افزایش صادرات باید به کاهش نرخ ارز منجر شود/با چالش کمبود و افزایش نرخ ارز مواجه هستیم

یک اقتصاددان گفت: زمانی که حرف از افزایش صادرات است باید منابع ارزی آن نیز وارد کشور شود و با کمبود ارز روبه‌رو نباشیم اما در شرایط حاضر مدام با چالش کمبود ارز و گرانی‌های ناشی از آن مواجه هستیم.

مرتضی سامتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: این موضوع که چه کالایی صادر شده است از اهمیت زیادی برخوردار است، مورد دیگر مرتبط با وزن و ارزش کالای صادراتی است. باید دید که آیا فقط وزن صادرات کشور بالا رفته یا ارزش کالاها نیز افزایش داشته است؟

وی اضافه کرد: اما آنچه اهمیت بسیار بیشتری دارد آن است که با رشد صادرات، تا چه میزان از بیکاری کاسته شده و اشتغال ایجاد شده است؟ به عبارتی باید رشد صادراتی به میزانی باشد که برای همه مردم محسوس و در سامان بخشی اقتصاد تأثیرگذار باشد.

به گفته این اقتصاددان، زمانی که حرف از افزایش صادرات است باید منابع ارزی آن نیز وارد کشور شود و با کمبود ارز روبه‌رو نباشیم اما در شرایط حاضر مدام با چالش کمبود ارز و گرانی‌های ناشی از آن مواجه هستیم. بنابراین در صحت آمار تجارت اعلام شده ابهام به وجود می‌آید. اینکه آمار ارائه شده ناشی از صادرات کالای نفتی بوده یا غیرنفتی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

آمار شش ماهه تجارت خارجی کشور

آمار مقدماتی گمرک ایران نشان می‌دهد ارزش تجارت خارجی کشور در شش ماه اول سال با رشد ۱۳.۲ درصدی در ارزش از مرز ۵۰ میلیارد دلار گذشته است. در این مدت ۵۱ میلیون و ۷۸۳ هزار تن کالا به ارزش ۲۴ میلیارد و ۲۵۱ میلیون دلار صادر شد که این میزان صادرات از نظر وزنی افت ۱۲.۵ درصدی و به لحاظ ارزش رشد ۱۳.۳۲ درصدی را نشان می‌دهد. در عین حال، در این مدت، ۱۶ میلیون و ۳۲۰ هزار تن کالا به ارزش ۲۶ میلیارد و ۳۱ میلیون دلار وارد کشور شد که از حیث وزن افت ۱۴.۷۲ درصدی و از لحاظ ارزش رشد ۱۳.۱۵ درصدی داشته است.

در واقع آمار صادرات و واردات کشور در پایان نیمه اول سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد همزمان با افزایش صادرات و واردات در نیمه نخست ۱۴۰۱، تراز تجاری کشور منفی‌تر شد و به یک میلیارد و ۷۸۰ میلیون دلار رسید. روندی که از تیرماه ۱۴۰۱ شروع شد و در شهریور ۱۴۰۱ به اوج رسید.

جزئیات تجارت در شهریور ماه نشان می‌دهد، صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای هدف افتی حدود ۲۵ درصد داشته است. در این مقطع ایران سه میلیارد و ۳۲۷ میلیون دلار کالا صادر کرده است؛ این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته چهار میلیارد و ۴۳۴ میلیون دلار کالا صادرشده بود. در این مقطع واردات کالا و خدمات نیز از کشورهای طرف معامله افتی بیش از ۱۷ درصدی داشته است.

در آخرین ماه تابستان ایران، چهار میلیارد و ۳۶۶ میلیون دلار کالا وارد کرده است؛ این رقم در تابستان سال گذشته پنج میلیارد و ۲۹۱ میلیون دلار گزارش شده بود. براساس آمار مقدماتی گمرک ایران می‌توان پیش بینی کرد، در این ماه همچون ماه‌های گذشته مبادلات تجاری ایران صرفاً متمرکز بر ۱۲ شریک تجاری است.

پنج مقصد صادراتی ایران کجاست؟

گمرک ایران در گزارش خود درباره پنج قلم عمده صادرات در شش ماهه امسال اعلام کرد که پروپان مایع‌شده به ارزش دو میلیارد و ۱۷ میلیون دلار، متانول به ارزش یک میلیارد و ۳۳۵ میلیون دلار، بوتان مایع‌شده به ارزش یک میلیارد و ۱۶۵ میلیون دلار، گاز طبیعی مایع‌شده به ارزش ۹۷۷ میلیون دلار و پلی اتیلن گریدفیلم به ارزش ۹۷۶ میلیون دلار، پنج قلم اول کالاهای صادراتی در این مدت بودند. حدود ۲۶.۵ درصد از ارزش کل کالاهای صادراتی ایران در این مدت به ۵ قلم کالای فوق‌الذکر اختصاص داشته است.

