دیوان عدالت اداری تنها مرجع ابطال پروانه ساختمانی است

ماده صد قانون شهرداریها از جمله مواد بسیار کاربردی است که آنچنان که باید نسبت به شناخت و آگاهی آن اقدامی صورت نگرفته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ماده صد شهرداری در جهت نظم بخشیدن به شهرسازی و ساخت و سازهای شهری فعال است و مالکان اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن قبل از هر اقدامی به تفکیک اراضی یا عملیات عمرانی و ساخت ساز باید از شهرداری پروانه (مجوز) اخذ کنند و شهرداری مکلف به جلوگیری از عملیات ساختمانی بدون مجوز و خلاف پروانه صادره در زمین های محصور و غیر محصور می باشد .

کمیسیون ماده صد قانون شهرداری در رسیدگی به انواع تخلفات ساختمانی صلاحیت ذاتی دارد؛ به این معنی که هیچ مرجعی حق رسیدگی به این تخلفات را ندارد و حتی دادگستری نیز به استناد صلاحیت عام خود از چنین صلاحیتی بهره مند نیست.

اهمیت موضوع به جهت آگاهی بخشی به عموم و پیشگیری از تخلفات ساختمانی مردم و ارتقاء آگاهی شهروندان ما را بر آن داشت تا در نوشتاری که در ادامه از نظرتان می گذرد، پاسخ برخی از سؤالاتی را که در بین شهروندان متداول است، از زبان"غلامعلی فیض اللهی- مدیرکمیسیون های ماده صد شهرداری اصفهان"  اطلاع رسانی کنیم.

چه کسانی حق شکایت از آراء کمیسیون ماده صد را دارند؟

مالک و ذی نفع؛ مالک فرد صاحب ملک است و ذینفع مستأجر یا همسایه مجاور و فردی که نفع می برد، حق شکایت از آراء کمیسیون ماده صد را دارند.

اگر مالکی که باید ۶۰ درصد از زمین خود را ساخت و ساز می کرد، صد در صد ساخته باشد و نور همسایه مجاور را گرفته باشد، همسایه آنها می تواند به عنوان ذی نفع به کمیسیون ماده صد شکایت کند.

کدام مرجع قضایی می تواند پروانه ساختمانی را ابطال کند؟

با توجه به اینکه در شورای اداری کشور ۱۵ سال پیش مصوبه ای صادر شد که پروانه های ساختمانی را به عنوان سند رسمی قلمداد کردند، به این صورت کسی نمی تواند پس از آنکه پروانه ای صادر شد (حتی شهرداری) آن را تغییر دهد چون این به عنوان سند رسمی قلمداد می شود مگر اینکه در قسمت اعمال تغییرات، در برگه به عنوان اصلاح پروانه انجام شود.

گاهی فردی گمان می کند پروانه ای که برای همسایه او صادر شده، خلاف صادر شده و از این رو به شهرداری مراجعه می کند، شهرداری هم متوجه می شود ولی شهرداری نمی تواند پروانه را ابطال کند بنابراین فرد می تواند در دیوان عدالت اداری شکایت کرده، مستندات خود را ارایه کند و در صورتی که دیوان هم تشخیص دهد پروانه خلاف صادر شده، می تواند دستور ابطال پروانه را صادر کند.

بنابراین تنها مرجع ابطال پروانه ساختمانی دیوان عدالت اداری است.

آیا مأموران شهرداری می توانند نسبت به تخریب ساختمان خلاف اقدام کنند؟

خود شهرداری یا مأموران رأساً نمی توانند بدون حکم کمیسیون ماده صد اجرای رأی کند و حتماً باید توسط این کمیسیون رأی صادر شده باشد.

 تا زمانی که رأی دست مأموران اجرایی نباشد و فرجه قانونی نگذشته باشد، شهرداری نمی تواند اقدام به تخریب کند. اینکه مشاهده می شود گاهی برای اجرای حکم تخریب از نیروی انتظامی یا دادستانی نفر آورده می شود،  به خاطر این نیست که شهرداری حکم تخریب ندارد بلکه برای پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی این کار انجام می شود.

شهرداری در گزارش خود به کمیسیون ماده صد برای پرونده ای رأی "جریمه" اما کمیسیون رأی "تخریب" صادر کرده، چرا کمیسیون با توجه به رأی شهرداری دستوری برای جریمه صادر نکرده است؟

کمیسیون ماده صد مرجع مستقلی است و با توجه به تخلفی که صورت گرفته به پرونده رسیدگی می کند. در شهرداری فقط درخواست مورد بررسی قرار می گیرد اما مرجع صادر کننده حکم، کمیسیون ماده صد است.

اعضای کمیسیون ماده صد با توجه به محتویات پرونده و با توجه به محتویات تخلف صورت گرفته رأی صادر می کنند؛ حال اینکه شهرداری در بخشی درخواست جریمه یا تخریب کند، به عنوان پیشنهاد یا خواسته شهرداری است نه به منزله الزام در اجرای درخواست!، به همین دلیل در بسیاری از موارد درخواست های تخریب شهرداری در کمیسیون ماده صد رأی برائت می گیرد و یا اگر درخواست جریمه داده باشد، ممکن است رأی تخریب صادر شود. این تصمیم گیری بنا به تشخیص کمیسیون ماده صد است.

