قطب دوم تولید مرغ کشور در مسیر توسعه صادرات

در حالی که گلستان از ظرفیت بالای تولید مرغ و دسترسی به بازارهای همسایه برخوردار است، فعالان صنعت طیور می‌گویند تحقق مزیت صادراتی این بخش، نیازمند ثبات در سیاست‌گذاری، تقویت زنجیره تولید و کاهش مداخلات مقطعی در بازار است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان، صنعت طیور سال‌هاست یکی از پایه‌های مهم اقتصاد کشاورزی این استان به شمار می‌رود؛ صنعتی که با قرار گرفتن گلستان در جایگاه دوم تولید گوشت مرغ کشور، برخورداری از ظرفیت‌های گسترده پرورش، وجود کشتارگاه‌های مجهز و تجربه صادرات به کشورهای همسایه از ظرفیت تبدیل شدن به یک مزیت اقتصادی منطقه‌ای برخوردار است.

با این حال، فعالان این بخش معتقدند مسیر تولید در سال‌های اخیر با چالش‌های متعددی همراه بوده است؛ از افزایش ناگهانی هزینه نهاده‌ها پس از حذف ارز ترجیحی و فشارهای مالی بر تولیدکنندگان گرفته تا مشکلات تأمین مواد اولیه، افزایش هزینه‌های کشتار و ضرورت رقابت‌پذیری در بازارهای صادراتی. آنها تأکید دارند که ادامه مسیر این صنعت، نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت، تقویت زنجیره تولید و حرکت از مدیریت مقطعی بحران‌ها به سمت سیاست‌گذاری پایدار است.

اجرای یکباره ارز تک نرخی از توان تولید کاست

رضا افتخارالدین، تولیدکننده مرغ با اشاره به تبعات حذف ارز ترجیحی در صنعت طیور به خبرنگار ایمنا می‌گوید: تولیدکنندگان انتظار داشتند پیش از اجرای این سیاست، اطلاع‌رسانی و فرصت کافی برای آماده‌سازی داشته باشند تا بتوانند منابع مالی و ذخایر مواد اولیه خود را متناسب با افزایش چند برابری قیمت نهاده‌ها مدیریت کنند، اما این اتفاق رخ نداد و افزایش ناگهانی قیمت‌ها، فعالان این بخش را غافلگیر کرد.

وی می‌افزاید: این شوک موجب شد بسیاری از واحدهای کوچک تولیدی که توان مالی کمتری داشتند، نتوانند خود را با شرایط جدید تطبیق دهند و بخشی از آنها از چرخه تولید خارج شوند، در مقطعی حتی قیمت جوجه یک‌روزه به حدود پنج هزار تومان رسید که نشان‌دهنده آشفتگی شدید بازار بود.

افتخارالدین با بیان اینکه هم‌زمانی این شرایط با جنگ تحمیلی نیز مشکلات را تشدید کرد، اضافه می‌کند: حدود دو ماه پیش صنعت مرغداری با کاهش تولید روبه‌رو شد و دولت برای جلوگیری از افزایش شدید قیمت مرغ و تخم‌مرغ، ناچار به مداخله و کنترل دستوری بازار شد.

وی این اقدام را در شرایط بحرانی قابل قبول دانست و تصریح می‌کند: در بلندمدت دولت باید از مداخله مستقیم فاصله گرفته و نقش نظارتی خود را تقویت کند، از سوی دیگر وظیفه شرکت پشتیبانی امور دام نیز این است که در زمان مازاد تولید، محصولات را از بازار خریداری و در دوره کمبود و افزایش قیمت، ذخایر را برای تنظیم بازار عرضه کند تا تعادل حفظ شود.

قطب دوم تولید مرغ کشور در مسیر توسعه صادرات

غافلگیری تولیدکنندگان از افزایش چند برابری قیمت نهاده‌ها

شروین اردلان، مدیرعامل زنجیره پیگیر به خبرنگار ایمنا می‌گوید: حذف ارز ترجیحی می‌تواند زمینه رقابت‌پذیری و توسعه صادرات را فراهم کند، اما لازمه موفقیت آن، افزایش بهره‌وری واحدهای تولیدی است.

