به گزارش خبرگزاری ایمنا، با توجه به تأثیر منفی مواد آلی بر کیفیت آب آشامیدنی لازم است که این مواد خطرناک از آب آشامیدنی حذف شوند، اثر حذف مواد آلی طبیعی بر سیستمهای تصفیه آب با تغییر ماهیت و خواص مواد آلی تغییر میکند این خواص را میتوان در قالب وزن مولکولی، قطبیت، چگالی بار، آبدوستی یا آبگریزی بررسی کرد، خصوصیات آب خام مثل کدورت و سختی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
پیش از این از کلر برای گندزدایی پساب فاضلاب استفاده میشد، اما اثرات مخربی داشت، بنابراین باید روش دیگری جایگزین آن میشد.
با توجه به شرایط کمبود آب و وجود فضای سبز گسترده در شهر اصفهان، نخستین شهری که از پساب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز استفاده کرد اصفهان بود، حدود ۱۵ سال پیش تصفیهخانه گندزدایی با روش استفاده از اوزون در سپاهانشهر اصفهان بهرهبرداری شده بود، اما آن روش، هزینهبر و در نهایت برای خاک آسیبزا است.
شهرداری اصفهان بهدنبال یافتن روشی نو برای تصفیه پساب بدون استفاده از کُلر بود تا آسیبی به خاک وارد نشود؛ بر این اساس بهمن سال گذشته سیستم تصفیهخانه نانو اوزون کشور را با بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان و ظرفیت تصفیه ۵۰ لیتر بر ثانیه پساب در این کلانشهر راهاندازی کرد.
مراحل انجام تصفیه در این روش به ترتیب شامل ورود پساب و فاضلاب خام، تصفیه، گَندزُدایی، تصفیه مولکولی و در نهایت خروج آب استاندارد مورد تأیید محیط زیست برای استفاده در فضای عمومی و فضای سبز است.
نقش اوزون در تصفیه آب بهمعنای حذف میکرورگانیسمها، مواد شیمیایی و معدنی متعدد به شیوهای است که مواد مضر تولید نشود، به همین دلیل است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته از قبیل فرانسه، کانادا و آمریکا از اوزون در تصفیه فاضلاب و آب استفاده میشود.
ظرفیت تصفیهخانههای نانو اوزون افزایش پیدا میکند
سیدامیر سامع، نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این باره با اشاره به تأمین آب برای فضای سبز شهر اصفهان اظهار کرد: آب مورد نیاز بوستانهای شهری که از گذشته بخشی از باغات شهر هستند از رودخانه تأمین میشده است، بنابراین برای تأمین آب فضای سبز شهر اصفهان به برداشت حداقل حدود ۱۶۰ میلیون متر مکعب آب از رودخانه نیاز داریم که حق شهر است.
وی با بیان اینکه حقابه شهر اصفهان خیلی بیش از این است، اما با توجه به محدودیتها باید حداقل ۱۶۰ میلیون متر مکعب آب را برداشت کنیم، افزود: چاهها دیگر ظرفیت برداشت ندارد و باید در این حوزه نیز رعایت شود، بنابراین پساب که حالت اضطرار دارد باقی میماند.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اینکه برای کمربند سبز شهر که مردم کمتر با آنها سر و کار دارند، باید پساب تصفیه شده خوب داشته باشیم، ادامه داد: در سالهای اخیر اقدامات خوبی انجام شده است، بهویژه در سه سال اخیر که با روش نانواوزون از پمپهای خاصی برای تزریق اوزون استفاده میشود، پس از مرحله فیلتر کردن فیزیکی آب، از اوزون استفاده میشود.
در شمال و جنوب اصفهان تصفیهخانههای نانواوزون ایجاد میشود
سامع تصریح کرد: این روش برای نخستینبار در پساب شهرها استفاده شد که نتایج خیلی خوبی نیز داشت؛ این واحد از چند ماه پیش فعال است و بخشی از آب مورد نیاز فضای سبز جنگلی شمال اصفهان را تأمین میکند، با همین تکنولوژی قرار است ظرفیت این تصفیهخانه اضافه و حداقل ۱۰۰ تا ۱۵۰ لیتر به این ظرفیت افزوده شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بخشهای ابنیهای در حال احداث است و خرید تجهیزات برای قسمتهای مورد نیاز انجام میشود، گفت: یکی از افتخارات این نوع تصفیهخانهها این است که صفر تا صد آن از تجهیزات داخل کشور است، میکرو فیلترها، تولیدکنندگان اکسیژن و اوزونیرها محصولات ایرانی هستند، همچنین پمپهای نانو که بهنوعی یک اختراع است، ایرانی بودن تجهیزات مزیت این تصفیهخانهها است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: در آینده نیز در شمال و جنوب اصفهان چنین تصفیهخانهای خواهیم داشت، زیرا باید پساب تولیدشده دارای رتبه C یا B و نزدیک به A باشد تا مطمئن باشیم اگر داخل بستر نفوذ میکنند، بهداشت چاههای آب و سایر مسائل نیز در نظر گرفته شده است.
