۱۵ آبان ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۰
«دویار» منتشر شد

نویسنده کتاب «دویار» با اعلام خبر انتشار این کتاب گفت: منظور از دویار، عثمان و دوتارِ بی‌قرارِ او است که ۷۰ سال در خواف، ولوله به‌پا کردند، می‌خواستم کتاب به عمرِ عثمان قد دهد و خودم آن‌ را برایش ببرم تا ذوقش را ببینم اما دوتارنواز ترجیح‌ داد کتابش را در آسمان‌ها بخواند.

 به گزارش ایمنا، کتاب «دویار»، نوشته امیر شهلا حاوی داستان‌های ریز و درشت زندگی عثمان محمدپرست، دوتارنوازِ شهیر خراسانی، به همت انتشارات «برید» به چاپ رسید.

امیر شهلا ضمن اعلام این خبر اظهار کرد: منظور از دویار، عثمان و دوتارِ بی‌قرارِ اوست که ۷۰ سال در خواف، ولوله به‌پا کردند تا جایی که برخی آن طرف مرزها، ایران را با عثمان و آن یارِ جانی‌اش می‌شناسند. می‌خواستم کتاب به عمر عثمان قد دهد و خودم آن را برایش ببرم تا ذوقش را ببینم. اما فرایند ممیزی طول کشید و دوتارنواز ترجیح داد کتابش را در آسمان‌ها بخواند.

وی با اشاره به اینکه کتاب به داستان زندگی این هنرمند می‌پردازد گفت: کوشیده‌ام صحیح‌ترین روایت از دوران کودکی، نوجوانی، جوانی، میان‌سالی و بزرگ‌سالی عثمان را، به زبان شیرین داستان، بگویم. همان زبانی که در کتابِ‌قبلی‌ام، یعنی قصه‌های‌ من و بابا ایرج، تجربه کردم و ظرف یک سال و نیم، ۱۷ هزار جلد از آن فروش شد. زندگی ۹۴ ساله عثمان محمدپرست پر بود از داستان‌های‌شیرین و پندآموز که دست‌چین‌کردن و انتخاب‌شان، مشقت‌بارترین کار آن سه‌ماه بود.

عثمان از عاشقی تا مدرسه‌سازی

این نویسنده افزود: تک‌تک داستان‌ها، از خلال گفت‌وشنود با عثمان و گپ‌وگفت با فرزندها و عروس‌ها و نوه‌هایش استخراج شده‌ است. داستان تولدش، چوپانی‌اش، مدرسه‌ رفتنش، دل‌شیفتگی‌به‌دوتارش، عاقّ والدین و سپس‌ بخشیده شدنش، عاشق‌ شدنش، زن‌ گرفتن‌اش، سربازی‌ نرفتنش، میراب‌شدنش، دکان‌داری‌اش، تصدیق پایه‌ یکش، اتوبوس‌ خریدنش، فیلم بازی کردنش، مرگ همسرش، آشنایی‌اش با مجتبی‌کاشانی و جامعه‌ یاوری، مدرسه‌ساختن‌هایش و خلاصه حدود یک‌قرن روایت و حکایتی که پُر از نکته و پند و اندرز است. کتاب، ۳۰۰ صفحه دارد و هنرمند قابل خواف، معصومه‌مافی، ۲۰ داستان آن‌را گل‌چین و برایشان تصویرسازی کرده‌است.

‌محمود دولت‌آبادی، کیوان‌ساکت و یدالله‌کابلی از جمله کسانی هستند که برای کتاب مقدمه نوشته‌اند و هرکدام از دریچه خاطراتی که با او داشته‌اند، رمز و راز عثمان‌شدن و عثمان‌ماندنش را شرح داده‌اند.

این استاد شاخص موسیقی سنتی کشور از ۱۰ سالگی با دوتارنوازی مأنوس بود و آثار مطرح و معروف مختلفی شامل چاوشی و سرحدی از خود به یادگار گذشته و در همایش‌ها و آیین‌های مختلف در داخل و خارج کشور به اجرای برنامه پرداخته است. نام مرحوم محمدپرست به عنوان گنجینه زنده بشری در زمینه موسیقی مقامی در میراث فرهنگی ناملموس کشور طی سنوات گذشته به ثبت رسیده است.

عثمان محمدپرست با بسیاری از استادان موسیقی ایران از جمله جلیل شهناز، محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، فرهنگ شریف، اکبر گلپایگانی و اصغر بهاری همکاری کرده است.

کد خبر 617298

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.