کشورهای عمده مقصد کالاهای صادراتی ایران شامل چین با هفت میلیارد و ۸۴۲ میلیون دلار، عراق با سه میلیارد و ۳۸۲ میلیون دلار، امارات سه میلیارد و ۱۱۲ میلیون دلار، ترکیه با دو میلیارد و ۶۲۶ میلیون دلار و هند ۹۰۴ میلیون دلار بود.

مبادی اصلی وارداتی کجاست؟

پنج قلم اول کالاهای وارداتی به کشور در نیمه اول امسال شامل برنج به ارزش یک میلیارد و ۲۱۸ میلیون دلار، گندم معمولی یک میلیارد و ۱۹۱ میلیون دلار، ذرت دامی یک میلیارد و ۱۷۱ میلیون دلار، دانه سویا ۹۲۵ میلیون دلار و گوشی تلفن همراه ۸۶۷ میلیون دلار بوده است. پنج قلم اول کالاهای وارداتی حدود ۲۰.۶۳ درصد ارزش کل واردات را در این مدت به خود اختصاص داد.
همچنین پنج کشور اول مبدأ واردات در شش ماهه امسال در این مدت امارات متحده عربی با هفت میلیارد و ۲۰۶ میلیون دلار، چین با شش میلیارد و ۸۴۶ میلیون دلار، ترکیه با دو میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار، هند با یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون دلار و فدراسیون روسیه با ۸۷۶ میلیون دلار بوده‌اند.

۹۹۹ میلیون دلار صادرات از طریق گمرکات استان اصفهان در ۸ ماه ابتدایی ۱۴۰۱

به گزارش خبرنگار ایمنا، رسول کوهستانی‌پزوه اظهار کرد: صادرات گمرکات استان اصفهان در هشت ماهه ۱۴۰۱ به میزان یک میلیون و ۵۱۸ هزارتن کالا با ارزش ۹۹۹ میلیون و ۵۹ هزار دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، از لحاظ وزنی هشت درصد و حیث ارزش معادل ۱۵ درصد رشد داشته است.

وی اقلام صادراتی گمرکات استان اصفهان را ۷۱۲ نوع کالا برشمرد و درخصوص عمده محصولات صادراتی در هشت ماهه سال ۱۴۰۱ گفت: چدن آهن و فولاد ۴۰۰ میلیون دلار با سهم ۴۰ درصد، محصولات پتروشیمی ۱۵۳ میلیون دلار با سهم ۱۵ درصد، محصولات لبنی ۸۲ میلیون دلار با سهم هشت درصد، فرش ماشینی و دستباف ۸۰ میلیون دلار با سهم هشت درصد محصولات از آهن و چدن ۶۰ میلیون دلار با سهم شش درصد و را به خود اختصاص داده‌اند.

مدیرکل گمرکات استان اصفهان تعداد کشورهای هدف صادرات از طریق گمرکات استان اصفهان ۸۹ کشور برشمرد و تصریح کرد: طی این مدت ارزش صادرات به عراق ۴۰۴ میلیون دلار و با رشد ۱۴ درصد، پاکستان ۱۶۸ میلیون دلار با رشد ۴۸ درصد، ترکیه ۱۰۶ میلیون دلار و یک درصد رشد، افغانستان ۶۲ میلیون دلار ۴۰ درصد کاهش و ارمنستان ۴۸ میلیون دلار و رشد ۱۰۸ درصد بوده است.

کوهستانی با اشاره به پنج مبادی گمرکی صادراتی استان اصفهان خاطرنشان کرد: ۹۹۹ میلیون دلار صادرات گمرکات استان اصفهان طی ۸ ماهه ۱۴۰۱ از طریق گمرک اصفهان ۵۴۶ میلیون دلار، گمرک کاشان ۲۷۷ میلیون دلار، گمرک اختصاصی ذوب آهن ۱۲۸ میلیون دلار، گمرک اختصاصی مجتمع فولاد مبارکه ۴۰ میلیون دلار و گمرک تجاری فرودگاه شهید بهشتی هفت میلیون دلار، انجام شده است.

کد خبر 623080

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.