وی می‌افزاید: در فضای رقابتی، بنگاه‌هایی که نتوانند خود را با هزینه‌های جدید تولید، قیمت انرژی و نیروی انسانی تطبیق دهند، به‌تدریج از بازار خارج خواهند شد و این روند بخشی از سازوکار طبیعی اقتصاد رقابتی است.

ایران فرصتی خوبی برای صادرات مرغ دارد

سروش خادمیان، عضو هیئت مدیره انجمن طیور استان با بیان اینکه کشورهای همسایه ایران بازار مناسبی برای صادرات گوشت مرغ هستند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: به جز ترکیه، بسیاری از کشورهای هم‌جوار از جمله روسیه واردکننده گوشت مرغ هستند و این موضوع فرصت بزرگی برای توسعه صادرات ایران به شمار می‌رود.

وی می‌افزاید: با وجود ظرفیت‌های موجود، واردات جوجه یک‌روزه از ترکیه برای صنعت طیور کشور مطلوب نیست؛ زیرا ایران از نظر دانش فنی، زیرساخت‌های تولید و امکانات پرورش، توان رقابت با کشورهای منطقه را دارد و حتی در برخی حوزه‌ها از آنها پیشروتر است.

خادمیان یکی از موانع رقابت‌پذیری را افزایش قیمت تمام‌شده تولید ناشی از تحریم‌ها می‌داند و می‌گوید: محدودیت‌های نقل‌وانتقال پول و واردات تجهیزات موجب شده است که هزینه تأمین دستگاه‌ها و فناوری‌های مورد نیاز افزایش یابد و در نهایت قیمت تمام‌شده تولید بالا برود.

عضو هیئت مدیره انجمن طیور گلستان با تأکید بر نقش کیفیت نهاده‌های دامی در تولید، تصریح می‌کند: کیفیت محصول نهایی به کیفیت مواد اولیه وابسته است، اما در شرایط کمبود و بحران، تولیدکنندگان ناچارند هر نوع ذرت و سویای وارداتی را مصرف کنند؛ در حالی که پایین بودن کیفیت این نهاده‌ها، کیفیت محصول نهایی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

قطب دوم تولید مرغ کشور در مسیر توسعه صادرات

تاکنون ۴.۵ همتی نیاز تولید از سامانه بازارگاه

علی نظری، معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به اقدامات حمایتی از تولیدکنندگان صنعت طیور به خبرنگار ایمنا می‌گوید: یکی از مهم‌ترین برنامه‌ها، تأمین سرمایه در گردش از طریق بانک کشاورزی بود که با استقبال مناسب تولیدکنندگان همراه شد. تاکنون حدود ۴.۵ همت از منابع مالی مورد نیاز تولیدکنندگان از طریق سامانه بازارگاه تأمین شده است.

وی می‌افزاید: اجرای طرح تولید قراردادی با همکاری شرکت پشتیبانی امور دام نیز از دیگر اقدامات مؤثر بود که در گلستان به‌خوبی اجرا شد و قراردادهای مناسبی میان مرغداران مستقل و زنجیره‌های تولید منعقد شد؛ موضوعی که به مدیریت بازار و پایداری تولید کمک کرد.

معاون امور دام جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به عملکرد تولید استان می‌گوید: با وجود چالش‌ها و خسارت‌های واردشده به تولیدکنندگان، روند تولید در استان ادامه یافت و این تلاش‌ها موجب شد گلستان در تأمین کالاهای اساسی بخش کشاورزی عملکرد قابل قبولی داشته باشد.

