چالش‌ها، دستاوردها و ضرورت خودکفایی

مدیر عامل یک شرکت دانش‌بنیان گفت: با توجه به وابستگی ۹۵ درصدی ایران به واردات بذرهای هیبریدی، شرکت‌های داخلی با تحقیقات گسترده و روش‌های اصلاحی نوین، گام‌های مؤثری برای خودکفایی برداشته‌اند، تولید بذرهای هیبریدی با عملکرد بالا و مقاوم به خشکی، کلید دستیابی به امنیت غذایی است.

احمد ورد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: ایده اولیه برای ورود به حوزه تولید بذر در این شرکت، توسط مرحوم اقتداری مطرح شد، زیرا بسیاری از بذرهای هیبریدی در گلخانه‌های ایران وارداتی بودند، این نقطه آغاز تحقیقاتی بود که با آزمون و خطا آغاز شد و چون تولید بذر هیبریدی فرایندی تجاری و پیچیده است و پروتکل‌های آن به‌راحتی در دسترس نیست، ما مجبور بودیم روش‌هایی را با تکیه بر دانش خود و بدون الگوهای از پیش‌تعیین‌شده پیاده‌سازی کنیم.

وی افزود: این تحقیقات از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ ادامه پیدا کرد و در نهایت در سال ۱۳۸۹، نخستین گام برای تولید بذر هیبریدی خیار گلخانه‌ای برداشته شد، طی پنج سال تلاش پیوسته در سال ۱۳۹۴ نخستین نوع هیبریدی برای عرضه به بازار آماده شد.

مدیر شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه امروزه روی ۱۵ محصول مختلف کار می‌کنیم، گفت: فرایند اصلاح گیاه بسیار زمان‌بر است و بسته به نوع گیاه و محل کاشت، ممکن است بین پنج تا ۱۰ سال زمان ببرد، همچنین بذرهای هیبریدی مزیت‌های خاصی دارند، این بذرها عملکرد بالاتر و محصولاتی با کیفیت‌تر تولید می‌کنند، در گلخانه بذرهای هیبریدی خیار، می‌توانند به‌ازای هر هزار مترمربع تا ۳۵ تن محصول تولید کنند، در حالی که بذرهای معمولی چنین بازدهی ندارند و کیفیت و یک‌دستی محصول نیز به مراتب پایین‌تر است. برای مثال ما در حال کار روی خیاری هستیم که با حفظ تیپ خیار گلخانه‌ای، طعم و عطر خیار اصفهانی را داشته باشد.

ورد بیان کرد: این خلاقیت و دقت در انتخاب مشخصات موجب می‌شود که محصولات ما به‌طور مطلوبی با سلیقه و نیاز بازار مطابقت داشته باشند.

وی ادامه داد: از نظر فنی روش‌های اصلاحی مختلفی را همچون اصلاح انتخابی، تلاقی برگشتی و روش‌های دیگر برای دستیابی به نتایج بهتر به کار می‌بریم. این روش‌ها با دقت و بر اساس هدف مشخصی برای هر پروژه تعریف می‌شوند و هر کدام با توجه به شرایط آب‌وهوایی و نیازهای بازار بومی‌سازی شده‌اند. شرایط خاص آب‌وهوایی ایران و به‌ویژه اصفهان، ما را وادار کرده تا بذرهایی را تولید کنیم که بتوانند در محیط‌های سخت و با محدودیت آب، کارایی خود را حفظ کنند.

مدیر شرکت دانش‌بنیان گفت: به‌عنوان نمونه گونه‌هایی از خیار که در استان‌های دیگر کشت شده‌اند، حتی پس از گذشت چند هفته بدون آبیاری و کوددهی، همچنان زنده و پربار باقی مانده‌اند، این ویژگی نتیجه آزمایش‌های فراوان و استفاده از شرایط تنش خشکی در گلخانه‌ها و آزمایشگاه‌های ماست که برای توسعه بذرهایی مقاوم به خشکی طراحی شده‌اند، این فعالیت‌ها در سایت‌های تحقیقاتی شرکت و در همکاری با آزمایشگاه‌ها و گلخانه‌های مختلف به اجرا درمی‌آید.

ورد اظهار کرد: در مسئله تأمین منابع کشاورزی، بارندگی عامل مهمی است که تا حد زیادی خارج از کنترل انسان است، با این حال اقدامات و تکنولوژی‌هایی همچون ساخت سدها و ایجاد سیستم‌های انتقال آب می‌توانند تا حدودی در این زمینه کمک کنند، اما مسئله آب به‌طور کلی به اقلیم وابسته است و محدودیت‌های زیادی دارد، از سوی دیگر نیروی انسانی کافی در کشور وجود دارد، بنابراین برای دستیابی به امنیت غذایی، توجه بیشتری به منابع دیگر همچون بذر و کود لازم است.

وی ادامه داد: در این میان، بذر نقش اساسی‌تری در امنیت غذایی دارد، بذرهای با کیفیت و به‌ویژه بذرهای هیبریدی، با بهترین شرایط آب‌وهوایی و منابع موجود، می‌توانند به حداکثر بازدهی برسند، به همین دلیل است که بذرهای هیبریدی اهمیت فوق‌العاده‌ای پیدا کرده‌اند و توانسته‌اند به تغذیه جمعیت جهان کمک کنند. کشور ما نیز برای دستیابی به امنیت غذایی و تأمین نیازهای جمعیت، نیازمند خودکفایی در تولید بذرهای هیبریدی است.

کد خبر 830909

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.