پیگیر تصفیه پساب از طریق روش سوپر هواده هستیم
مهدی بقایی، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا گفت: آزمایشی داشتیم که آیا نانو اوزون میتواند تصفیه پساب شهری را بهعنوان تصفیه ثانوی انجام دهد یا خیر؛ همزمان با تصفیهخانه نانو اوزون تصفیهخانه MBBR در شمال شهر را نیز پیش بردیم تا در صورتی که نانواوزون جواب نداد از لحاظ زمانی عقب نمانیم.
وی افزود: در نهایت شاهد اتفاقات مثبتی بودیم و به این نتیجه رسیدیم که از نانواوزون نه تنها برای گندزدایی که بهعنوان تصفیه نیز میتوانیم استفاده کنیم، زیرا پیش از این از اوزون تنها برای گندزدایی استفاده میشد.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه با این وجود در حال حاضر MBBR را به انجام میرسانیم و از پایان خرداد سال جاری این تصفیهخانه وارد چرخه میشود، اضافه کرد: در این تصفیهخانه و تصفیهخانه شمال از ۵۰ لیتر نانواوزون برای ۲۰۰ لیتر بر ثانیه گندزدایی استفاده میکنیم، زیرا پیش از آن یک مرحله دیگر توسط MBBR تصفیه انجام خواهد شد، در اینجا بهعنوان گندزدایی به اندازه ۲۰۰ لیتر استفاده میکنیم که این اتفاق، ارتقا محسوب میشود.
بقایی با بیان اینکه در تصفیهخانه جنوب یک مناقصه ۱۰۰ لیتری اجرا شد، تصریح کرد: در آن ۱۰۰ لیتر به این شیوه رسیدیم که با یکی از مراحل تصفیهها با همان ۱۰۰ لیتر، ۲۵۰ لیتر تصفیه میشود، در نظر داریم تا سال جاری بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ لیتر بر ثانیه، تصفیهخانه راهاندازی کنیم که خروجی تمام آنها از نانواوزون میگذرد، اما در شمال و ناژوان بهعنوان گندزدایی پایان کار است و در بعضی نقاط بهعنوان یکی از آیتمهای پساب است.
عملیات اجرایی تصفیهخانه شرق در سال جاری آغاز میشود
وی با بیان اینکه در تصفیهخانه شمال یک، ۲۰۰ لیتر MBBR و ۱۰۰ لیتر فاضلاب خام تصفیه میشود، خاطرنشان کرد: در شمال تا نیمه اول سال جاری ۳۰۰ لیتر تصفیهخانه خواهیم داشت که بینظیر است؛ در تصفیهخانه حبیبآباد، برای مکانی که آب دریافت میکند مشکلی پیش آمده است، به همین دلیل نیاز است یا مکان دریافت آب تعویض شود یا طبق کاری که در حال حاضر انجام میشود (پس از تهنشینی در یک حوضچه به سیستم نانواوزون پمپ میشود) ادامه پیدا کند.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه برای تصفیه شیوههای مختلفی وجود دارد، اظهار کرد: میان فاضلاب خام و پساب تفاوت وجود دارد، فاضلاب خام یعنی فاضلاب به صورت خام از کلکتور فاضلاب، دریافت میشود، اما پساب آبهایی است که وارد تصفیهخانههای آبوفاضلاب همچون حبیبآباد میشود و یک مرحله بر آن تصفیه اولیه انجام میشود، در مرحله دوم شیوههای مختلفی همچون لجن فعال، MBBR، MBR و IFAS در مدلهای مختلفی وجود دارد.
بقایی با بیان اینکه بهترین شیوه MBBR است که هزینه بالایی دارد و مواد مصرفی آن در داخل کشور وجود ندارد، گفت: MBBR سیستمی است که هنگام افزودن نانواوزون، رتبه A بهداشت را دریافت میکند و میتوانیم در فضای شهری از آن استفاده کنیم؛ یک تکنولوژی جدید با عنوان «سوپر هواده» در شمال در حال پیگیری است که بهواسطه فضای شار باد، فاضلاب خام به نقطه تصفیه میرسد، این شیوه را یک دانشمند ایرانی در دنیا ثبت کرده است و یک شرکت دانشبنیان ۱۰۰ لیتر بر ثانیه در تصفیهخانه شمال، تصفیه اولیه را انجام میدهد.
وی با اشاره به اینکه تصفیه سوپر هواده، رده A بهداشت جهانی را دارد و میتواند کنار منازل مسکونی نیز قرار گیرد که نمونهای از آن در اهر قرار دارد، تصریح کرد: سال گذشته تمام تکنولوژیهایی که در کشور وجود دارد را بازدید و بررسی کردیم، در واقع ۳۰۰ لیتر تصفیهخانه عظیم در شمال، ۲۵۰ لیتر در جنوب و ۶۰ لیتر در ناژوان و به احتمال زیاد ۶۰ لیتر در منطقه ۱۴ داریم، همچنین آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانه شرق نیز سال جاری انجام میشود.
