اصفهان الگویی ملی در مدیریت پسماند و پاکیزگی معابر شهر است

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: شهر اصفهان با مشارکت بالای خانواده‌ها در تفکیک پسماند، راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند نظافت و نظارت روزانه بر بیش از چهار هزار نقطه شهری، به الگویی ملی در مدیریت پسماند و پاکیزگی معابر تبدیل شده است.

‌به گزارش خبرگزاری ایمنا، مهدی بقایی در برنامه تلویزیونی «اصفهان من» با اشاره به نقش خانواده‌ها در مدیریت پسماند اظهار کرد: بخش مهمی از موضوع پسماند به رفتارهای روزمره شهروندان در منازل بازمی‌گردد و مشارکت مردم در تفکیک پسماند تر و خشک، یکی از نقاط قوت شهر اصفهان است که امروز می‌توان گفت در این زمینه سرآمد کشور هستیم و نمره قابل قبولی دریافت کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه تفکیک پسماند در اصفهان به یک فرهنگ عمومی تبدیل شده است، افزود: حتی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز از شهروندان اصفهانی بابت عملکرد مطلوب در تفکیک پسماند تقدیر کرد و تأکید داشت که در بسیاری از شهرهای دیگر همچنان با مشکل مواجه هستیم، اما اصفهان به‌عنوان یک افتخار ملی مطرح است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با تاکید بر اهمیت آموزش مستمر شهروندان خاطرنشان کرد: سه تا چهار سال است که به‌طور مداوم درباره تفکیک پسماند با شهروندان صحبت می‌کنیم و بدون تردید در آینده نزدیک، این موضوع به یکی از اصلی‌ترین مباحث مدیریت شهری در سراسر کشور تبدیل خواهد شد.

بقایی گفت: موضوع شیرابه پسماند یکی از جدی‌ترین چالش‌هاست، چراکه برخی آن را سمی‌ترین ماده موجود در دنیا می‌دانند و حتی گفته می‌شود یک لیوان شیرابه می‌تواند یک درخت را خشک کند، بنابراین کاهش تولید شیرابه در منازل اهمیت بالایی در حفظ سلامت شهروندان و محیط زیست دارد.

وی ادامه داد: آزمایش‌ها و مطالعات علمی متعدد نشان می‌دهد که باقی ماندن شیرابه و رهاسازی آن در معابر، می‌تواند موجب بروز بیماری برای فرزندانمان شود و حتی به تجهیزات و ماشین‌آلات کارخانه‌های مدیریت پسماند آسیب جدی وارد کند، از این‌رو پیشگیری از تولید شیرابه اولویت اصلی است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان خاطرنشان کرد: هرچند فرآیند تصفیه شیرابه در کارخانه انجام می‌شود، اما اصل اساسی این است که تا حد امکان میزان تولید آن کاهش یابد و این کار با اقدامات ساده‌ای مانند خشک وارد کردن تفاله چای یا قرار دادن یک سبد کنار سینک ظرفشویی به‌راحتی امکان‌پذیر است.

بقایی گفت: اگر میوه‌ها چند ساعت پیش از دورریز نگهداری شوند تا آب اضافی آن‌ها خارج شود، میزان تولید شیرابه به شکل قابل توجهی کاهش می‌یابد که این موضوع هم به کاهش بو، هم به سلامت خانواده‌ها و هم به بهبود فرآیند مدیریت پسماند شهری کمک می‌کند.

وی با اشاره به تفاوت شیوه نظافت در معابر اصلی و فرعی افزود: در معابر اصلی شهر، نظافت به‌صورت کامل مکانیزه انجام می‌شود، در حالی که در معابر فرعی عمدتاً نظافت به‌صورت دستی است و همین تفاوت شیوه کار، نیازمند نظام نظارتی متفاوت و دقیق‌تری است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تاکید کرد: در معابر اصلی با استفاده از سامانه‌های هوشمند، مسیر حرکت ماشین‌های جاروب شهری به‌صورت دقیق رصد می‌شود و مشخص است که کدام خیابان نظافت شده یا نشده و حتی کیفیت عملکرد ماشین‌آلات نیز به‌صورت میدانی بررسی می‌شود.

بقایی گفت: تیم‌های خدمات شهری معمولاً یک تا یک‌ونیم ساعت زودتر از آغاز فعالیت روزانه شهروندان در سطح شهر حضور پیدا می‌کنند و معابر اصلی را بررسی می‌کنند تا پیش از شروع تردد گسترده، وضعیت نظافت در شرایط مطلوب قرار داشته باشد.

