۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۶:۰۰
زبان فارسی؛ گنجینه هویت‌بخش یک کشور

زبان فارسی به عنوان یکی از غنی‌ترین و پرمایه‌ترین زبان‌های جهان، حامل هویت، دانش و پیوند عمیق فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ بوده و با ظرفیت‌های بی‌نظیر خود، همواره توانسته است معانی دقیق علمی، عرفانی و ادبی را در زیباترین قالب‌ها بیان کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، زبان فارسی به عنوان یکی از غنی‌ترین و پرمایه‌ترین زبان‌های جهان، حامل هویت، دانش و پیوند عمیق فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ بوده است. این زبان شیرین با ظرفیت‌های بی‌نظیر خود، همواره توانسته است معانی دقیق علمی، عرفانی و ادبی را در زیباترین قالب‌ها بیان کند.

با این حال، این گنجینه گرانسنگ امروزه با چالش‌هایی مواجه است و رهبر شهید انقلاب اسلامی، حضرت آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای، بارها نسبت به این آسیب هشدار دادند و فرمودند: «زبان فارسی کاملاً دارد مظلوم واقع می‌شود» و بر ضرورت حفظ خلوص این زبان تأکید داشتند؛ ایشان ضمن انتقاد از کاربرد بی‌رویه لغات خارجی در رسانه‌ها، راهکار عملی فارسی‌سازی واژگان بیگانه را ارائه دادند و به نمونه موفقی همچون واژه «بالگرد» به جای «هلیکوپتر» اشاره کردند.

در دیدار رهبر شهید با شاعران در سال ۱۴۰۳ بود که ایشان درباره مزیت زبان فارسی نسبت به دیگر زبان‌ها اینگونه فرمودند:«زبان فارسی زبان کشش‌داری است، جزو زبان‌هایی است که می‌تواند توسعه پیدا کند، چون زبان ترکیبی است و ترکیب‌های زیبا دارد که ‌انسان برای بیانِ هیچ معنایی گیر نمی‌کند.‌»

پاسداشت زبان فارسی وظیفه‌ای همگانی است

همچنین در یکی از سخنرانی‌های حضرت آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای آمده است که عنوان می‌کنند:«معنای دقیق علمی، معنای دقیق روحی و هر مفهوم دقیق و ظریفی را با زبان فارسی می‌شود بیان کرد؛ با بعضی زبان‌ها واقعاً نمی‌شود بیان ‌کرد، امّا با این زبان می‌شود.‌» و این مزیتی خاص و مختص به زبان شیرین فارسی است که رهبر شهید بدان اشاره کرده‌اند.

به اعتقاد ایشان، پاسداشت زبان فارسی وظیفه‌ای همگانی است و نخبگان و مسئولان فرهنگی باید با همتی عالی، زمینه مرجعیت این زبان را در جهان فراهم آورند. در این مسیر، پرهیز از کاربرد واژگان بیگانه در رسانه ملی، آموزش صحیح ادبیات فارسی به نسل جدید و تشویق به واژه‌سازی هدفمند از مهم‌ترین راهکارهای حفظ و پاسداشت این میراث جاودان به شمار می‌رود.

توجه به پاسداشت و حفظ جایگاه زبان فارسی چنان مهم است که رهبر شهید، بارها و بارها در سخنرانی‌های خود به ویژه در دیدارهایی که با اهالی فرهنگ و ادب داشته‌اند، بدین موضوع به‌طور جد و ویژه می‌پرداختند و در سخنرانی‌های متعددی از ابعاد زبان فارسی سخن می‌گفتند؛ آنگونه که در سال ۱۳۹۸ فرموده‌اند:«نگذارید زبان فارسی دچار فرسودگی و دچار ویرانی بشود؛ ما باید آن را خیلی حفظ کنیم‌.»

شعر فارسی، تقویت‌کننده هویت فرهنگی ایران

در نگاه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، زبان فارسی فراتر از یک زبان قراردادی برای مردم یک کشور، نمادی از هویت و فرهنگ یک ملت بود؛ به عنوان نمونه ایشان با اشاره به اهمیت و جایگاه «شعر» در تقویت هویت فرهنگی یک کشور فرموده‌اند:«هویّت فرهنگی، همه‌ حیات یک مجموعه و یک ملّت است. شعر می‌تواند این هویّت فرهنگی را هم تقویّت کند و غنی کند و تغذیه کند؛ که در باب هویّت فرهنگی انصافاً شعر فارسی - بوستان سعدی، شاهنامه‌ی فردوسی، خمسه‌ی نظامی، دیوان حافظ، مثنوی مولوی - پر از حکمت است؛ یعنی به معنای واقعی کلمه، حکمت موج می‌زند در این کتاب‌ها و اندیشه‌های والا؛ فکرهای بسیار برجسته و فاخر در این کتاب‌ها هست؛ اینها توانسته یک هویّتی برای ملّت ما تعریف کند. ما هر چه امتیاز داریم، ناشی از همین هویّت فرهنگی است؛ اگر این هویّت فرهنگی نبود، انقلاب ما هم پیروز نمی‌شد. اگر این هویّت فرهنگی نبود، یک امامی مثل امام ما که نهضت را به‌وجود آورد و به سرانجام رساند، اصلاً خلق نمی‌شد، درست نمی‌شد.»

کد خبر 971422

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.