تأثیر زیاد اوزون در کیفیت پساب آب خروجی
محسن معمارزاده، کارشناس محیط زیست در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با تأکید بر اینکه برای مصرف بهینه از لحاظ کیفی، استفاده از گندزداها الزامی است، گفت: الزام داریم که از گندزداهایی همچون گاز کلر و اوزون یا برای تصفیهخانههای کوچکتر با شرایط خاص از UV یا پرمنگنات استفاده کنیم.
کارشناس محیط زیست با اشاره به تفاوت استفاده از گاز اوزون و کلر که یک اکسیدکننده و گندزدای بسیار خوبی هستند، تصریح کرد: فرض کنید قصد دارید مسافتی را در شهر اصفهان طی کنید، شما میتوانید چند مسیر را انتخاب کنید، اما بهطور طبیعی مسیر بهتر و راحتتر، مسیری است که وقت کمتری میگیرد و شما را با هزینه کمتر، زودتر به هدف میرساند. اوزون نیز نسبت به کلر همان مسیر کوتاهتر است.
معمارزاده ادامه داد: در صنعت تصفیه آب و پساب بهتر است از فناوری اوزون استفاده کنیم، البته بهدلیل اینکه اوزون پرت زیادی دارد، مجبور هستیم بعد از هر استفاده از گاز اوزون از کلر نیز استفاده کنیم، به هر حال قدرت اکسیداسیون و احیای گاز اوزون ۳.۲ برابر بیشتر از گاز کلر است، بنابراین استفاده از اوزون میتواند در کیفیت پساب آب خروجی و میزان هزینهها صرفهجویی زیادی داشته باشد، هرچند که هزینه اولیه استفاده از گاز اوزون بیشتر از گاز کلر است.
وی با بیان اینکه در جدیدترین تکنولوژیها استفاده از گاز اوزون با استفاده از فناوریهای جدید نانو انجام میشود، خاطرنشان کرد: نانو مقیاسی است، برای اندازهگیری که تمرکز ما را در انجام کارها بیشتر میکند، بهعنوان مثال هنگامی که میخواهیم از مقیاس متر استفاده کنیم، مقیاس دقیقتر آن سانتیمتر است و تا میکرومتر و نانومتر پیش میرویم و وارد دنیای مولکولها و اتمها میشویم.
استفاده از فناوریهای اوزونزنی برای گندزدایی در آب، پساب و فاضلابهای خانگی توصیه میشود
کارشناس محیط زیست افزود: با بهرهمندی از تکنولوژی نانو دقت کار بسیار بالاتر میرود و پروژه با بهرهوری بالاتری به نتیجه میرسد و بسیاری از موارد و مشکلاتی که از نظر دقت، سرعت، کیفیت و هزینهها در پروژه داریم، خیلی بهتر کنترل میشود.
معمارزاده تصریح کرد: هنگامی که از گاز اوزون بهصورت نانوبابل استفاده کنیم، سطح گاز ریز و سطح تماس آن بیشتر میشود، این اتفاق موجب میشود تا حلالیت در آب بیشتر شود، این گاز بسیار نامحلول در آب است و باید برای تزریق اوزون از تجهیزات مکانیکی استفاده کنیم، اما هنگامی که بهصورت معمول از اوزون استفاده کنیم (که یک گرم اوزون در دقیقه یا ساعت یا بستگی به نیاز آن فرایند است) و به نانوبابل دربیاوریم، یک گرم نانو به یک دهم گرم تبدیل، صرفهجویی و کارایی آن بیشتر میشود، در نتیجه هوادهی نیز به آب بیشتر و اکسیداسیون منگنز، آهن و فلزات انجام میشود و به هدف اصلی که گندزدایی و از بین بردن میکروارگانیسم است، میرسیم.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از فناوریهای اوزونزنی برای گندزدایی در آب، پساب و فاضلابهای خانگی توصیه میشود، اضافه کرد: البته به دلیل پرتی اوزون در هوا باید همیشه برای مقیاسهای بالا همچون تصفیهخانه اصفهان از دستگاههای اوزونسوز استفاده کنیم تا از آلودگی زیستمحیطی جلوگیری شود، هر ماده شیمیایی میتواند آلودگی محیط زیستی داشته باشد، اما اگر بتوانیم میزان مصرف را کاهش دهیم این خطرات زیستمحیطی برای کارکنان و طبیعت کمتر میشود.
به گزارش ایمنا، شهرداری اصفهان بهدلیل وجود شرایط کمآبی و خشکی زایندهرود برای آبیاری فضای سبز با مشکل مواجه است، از اینرو ناچار به استفاده از پساب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز در بعضی نقاط است؛ در سالهای گذشته این تصفیه به وسیله کلر انجام میشد که اثرات مخربی داشت، اما سال گذشته نخستین تصفیهخانه نانواوزون در کشور بهرهبرداری شد که به عقیده کارشناسان اثرات زیستمحیطی بسیار کمتری نسبت به کلر دارد، همچنین در زمان و هزینه نیز صرفهجویی میشود.
نظر شما