سه‌ راهکار کلیدی ‌برای ‌خواب ‌مناسب

اشتباهات ‌مهم ‌در مصرف دارو، خطر ناباروری ‌با ‌قرص‌های ‌چاقی ‌و لاغری، نداشتن ‎‌تحرک ‌فیزیکی ۸۰ درصد از نوجوانان، بروساژ دندان ‌و سه راهکار کلیدی برای ‌خواب مناسب ‌را در بسته ‌خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش ‌خبرنگار ایمنا؛ مطابق گزارش ‌جدید محققان، بیش از ۸۰ درصد نوجوانان ‌جهان ‌که شامل ۸۵ درصد ‌دختران و ۷۸ درصد پسران ‌می ‌شوند، تحرک فیزیکی ندارند. ‌مطالعه ‌جدید سازمان ‌بهداشت جهانی ‌نشان می ‌دهد بیش از ۸۰ درصد نوجوانان ‌جهان تحرک فیزیکی ندارند ‌و به ‌واسطه ‌عدم انجام ورزش منظم ‌و ‌صرف زمان زیاد برای تماشای تلویزیون ‌و استفاده از دستگاه های ‌کامپیوتری، سلامت ‌شان ‌در معرض ‌خطر است.

این مطالعه براساس داده ‌های گزارش شده از ۱.۶ میلیون کودک ۱۱ تا ۱۷ ساله بوده است. نتایج نشان ‌داد در تمام ۱۴۶ کشور مورد ‌مطالعه ‌بین سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۶، دختران ‌در مقایسه با پسران تحرک فیزیکی کمتری داشتند.

مطابق ‌این گزارش، میزان ‌فعالیت ‌فیزیکی ‌ناکافی ‌در نوجوانان همچنان ‌به شدت بالاست ‌که سلامت ‌کنونی ‌و آینده آنها را به خطر می اندازد. در این ارزیابی ‌تمامی انواع فعالیت های فیزیکی نظیر بازی های پرتحرک، ورزش ‌و سرگرمی، کارهای عادی روزمره پرتحرک، پیاده روی و دوچرخه سواری و ورزش های آموزشی ‌جسمی در نظر گرفته ‌شده بود.

خطر ناباروری با قرص‌های چاقی و لاغری

یک ‌جراح زنان ‌و زایمان با اشاره به تاثیر چاقی ‌و اضافه وزن بر باروری زنان نسبت ‌به مصرف مکمل‌های لاغری و هورمونی هشدار داد ‌و اظهار کرد: این مکمل‌ها ‌حاوی ترکیب‌های «استروئیدی» است که می‌توانند به ناباروری افراد منجر شود؛ به همین دلیل مصرف این نوع داروها برای کاهش ‌و افزایش وزن، بدون نظر متخصص مربوطه اشتباه است.

 آتوسا کریمی ‌با اشاره به نقش اضافه وزن در باروری زنان، گفت: چاقی و به دنبال آن افزایش چربی ‌خون، فشارخون، قندخون می‌تواند منجر به بر هم خوردن ‌توازن هورمون‌های جنسی مانند «FSH» و «LH» شده و به دنبال آن نظم عادت‌های ماهانه مختل شود که این امر منجر به عدم تخمک گذاری و کاهش شانس باروری ‌در فرد می‌شود.

وی ‌با بیان اینکه با وجود موارد یاد شده اگر بارداری اتفاق افتاد، عوارض زیادی ‌در دوران بارداری برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت، افزود: سقط جنین، زایمان زودرس، مسمومیت حاملگی، افزایش فشار خون همگی از عوارضی است ‌که در دوره بارداری در شرایطی که شاخص توده بدنی ‌بالا باشد، اتفاق می‌افتد.

این ‌جراح زنان و زایمان ادامه داد: به طور کلی ‌نه تنها اضافه وزن و چاقی ‌در باروری تاثیر دارد بلکه کاهش وزن شدید ‌و یا وزن خیلی کم نیز می‌تواند تهدیدی برای باروری فرد باشد؛ چراکه وزن پایین نیز می‌تواند سبب برهم خوردن چرخه قاعدگی، توازن هورمون‌های ‌جنسی ‌و عدم تخمک‌گذاری شود.

وی ‌با بیان اینکه شاخص توده بدنی (BMI) یک شاخص ‌برای نمایش تناسب اندام است، تصریح کرد: عدد ایده‌آل برای شاخص توده بدنی بین ۱۸ تا ۲۴ است؛ درصورتی ‌که این عدد کمتر از ۱۸ و بیشتر از ۲۵ باشد می‌تواند با عوارضی برای فرد همراه باشد. همچنین شاخص ‌توده بدنی ۲۵ تا ۳۰ نشان‌دهنده افزایش وزن و بیشتر از ۳۵ نیز با نازایی ‌همراه خواهد بود.