آیا جرائم ماده صد مشمول مرور زمان یا تخفیف می شود؟

فرد می تواند جرایم ماده صد را با شهرداری توافق کند که مثلاً ۶ ماه یا یک سال بعد از آن پرداخت کند اما اگر مالک جریمه را پرداخت نکند، شهرداری می تواند پرونده را به کمیسیون ماده صد ارجاع دهد و به دلیل استنکاف از عدم پرداخت جریمه، رأی تخریب بگیرد.

پرداخت جرایم زمان خاصی ندارد و فقط باید با شهرداری توافق شود.

کمیسیون ماده صد جرائم دریافتی را خرج چه کارهایی در سطح شهر می کند؟

بسیاری از شهروندان بر این باور هستند که جرایم ماده صد به حساب این کمیسیون پرداخت می شود در حالی که مبلغ جرایم ماده صد به حساب شهرداری مرکزی واریز می شود.

کمیسیون ماده صد فقط یک مرجع رسیدگی کننده است و پولی دریافت نمی کند.

در صورتی که مدت اعتبار پروانه ساختمانی تمام شده اما هنوز ساخت و ساز انجام نشده باشد، مالک باید چه اقدامی انجام دهد؟

پروانه ساختمانی مدت زمان مشخصی دارد که چنانچه از زمان آن بگذرد، مالک اگر اقدامی نکرده باشند باید دوباره به شهرداری مراجعه و شهرداری طبق آخرین ضوابط به آنها پروانه دهد، اما پولی که هنگام دریافت پروانه ساختمانی بابت تراکم و پروانه پرداخت شده است، محفوظ می ماند.

اگز زمان پروانه بگذرد و ساخت و ساز انجام شود، ساختمان به عنوان ساختمان بدون پروانه قلمداد می شود و ممکن است در کمیسیون ماده صد باعث مشکلاتی برای شهروندان شود.

در صورتی که تخلف ساختمان توسط مهندس ناظر یا معماری ساختمان بوده تکلیف مالک چیست؟

هر ساختمان مهندس ناظر دارد و اگر ناظر به وظیفه خود خوب عمل نکرده باشد، مالک می تواند با مراجعه به سازمان نظام مهندسی ساختمان، از مهندس ناظر ساختمان خود شکایت کند.

البته طبق تبصره ۷ ماده صد، شهرداری هم باید گزارشی از تخلف مهندس ناظر به سازمان نظام مهندسی اعلام کند.

اگر معمار با فردی خصوصی قرارداد بسته و گفته باشد باید طبق نقشه ساخت و ساز انجام شود و شاهد هم داشته باشد، می تواند به دستگاههای قضایی هم شکایت کرد.

آیا کمیسیون ماده صد اجازه عدول رأی خود را دارد؟

اگر رای صادر و اسکن شده و به منطقه ارسال شده باشد حتی اگر قاضی پرونده یا اعضای کمیسیون متوجه شوند که رای اشتباه است، نمی توانند رای خود را عدول، اصلاح و یا تغییر دهند، زیرا تنها مراجع رسیدگی به این موارد دیوان عدالت اداری است اما اگر اصلاح رای به گونه ای باشد که درماهیت آن تغییری وارد نمی کند، اشکالی ندارد.

احداث بالکن در گذرها با توجه به چه ضوابطی درست است؟

احداث بالکن در گذرها با توجه به طرح تفصیلی است، البته در گذرهای کمتر از ۱۰ متر احداث بالکن غیرقانونی است.

در ارتفاع کمتر از ۴ متر هم نمی توان بالکن احداث کرد؛ در گذرهای ۱۰ تا ۱۲ متر در ارتفاع ۴ متر ۵۰ سانت، در گذرهای ۱۲ متر با ارتفاع ۴ متر ۶۰ سانت، در گذرهای ۲۰ متر ۸۰ سانت و ۲۰ متر به بالا ۱۰۰ سانتی متر می توان در راتفاع ۴ متر بالکن ساخت، در غیر این صورت احداث بالکن در کمیسیون ماده صد رای تخریب می گیرد.

اینکه بعضی از شهروندان درگذرهای ۶ یا ۸ متری بالکن احداث می کنند یقین داشته باشند که  در کمیسیون ماده صد رأی تخریب برای بالکن ساخته شده صادر می شود.

بعضی از پنجره های ساختمان ها مشرف به خانه های روبه رویی هستند، اگر فردی در این رابطه شکایت داشته باشد باید به کمیسیون ماده صد مراجعه کند یا به شهرداری منطقه؟

باید به شهرداری منطقه مراجعه و طرح شکایت کنند، پس از اعلام شکایت شهرداری منطقه بازدید می کند و اگر خلافی انجام شده باشد مراتب به کمیسیون ماده صد اعلام می شود.

چنانچه مشرفیت پنجره ساختمانی بر دیگر ساختمان ها محرز شود، کمیسیون ماده صد رای بر رفع مشرفیت صادر می کند.

کد خبر 317048

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.