وی ادامه داد: همه بخش‌های خدمات شهری از جمله سازمان مدیریت پسماند، فضای سبز و واحد نگهداری و تعمیرات در ساعات اولیه صبح فعال هستند و با یک سیستم هماهنگ، وضعیت نظافت شهر را بررسی می‌کنند تا در صورت وجود نقص، بلافاصله برای رفع آن اقدام شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان خاطرنشان کرد: در معابر فرعی شرایط متفاوت است، زیرا در گذشته کوچه‌ها در نیمه‌شب نظافت می‌شد، اما با افزایش تعداد خودروهای شخصی و پارک شبانه در کوچه‌ها، این امکان عملاً از بین رفته و نظافت معابر فرعی به ساعات صبح موکول شده است.

بقایی گفت: پاکبانان از ساعت دو بامداد تا شش صبح در معابر اصلی و پیاده‌روها فعالیت می‌کنند و پس از یک استراحت کوتاه، از ساعت هفت تا ده صبح به نظافت معابر فرعی می‌پردازند، اما این زمان‌بندی گاهی باعث نارضایتی شهروندانی می‌شود که صبح زود از منزل خارج می‌شوند.

وی افزود: شهروندان ممکن است هنگام خروج از منزل، کوچه‌ای را ببینند که هنوز نظافت نشده و همین موضوع باعث ثبت تماس با سامانه ۱۳۷ می‌شود، در حالی که این کوچه تا ساعت ده صبح به‌طور کامل نظافت خواهد شد و این مسئله نیازمند اطلاع‌رسانی و صبوری شهروندان است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تاکید کرد: برای رفع این چالش، از سامانه‌های هوشمند حضور و غیاب پاکبانان استفاده می‌کنیم که به‌صورت برخط مشخص می‌کند چه کسی، در چه ساعتی و در کدام محدوده مشغول فعالیت بوده است و هیچ‌گونه ابهامی در این زمینه وجود ندارد.

بقایی گفت: حدود دو هزار پست کارگری برای نظافت شهر تعریف شده است و هر پاکبان دارای محدوده جغرافیایی مشخص است و با ثبت دقیق زمان ورود و خروج، می‌توان وضعیت فعالیت شبانه شهر را به‌سرعت تحلیل و بررسی کرد.

وی ادامه داد: علاوه بر حضور و غیاب، سامانه‌های حقوق و دستمزد، وضعیت پرداخت پیمانکاران و حتی ماشین‌آلات خدمات شهری نیز به‌صورت یکپارچه رصد می‌شود و این شفافیت موجب افزایش انگیزه نیروهای خدماتی و ارتقای کیفیت کار شده است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان خاطرنشان کرد: در کنار این اقدامات، سامانه جدیدی برای ارزیابی کیفیت نظافت راه‌اندازی شده که در نوع خود بی‌نظیر است و برای نخستین‌بار در کشور در حال اجراست و اصفهان را به شهر نخست در این حوزه تبدیل کرده است.

بقایی گفت: در این سامانه، هر روز حداقل چهار هزار نقطه شهری توسط مأموران پسماند ارزیابی می‌شود و برای هر پست کارگری، عکس ثبت و بر اساس هفت شاخص مشخص، نمره‌دهی انجام می‌گیرد تا کیفیت نظافت به‌صورت مستند و دقیق سنجیده شود.

وی افزود: اگر در این ارزیابی‌ها نقطه‌ای نمره قرمز یا زرد دریافت کند، بلافاصله پیامک برای سرکارگر ارسال می‌شود و پاکبان موظف است در همان محل حضور پیدا کند و کار نیمه‌تمام را تکمیل کند، در غیر این صورت پیمانکار مربوطه جریمه خواهد شد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تاکید کرد: این سامانه نه‌تنها باعث افزایش دقت نظارت شده، بلکه روحیه پاکبانان را نیز تقویت کرده است، زیرا زحمات آن‌ها دیده می‌شود و عملکرد مطلوب آن‌ها مورد تقدیر قرار می‌گیرد.

بقایی گفت: امروز نمره کلی نظافت شهر اصفهان عددی است که بسیاری از شهرها آرزوی دستیابی به آن را دارند، هرچند ما با سخت‌گیری بیشتری ارزیابی می‌کنیم تا به میانگین بالای ۷۰ درصد برسیم و هر روز کیفیت خدمات شهری را ارتقا دهیم.

وی ادامه داد: در گام بعدی، مشارکت شهروندان را نیز در این سامانه لحاظ کرده‌ایم و به‌زودی شهروندان می‌توانند به پاکبان محله خود نمره بدهند و این مشارکت مردمی، نقش مهمی در بهبود مستمر نظافت شهری خواهد داشت.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان خاطرنشان کرد: اینکه گردشگران و ساکنان شهر همواره اصفهان را به‌عنوان شهری تمیز معرفی می‌کنند، حاصل همین فرآیندهای دقیق، نظارت چندلایه و مشارکت شهروندان است و این مسیر با قدرت ادامه خواهد داشت.

کد خبر 945714

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.