برگزاری همایش «فیلسوف فرهنگ» در هنرستان هنرهای زیبا

مدیر اجرایی خانه حکمت شهرداری اصفهان از برگزاری همایشی با عنوان «فیلسوف فرهنگ» در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان خبر داد.

سعید محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: برنامه‌ای با عنوان «فیلسوف فرهنگ» به‌منظور نکوداشت حکیم ابونصر محمدبن‌محمد فارابی (۲۵۹ تا ۳۳۹ ه. ق) روز _سه‌شنبه شانزدهم اسفندماه_ در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان برگزار می‌شود.

وی عنوان نشست اول را «حکمت و هنر نزد فارابی» عنوان کرد و افزود: استادان حسن بلخاری و قاسم پورحسن سخنرانان این رویداد فلسفی هستند. قاسم پورحسن در این نشست درباره شعر و استعاره نزد فارابی در کتاب الحروف سخن خواهد گفت و حسن بلخاری موضوع تأملی در آرای فارابی در کتاب الحروف را واکاوی و بررسی می‌کند.

مدیر اجرایی خانه حکمت شهرداری اصفهان با بیان اینکه اجرای گروه موسیقی سنتی ساز قانون ازجمله برنامه‌های این همایش یک روزه است، اظهار کرد: ساز قانون توسط فارابی ساخته شده است.

وی با اشاره به اینکه این همایش روز _سه‌شنبه شانزدهم اسفندماه_ از ۹ تا ۱۲ با حضور علاقه‌مندان به فلسفه و دیگر اندیشمندان برگزار خواهد شد ادامه داد: خانه حکمت، برنامه‌های مشترکی با سایر مجموعه‌های مرتبط فرهنگی و دانشگاهی برگزار می‌کند که در این نوبت با همکاری جهاد دانشگاهی این رویداد را برنامه‌ریزی کرده است

برگزاری همایش «فیلسوف فرهنگ» در هنرستان هنرهای زیبا

ابونصر محمدبن‌محمد فارابی (۲۵۹ تا ۳۳۹ ه. ق) از بزرگ‌ترین فلاسفه و دانشمندان ایرانی عصر طلایی اسلام است که در علم، فلسفه، منطق، جامعه‌شناسی، پزشکی، ریاضیات و موسیقی تخصص داشت.

فارابی (معلم ثانی) در روستایی با نام وسیج در نزدیکی فاراب در قزاقستان امروزی به دنیا آمد. چگونگی تحصیلات فارابی در ایام جوانی‌اش تقریباً بر ما پوشیده است و مورخان گزارش مستندی در این مورد ضبط نکرده‌اند، اما می‌دانیم پدر و پدربزرگش از نظامیان بلندمرتبه در حکومت سامانی بوده‌اند؛ بنابراین می‌توان حدس زد شرایط تحصیل در ایام جوانی به خوبی برای او فراهم بوده است.

بعضی از محققان معاصر، شروع مطالعات علمی و فلسفی او را از شهر مرو می‌دانند. مرو در آن زمان مرکز درس و بحث دینی و فلسفی بوده و استادان حاذقی در آنجا حضور داشته‌اند و نزدیکی فاصله میان این شهر و محل سکونت و رشد فارابی نیز دلیل خوبی برای حضور و تحصیل وی در این شهر پر قدمت است.

بر این مدعی شواهد و قرائن دیگری نیز وجود دارد اما آنچه در اسناد و گزارش‌های تاریخی موجود است و به طور قطعی می‌توان به آن تکیه کرد، تحصیلات او در بغداد است. فارابی مدتی از حیات خویش را به قضاوت گذراند ولی از آنجا که دلبسته مطالعات فلسفی و تأمل در حقایق مابعدالطبیعه بود کار قضاوت را در ۴۰ سالگی رها کرد و رهسپار بغداد شد.

در بغداد منطق و فلسفه را نزد استادان مطرح آن زمان آموخت و به آثار ارسطو علاقه‌مند شد. این دلبستگی تا جایی بود که در تاریخ فلسفه اسلامی از فارابی به عنوان «معلم ثانی» در کنار معلم اول (ارسطو) یاد می‌کنند.

پرونده فارابی در دویست‌وششمین جلسه شورای عمومی یونسکو (سوم تا هفدهم آوریل ۲۰۱۹ /۱۴ تا ۲۸ فروردین ۱۳۹۸) توسط ایران و قزاقستان به صورت مشترک ارائه شد و در چهلمین کنفرانس عمومی یونسکو (۱۲ تا ۲۷ نوامبر ۱۳۹۸/۲۱ آبان تا ۶ آذر ۹۸) تصویب شد که سال ۲۰۲۰- ۲۰۲۱ سال گرامیداشت فارابی به مناسبت هزارو صدوپنجاهمین سال تولد او باشد.

سازمان یونسکو مستقر در پاریس با ۱۹۳ عضو رسمی و ۱۱ عضو وابسته همچنین همکاران بین‌دولی و غیردولتی اهداف مختلفی شامل ارائه آموزش‌های فنی و پیشبرد علم و توسعه رسانه‌های مستقل و آزادی رسانه‌ها و حفظ تاریخ فرهنگی منطقه‌ای و توسعه تنوع فرهنگی، همچنین ثبت میراث فرهنگی ملموس، ناملموس و گرامیداشت مفاخر فرهنگی کشورها را دنبال می‌کند.

درج نام یک شخصیت در فهرست گرامیداشت‌های هر سال فرصتی برای کشور یا کشورهای ارائه‌دهنده است تا در این مدت با برگزاری کنفرانس‌ها و نشست‌های علمی و تخصصی، ساخت مستند، فیلم سینمایی و تئاتر، چاپ کتاب و انتشار مقاله در رسانه‌ها زمینه شناخت بیشتر مردم عادی و افکار عمومی با آن فرد، همچنین ترویج و آرای اندیشه‌های شخصیت یادشده را در جوامع مختلف فراهم کند.

فارابی از چهره‌های شاخص و تأثیرگذار ممتاز جهانی است که در اوج قرون وسطی یعنی دوران سیاهی، ظلمت و پریشانی، مرکز ثقل علم‌گستری، خردورزی و مهرورزی میان ملت‌های آن دوران بود. هنر فارابی از آن رو برای بشر امروز پیشرو و کاربردی است که او بیش از هزاروصدسال پیش به دنبال ایجاد پل فکری و فلسفی میان شرق و غرب بود و شگفت آن‌که این رویکرد در دوران اوج تعصبات و افراطی‌گری‌های عقیدتی و فکری قرون وسطی رقم خورد.

کد خبر 644366

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.