نظری معتقد است که تولیدکنندگان، زنجیره‌های تولید و واحدهای مستقل در شرایط دشوار نیز فعالیت خود را متوقف نکردند و با وجود مشکلات، نقش مهمی در تأمین نیاز بازار ایفا کردند؛ موضوعی که مورد تقدیر مسئولان از جمله رئیس‌جمهور قرار گرفته است.

گلستان دومین استان تولیدکننده گوشت مرغ کشور

ابراهیم هزارجریبی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان، با اشاره به جایگاه این استان در صنعت طیور کشور به خبرنگار ایمنا می گوید: گلستان از نظر تولید گوشت مرغ، دومین استان کشور و از نظر ظرفیت کشتارگاهی، رتبه نخست را در اختیار دارد که این موضوع نشان‌دهنده عملکرد مناسب استان در حوزه پرورش و کاهش تلفات است.

وی می‌افزاید: شرایط مطلوب تولید در گلستان موجب شده سرمایه‌گذاران سایر استان‌ها نیز برای فعالیت در این بخش به استان تمایل داشته باشند. همچنین گلستان از ظرفیت بالایی برای صادرات برخوردار است و در بازارهای هدف نیز مشتریان مناسبی برای محصولات تولیدی استان وجود دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی همواره بر روند تولید اثرگذار بوده است، می‌گوید: با وجود این چالش‌ها، توان تولید در استان حفظ شده و گلستان همچنان ظرفیت صادراتی قابل توجهی دارد.

هزارجریبی اضافه می‌کند: با برنامه‌ریزی، هماهنگی و پیگیری در سطح وزارت جهاد کشاورزی می‌توان زمینه توسعه صادرات به کشورهای هدف را بیش از پیش فراهم کرد تا تولیدکنندگان با اطمینان بیشتری در بازارهای بین‌المللی حضور پیدا کنند.

قطب دوم تولید مرغ کشور در مسیر توسعه صادرات

مجوز صادرات گوشت مرغ پس از تأمین نیاز بازار داخلی صادر شد

عبدالعلی کیان‌مهر، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان از صدور مجوز رسمی صادرات گوشت مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی خبر می‌دهد و به خبرنگار ایمنا می‌گوید: با توجه به مازاد تولید و کاهش قیمت مرغ در بازار، پیگیری‌های استانداری گلستان و انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ ایران برای حمایت از تولیدکنندگان و مدیریت بازار به نتیجه رسید و مجوز صادرات صادر شد.

وی می‌افزاید: صادرات گوشت مرغ پس از تأمین نیاز بازار داخلی و در چارچوب ضوابط تنظیم بازار انجام خواهد شد. این اقدام ضمن جلوگیری از زیان تولیدکنندگان و حفظ پایداری تولید به مدیریت مازاد عرضه، تداوم جوجه‌ریزی در واحدهای پرورشی و توسعه بازارهای صادراتی کمک خواهد کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان تأکید می‌کند: گلستان به عنوان یکی از قطب‌های تولید مرغ کشور، ظرفیت مناسبی برای حضور در بازارهای صادراتی دارد و این تصمیم می‌تواند زمینه افزایش درآمد تولیدکنندگان و ارزآوری برای کشور را فراهم کند.

به گزارش ایمنا، صنعت طیور گلستان امروز در نقطه‌ای قرار دارد که از یک سو ظرفیت‌های قابل توجهی برای توسعه تولید و صادرات دارد و از سوی دیگر با چالش‌هایی روبه‌رو است که می‌تواند مسیر رشد این بخش را کند کند. برخورداری از دانش فنی، زیرساخت‌های مناسب، کشتارگاه‌های مجهز و دسترسی به بازارهای کشورهای همسایه، مزیت‌هایی است که فعالان این صنعت بر آن تأکید دارند. با این حال، تولیدکنندگان معتقدند برای تبدیل این ظرفیت‌ها به فرصت اقتصادی پایدار، باید نگاه به صنعت طیور از مدیریت بحران‌های مقطعی به سمت برنامه‌ریزی بلندمدت تغییر کند.

کد مطلب 988170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.