اهمیت توزیع متناسب کاربری‌های شهر چیست؟

یک کارشناس شهرسازی گفت: توزیع متناسب کاربری‌های شهری در نظام اقتصادی شهر اهمیت زیادی دارد زیرا بار ترافیکی را کاهش داده و از تحمیل هزینه‌های اضافی به خانوارهای شهری جلوگیری می‌کند.

فرزاد مومنی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: توزیع مطلوب منابع در حوزه شهری مربوط به توزیع درست کاربری‌های شهر است که در نظام شهرسازی از آن به عنوان (Land use) نام برده می‌شود، کاربری‌های فرهنگی، آموزشی، درمانی، بهداشتی، آموزشی، خدماتی و حوزه‌های اداری و انتظامی در نظام شهرسازی باید به صورت متناسب و عدالت محور در تمامی مناطق تقسیم‌بندی شود.

وی افزود: این تقسیم بندی از این جهت اهمیت دارد که تراکم جمعیت در مناطق مختلف شهری متفاوت است و هرکدام از این مناطق جمعیت مشخصی دارد، چنانچه نیازهای جمعیت در هر منطقه برآورده شود، به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.

این کارشناس شهرسازی خاطرنشان کرد: چنانچه یک بیمارستان فوق تخصصی در شمال شهر اصفهان وجود داشته باشد و این بیمارستان بیمه شدگان تامین اجتماعی را تحت پوشش قرار دهد، این افراد از نظر اقتصادی بعضا دچار مشکل هستند بنابراین برای آنان سخت است که از مرکز، غرب یا شرق شهر به سمت شمال حرکت کنند زیرا این جابجایی هزینه زیادی را به این شهروندان تحمیل می‌کند.

مومنی تاکید کرد: زمانی که توزیع به درستی انجام نشده و کمبودی در  زمینه انواع کاربری‌های شهر در سطوح مختلف وجود داشته باشد، زمان شهروندان تلف شده و موجب ایجاد صف‌های طولانی برای دریافت خدمات می‌شود، این صف‌های خدماتی به لحاظ روحی و روانی تاثیرات منفی بر روی شهروندان دارد در حالی که همه تمایل داریم دریافت خدمات در اولین فرصت و با بهترین کیفیت انجام شود و در صورتی که این شرایط فراهم نباشد انگیزه شهروندان در حوزه‌های مشارکتی شهر کم می‌شود.

وی ادامه داد: وارد شدن آسیب اقتصادی به شهری به دلیل بار ترافیکی در مناطق دارای خدمات خاص، تحمیل هزینه به خانوارها و شهروندان به دلیل جابجایی برای دریافت خدمات در مناطقی غیر از محل سکونت و صف‌های طولانی دریافت خدمات از جمله مضرات نبود توزیع متناسب کاربری‌های شهری است.

این کارشناس شهرسازی تصریح کرد: رعایت توزیع نظام کاربری حتی در واحدهای کوچک مثل واحد همسایگی ضروری است، در یک واحد همسایگی باید حداقل یک مرکز مهد کودک و بوستان برای کودکان، یک نانوایی، قصابی و خرده فروشی به منظور تامین نیازهای روزانه خانوارها وجود داشته باشد تا آنان مجبور به جابجایی روزانه نباشند.

مومنی با اشاره به تقسیم بندی کاربری در حوزه محله‌‎ای، عنوان کرد: در حوزه محله‌ای سطح تامین نیازها بیشتر می‌شود به طور مثال در سطح یک محله باید مغازه‌های خرده فروشی،‌ سوپرمارکت‌های زنجیره‎ای و مغازه‌های آرایشی و پوشاکی برای استفاده هفتگی و ماهانه موجود باشد.

وی افزود: در تقسیم بندی کاربری درحوزه منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای باید امکاناتی نظیر آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای، ورزشگاه‌‎ها و استخر وجود داشته باشد و توزیع آنها باید براساس اطلاعات آماری و میزان جمعیت انجام شود.

این کارشناس شهرسازی گفت: کتابی تحت عنوان "سالنامه آماری" از طرف حوزه معاونت برنامه‌ریزی و پژوهش شهرداری اصفهان سالانه چاپ می‌شود و در آن آمار مربوط به توزیع نظام کاربری‌ها به صورت تفکیک شده وجود دارد.

مومنی با بیان اینکه در این سالنامه آماری به بحث جمعیت وترکیبات جمعیتی شهر اشاره شده است، اظهار کرد: این ترکیب جمعیتی در ساختار مناطق به صورت منطقه‌ای و سپس در سطح محلی بررسی شده است تا براساس این ترکیبات جمعیتی برای حوزه‌های مختلف مثل بهداشت، درمان، حمل‌ونقل، انرژی و نیروی انسانی برنامه‌ریزی شود.

وی تاکید کرد: این پژوهش و برنامه‌ریزی در شهر اصفهان به صورت سالانه توسط معاونت برنامه‌ریزی انجام می‌شود و اطلاعات در اختیار مشاوران، طراحان و برنامه‌ریزان شهر قرار می‌گیرد تا براساس این اطلاعات و آمارها اقدام به طراحی شهر کنند.

این کارشناس شهرسازی خاطرنشان کرد: دریافت این اطلاعات و برنامه‌ریزی برای آنها موجب شده تا کمبودهای فضایی شهر یا تغییرات جمعیتی برخی از بخش‌ها برطرف شود و می‌توان گفت اصفهان در این زمینه جایگاهی ممتاز داشته و پیشرو است.

کد خبر 397899

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.