به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، در حالی که سیاره ما با گرمترین سالهای تاریخی خود روبهرو است، پیامدهای این تغییرات اقلیمی فراتر از افزایش دما بوده و اکنون به سفرههای مردم جهان هم سرایت کرده است؛ از افزایش چشمگیر قیمت سیبزمینی در بریتانیا تا جهش سهرقمی بهای روغن زیتون اسپانیا، خشکسالیها، سیلابها و گرماهای بیسابقه دریچهای جدید به بحران غذا و اقتصاد باز کردهاند که سلامت و امنیت غذایی میلیاردها انسان را تهدید میکند.
هزینههای بالای تولید و جنگ در اوکراین بخشی از افزایش قیمتها را توجیه میکند اما تحقیقات جدید نشان میدهد که حوادث آب و هوایی شدید نیز نقش عمدهای در این افزایشها داشتهاند. مطالعهای بینالمللی که بر ۱۶ قلم غذای مختلف در ۱۸ کشور بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ انجام شده، تأثیر گرما، خشکسالی و بارندگیهای شدید بیسابقه را بر افزایش قیمتها اثبات کرده است.
این پژوهش که در مجله معتبر Environmental Research Letters منتشر شده، توسط تیمی از مؤسسههای تحقیقاتی اروپایی از جمله مرکز ابررایانه بارسلونا و مؤسسه تحقیقات تأثیرات اقلیمی پوتسدام انجام شده است. نتایج آن بهوضوح نشان میدهد که وقوع حوادث اقلیمی شدید نهتنها به نابودی مزارع و کاهش محصول منجر میشود، بلکه موجب افزایش قابلتوجه قیمتهای مواد غذایی نیز میشود.
در بریتانیا، قیمت سیبزمینی بهدلیل بارندگی سنگین و شدید در زمستان ۲۰۲۳ به اندازه ۲۲ درصد بین ژانویه تا فوریه ۲۰۲۴ افزایش یافت. این بارندگیها باعث شد یکی از بدترین برداشتهای زراعی ثبت شود، بهطوریکه انگلستان دومین سال بد خود را تجربه کرد. علاوه بر این، کشاورزان بریتانیایی از نوسانات شدید آب و هوایی رنج میبرند؛ از گرمای بیش از حد در تابستان ۲۰۲۲ که دما به ۴۰ درجه سانتیگراد رسید تا بارندگیهای غیرمعمول پاییز و زمستان ۲۰۲۳ و بهدنبال آن بهار بسیار گرم و کمبارش در سال ۲۰۲۴ که همه به زوال محصولات انجامیده است.

در جنوب اروپا، قیمت روغن زیتون در اسپانیا و ایتالیا به علت خشکسالی شدید سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ حدود ۵۰ درصد افزایش یافته است. اسپانیا که ۴۰ درصد از تولید جهانی روغن زیتون را به خود اختصاص میدهد، در سال ۲۰۲۲ بهدلیل دمای بالای بهار و خشکی شدید، حدود نیمی از محصول خود را از دست داد. درختان زیتون آسیب دیدند و میوههای باقیمانده نیز بهدلیل کمآبی کوچکتر و بیکیفیتتر شدند.
علاوه بر اروپا، قیمتهای مواد غذایی مانند برنج و کلم در آسیای شرقی، همچنین کاکائو در غنا و ساحل عاج و قهوه در ویتنام و برزیل به واسطه گرمای شدید و خشکسالیهای غیرمعمول نیز بهشدت افزایش یافتهاند. برای نمونه، قیمت کلم کرهای در سپتامبر ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل ۷۰ درصد و قیمت برنج ژاپنی ۴۸ درصد افزایش داشته است. خشکسالیهای کالیفرنیا و آریزونا در سال ۲۰۲۲ نیز منجر به افزایش ۸۰ درصدی قیمت سبزیجات در آمریکا شده است.
این افزایش قیمتهای ناشی از تغییرات اقلیمی، بخصوص در کشورهای گرمتر و فقیرتر، پیامدهای اجتماعی و بهداشتی جدی به همراه دارد. افزایش بهای غذا مستقیماً امنیت غذایی اقشار کمدرآمد را تهدید میکند و باعث میشود مصرفکنندگان به گزینههای ارزانتر و غالباً کمارزش تغذیهای روی آورند که خطرات بیماریهای مرتبط با سوءتغذیه و مشکلات مزمن سلامت مانند بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد. افزون بر این، نرخهای بالای تورم غذایی ممکن است به ناآرامیهای اجتماعی و بیثباتی سیاسی دامن بزند، موضوعی که در انتخابات سالهای اخیر آمریکا و بریتانیا نیز دیده شده است.
محققان تأکید دارند که برای مقابله با این چالشها، نیاز فوری به راهکارهای سازگاری و افزایش تابآوری در کشاورزی وجود دارد. آنها پیشنهاد میکنند که با استفاده از پیشبینیهای کوتاهمدت تا چندساله اقلیمی، کشاورزان بتوانند زودتر نسبت به تغییرات شرایط آب و هوایی واکنش نشان دهند و انتخاب بهتری در کاشت محصولات خود داشته باشند. همچنین راهکارهای بلندمدتی مانند تغییر محصولات کشتشده و بهبود سیستمهای آبیاری میتواند مفید باشد، اما بهدلیل محدودیتهای اقتصادی و سیاسی، اجرای این اقدامات پیچیده است و نیازمند همکاری سیاستگذاران و پژوهشگران است.



نظر شما