وی ‌اظهار کرد: نکته قابل ‌توجه آن ‌است که پیش از اقدام به بارداری نیز خانم‌ها ‌باید به وزن مناسب خود برسند؛ به همین دلیل توصیه می‌کنیم برای کاهش وزن خود به هیچ عنوان عجله‌ای نداشته باشند و سعی کنند طی مدت زمان ‌طولانی‌تری ورزش‌های روزانه را با ۳۰ تا ۴۰ دقیقه ورزش ملایم آغاز کنند تا تغییر وزن به مرور اتفاق افتد. کاهش وزن سریع در مدت زمان کم می‌تواند تاثیر منفی ‌در باروری آنها داشته باشد.

سه راهکار کلیدی برای خواب مناسب

سبک زندگی مدرن سبب شده است که بسیاری از ما قادر به داشتن حداقل استاندارد خواب کافی که هفت ساعت در شبانه‌روز است؛ نبوده و این موضوع زمینه‌ساز بروز بیماری‌های متعددی همچون دیابت، امراض قلبی و چاقی می‌شود.

به گفته دکتر راندال رایت (Randall Wright)، متخصص مغز و اعصاب از بیمارستان هوستون، مغز انسان به نسبت سایر اعضای بدن بیشتر نیازمند خواب کافی شبانه است.

وی در این رابطه گفت: هنگامی‌که شما در خواب هستید، مغز شما وظایفی را که قادر به انجام آن در طول روز نیست، انجام می‌دهد. کارهایی مانند پاک کردن اطلاعات غیرضروری، دسته‌بندی اطلاعات جدید و ثبت خاطرات، به‌طور عمده در طول خواب انجام می‌شوند.

به همین دلیل وقتی شما خواب کافی ندارید، مغز نمی‌تواند همه این کارها را انجام دهد و این موضوع می‌تواند در طولانی‌ مدت منجر به بروز مشکلات حافظه و بیماری‌های مغزی شود.

این متخصص مغز و اعصاب، سه نکته کلیدی را برای داشتن خوابی مناسب و آرام توصیه می‌کند:

پیش از خوابیدن کارهایی آرامش‌بخش انجام دهید. فعالیت‌هایی مانند مسواک زدن دندان‌ها، حمام گرم، گوش دادن به موسیقی آرامش‌بخش و خواندن کتاب، بهترین فعالیت‌های پیش از خواب محسوب می‌شوند. به باور پژوهشگران، مغز شما پس از مدتی این الگوی رفتارهای آرامش‌بخش را به‌عنوان سیگنال‌هایی تشخیص می‌دهد که نشانگر آغاز زمان استراحت است و به‌این‌ترتیب هورمون‌هایی را آزاد می‌کند تا به شما در خوابیدن کمک کند.

وسایل الکترونیکی را از اتاق‌خواب خارج کنید. این موضوع ممکن است برای بزرگ‌سالان عملی نباشد، اما برای کودکان یک ضرورت است. حتماً این قانون را وضع کنید که پس از خاموش شدن تلفن همراه، در طول شب از آن استفاده نکنید و حتی اگر در طول شب‌بیدار شدید، به‌هیچ‌وجه به سراغ تلفن همراه، تبلت یا تلویزیون نرفته و اگر دچار بی‌خوابی شبانه شدید، یک فنجان چای میل کرده و یا کتاب بخوانید.

شام خود را زود بخورید و سعی کنید یک ورزش سبک در ساعات عصر انجام دهید. پژوهشگران توصیه می‌کنند قبل از ساعت ۷ بعدازظهر شام خود را بخورید. به‌این‌ترتیب قبل از خواب به بدن خود فرصت می‌دهید تا وعده غذایی خود را هضم کند. مطالعات پژوهشگران نشان داده است افرادی که در طول روز ورزش می‌کنند تمایل بیشتری به بهتر خوابیدن دارند.

این متخصص مغز و اعصاب تأکید کرد: من به بیمارانم می‌گویم که بهتر است در ساعات عصر ورزش کنند، زیرا ورزش سبب ترشح هورمون‌هایی مانند آدرنالین و اندورفین‌ها می‌شود و اگر در اواخر روز ورزش کنید، این هورمون‌ها موجب بی‌خوابی می‌شود. به باور پژوهشگران، ایجاد عادت‌های خوب خواب بهترین روش برای به دست آوردن خواب موردنیاز و آرام است.

