاست و این افت قابل توجه می‌تواند ناشی از عوامل متعددی همچون تثبیت نسبی نرخ ارز، کاهش تقاضای فیزیکی در بازار داخلی، یا تأثیرات خارجی مانند تغییرات جهانی در قیمت طلا باشد.

بازار طلا در تعادل شکننده

نرگس مفیدی، کارشناس بانکی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: دو هفته گذشته، بازار طلای ایران در آرامشی نسبی به سر برد و برخلاف نوسانات شدید هفته‌های قبل، شاهد ثبات قیمتی بودیم، در بازه‌ای که به‌طور معمول بازار طلا با اتفاقات غیرمنتظره، افزایش یا کاهش‌های ناگهانی و موج‌سواری‌های هیجانی روبه‌رو می‌شود، این بار رفتار بازار بیشتر شبیه یک پیاده‌روی است.

وی افزود: قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار که در اواخر هفته دوم اردیبهشت در محدوده ۶ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان قرار داشت، تا پایان هفته سوم با نوسانی حدود ۲۰۰ هزار تومان به حوالی ۶ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان رسید و این تغییرات با اینکه قابل توجه‌اند، اما در مقایسه با ریزش یا جهش‌های میلیونی هفته‌های قبل، قابل کنترل و منطقی به‌نظر می‌رسند.

کارشناس بانکی تصریح کرد: چنین رفتاری را می‌توان نتیجه مجموعه‌ای از عوامل داخلی و خارجی دانست که به نوعی بر بازار طلا تأثیر می‌گذارند، در سطح داخلی، ثبات نسبی نرخ ارز، به‌ویژه نرخ دلار آزاد، یکی از دلایل اصلی کنترل بازار طلا بوده است و در این بازه زمانی، بازار ارز نوسانات شدیدی نداشت و نرخ دلار در کانالی محدود بالا و پایین شد، همین موضوعموجب شد فشار افزایشی از ناحیه دلار به بازار طلا وارد نشود.

مفیدی بیان کرد: نگاهی به بازارهای جهانی نیز نکاتی قابل توجه ارائه می‌کند، قیمت اونس جهانی طلا در روزهای گذشته در محدوده ۳۲۲۰ تا ۳۲۳۸ دلار نوسان داشت و این دامنه نوسانی محدود، در شرایطی که دنیا با نگرانی‌های ژئوپلیتیکی، بالا بودن نرخ بهره در آمریکا و چشم‌اندازهای اقتصادی مبهم روبه رو است، نوعی پیغام از تعادل نسبی در بازار جهانی طلا دارد؛ درست است که همچنان اخبار جنگ‌ها، انتخابات و تصمیمات فدرال رزرو آمریکا روی قیمت جهانی طلا تأثیر می‌گذارد، اما در این بازه خاص، بازار طلا از آن تأثیر شگرف نگرفته است.

وی ادامه داد: عامل مهم دیگر که نمی‌توان نادیده گرفت، فضای روانی حاکم بر بازار ایران است، در هفته‌های گذشته، اخبار مربوط به از سرگیری احتمالی مذاکرات ایران و آمریکا، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشته است و همین فضای روانی موجب شده فعالان اقتصادی محتاط‌تر شوند و دست از خرید و فروش‌های هیجانی بردارند؛ سرمایه‌گذاران منتظرند ببینند سرنوشت این مذاکرات به کجا ختم خواهد شد؛ آیا این گفت‌وگوها به کاهش تحریم‌ها و باز شدن فضای تنفس اقتصاد ایران منجر می‌شود یا همچنان در فضای تعلیق باقی خواهیم ماند؟

کارشناس بانک عنوان کرد: بازار طلا در ایران، همواره ترکیبی از هیجان‌های داخلی و تأثیرات بین‌المللی بوده است، اما در این دو هفته اخیر، ترکیب عوامل اقتصادی، سیاسی و روانی موجب شد که بازار در یک حالت «انتظار فعا» قرار بگیرد؛ به این معنا که همه چشم به اتفاقات آینده دارند و با احتیاط قدم برمی‌دارند، خریدهای سنگین و فروش‌های هیجانی کمتر شده و افراد ترجیح می‌دهند در حال حاضر بازار را رصد کنند.

مفیدی تاکید کرد: در این شرایط، معتقدم که این آرامش نسبی یک فرصت طلایی برای تصمیم‌گیری‌های منطقی‌تر است و اگرچه قیمت طلا هنوز هم برای بسیاری از خانواده‌ها بالا محسوب می‌شود، اما برای کسانی که قصد سرمایه‌گذاری دارند، این نقطه‌ی تعادلی فرصتی است برای ورود یا بازنگری در سبد دارایی‌هایشان و همچنین برای صنفی که با تولید، فروش و طراحی سروکار داریم، چنین شرایطی به ما اجازه می‌دهد با تمرکز بیشتر، بر استراتژی‌های میان‌مدت و بلندمدت خود کار کنیم.

وی افزود: در مجموع، بازار طلا در هفته‌های اخیر نه دچار جهش شده و نه فروپاشی، بلکه در یک وضعیت نیمه‌پایدار قرار دارد که در آن نشانه‌های ثبات و امید هم دیده می‌شود. البته همچنان باید گوش به زنگ تحولات سیاسی و اقتصادی باشیم، چون این بازار از کوچک‌ترین تحرکات تأثیر می‌پذیرد. اما در حال حاضر، طلا در ایران، بعد از یک دوره تلاطم، نفسی تازه کرده است.

به گزارش ایمنا تحلیل داده‌های بازار داخلی بیان می‌کند که ثبات قیمت دلار آزاد مانع از انتقال فشار افزایشی به طلای داخلی شده و تقاضای احتیاطی فعالان اقتصادی نیز به کنترل دامنه نوسان کمک کرده است، از نظر علوم رفتاری، اخبار مربوط به مذاکرات بین‌المللی و چشم‌انداز کاهش تحریم‌ها، سرمایه‌گذاران را در وضعیتی «انتظار فعال» قرار داده که از خرید و فروش هیجانی جلوگیری می‌کند.

بازار جهانی طلا نیز با نوسانی محدود در محدوده ۳۲۲۰–۳۲۳۸ دلار، تحت تأثیر نسبی عوامل ژئوپلیتیک و نرخ بهره آمریکا عمل کرده است، این همگرایی شرایط داخلی و بین‌المللی، یک فرصت علمی برای طراحی استراتژی‌های میان‌مدت و بلندمدت فراهم آورده است.

کد خبر 866603

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.