بروساژ دندان

بهداشت دهان و دندان تنها توسط نخ دندان یا مسواک و جلا دادن حفظ نمی شود. همواره جرم هایی بر روی دندان تشکیل می شود که به شدت بوی بدی داشته و سلامت دندان ها را تهدید می کنند. جرم در واقع همان باقیمانده مواد غذایی، میکروب‌های باقیمانده در سطح دندان، مواد حاصل از تجزیه کربوهیدرات‌ها چربی‌ها، پروتئین‌ها است که اگر برای رفع آن ها اقدامی صورت نگیرد می تواند باعث معدنی شدن دندان ها و به اصطلاح ایجاد رسوب شود و عمر دندان ها را بسیار کوتاه کند.

یکی از بارزترین روش ها ‌برای از بین بردن رفع زردی و جلا دادن، جرم گیری به وسیله بروساژ است. بروساژ دندان به مجموعه عملکرد هایی گفته می شود که منجر به از بین بردن زردی و جرم های موجود بر روی دندان می شود؛ این روش به براق و سفید کردن دندان ها کمک چشمگیری می کند. اغلب بروساژ یا پولیش دندان بعد از عمل جرمگیری انجام می گیرد.

بروساژ در واقع یک روش تکمیلی برای جرم گیری دندان به شمار می رود. این عمل بعد از زدودن پلاک ها و جرم ها از روی دندان انجام می شود. در این روش از یک ابزار دستی که در سر خود یک غلتک لاستیکی دارد و ماده ای خمیر مانند به نام پروفیلا کسیز معروف به پروفی استفاده می شود. این خمیر به وسیله ذرات ساینده ای که دارد می تواند جرم های موجود بر روی دندان و لکه ها را به راحتی رفع کند.

جرم گیری دندان می ‌تواند مقادیر بالایی از پلاک های میکروبی و جرم موجود در دندان ها را حذف کند. این پلاک ها به رنگ زرد و به شدت سفت و محکم بوده و اصلا با مسواک زدن رفع نمی شوند. اما بروساژ به افراد کمک می کند تا لکه های موجود بر روی سطح دندان را که در اثر مصرف برخی مواد غذایی به وجود آمده، رفع و درمان کنند.

اشتباهات مهم در مصرف دارو

یکی از بهترین راهکارها برای کاهش پیامدهای اشتباهات دارویی آگاهی از داروهای مصرفی و عوارض جانبی احتمالی آن هاست. روزنامه تایمز به هفت اشتباه دارویی رایج اشاره کرده که برای حفظ سلامتی رعایت آن‌ها ضروری است:

تداخل دارویی

مصرف دو داروی متضاد با یکدیگر می‌تواند فرد را بیمار کند. تداخل این داروها در بدن اثربخشی هر دو دارو را کاهش می دهد و حتی با عوارض جانبی جدی همراه می‌شود.

مصرف دارو بدون دانش کافی

لازم است بیمار هنگام دریافت نسخه دارویی جدید یا مصرف داروی بدون نسخه اطلاعات کافی درباره چگونگی مصرف دارو و عوارض جانبی آن به دست آورد.

مصرف دوز بالای دارو

بیمار باید داروی تجویزی را فقط به میزان توصیه شده از سوی پزشک مصرف کند. مصرف دوز بالایی از دارو ممکن است با خطرات جدی برای کبد همراه باشد و حتی بدن را با عوارض جانبی دیگر مواجه کند. افزون بر این، احساس منگی، گیجی، درد قفسه سینه، استفراغ و اسهال از دیگر مشکلات احتمالی است.

مصرف نامنظم دارو

بیمارانی که داروی خود را به طور مرتب مصرف نمی‌کنند سلامت خود را به خطر می‌اندازند. به ویژه مصرف داروهای افسردگی، استروئیدها و رقیق کننده‌های خون نباید فراموش شود.

ترکیب اشتباه دارو با مواد غذایی

ترکیب اشتباه مواد غذایی با یک دارو می‌تواند در روند جذب دارو در معده خلل ایجاد کند. برخی از داروها را باید ناشتا و برخی دیگر را پس از وعده غذایی مصرف کرد. نادیده گرفتن این جزئیات کوچک از اثربخشی دارو می‌کاهد.

خود تجویزی

خودسرانه دارو اشتباه رایج بیشتر افراد است. بیمار بر اساس علایم، بیماری را تشخیص می دهد و دارو مصرف می‌کند که در اغلب مواقع تشخیص اشتباه است و مشکل‌ساز می‌شود چرا که بسیاری از امراض علایم مشابه دارند و تنها پزشک متخصص قادر به تشخیص صحیح بیماری است.

مصرف داروهای تجویزیِ دیگران

این تصور وجود دارد که داروی تجویزی برای یک عارضه مشابه، در تمامی بیماران یکسان است. به طور مثال لزوما یک نوع داروی فشار خون برای دو بیمار مبتلا به این عارضه تجویز نمی‌شود. پزشک بر اساس سن و شرایط دیگر اقدام به تجویز دارو می‌کند.
 
 


 

کد خبر 398087

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.