۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۲
ساز ناکوک در کوچه فرهنگ

برگزاری برنامه‌های محلی در چارچوب حفظ ارزش‌ها و آداب نه تنها نیاز بوده بلکه برای انتقال فرهنگ بومی-محلی از الزامات ایران اسلامی است اما در این مسیر باید توجه داشت که آنچه به اسم فرهنگ محلی در سطح کشور معرفی می‌شود، کارکردی در تضاد با اصل آن نداشته باشد و اذهان عمومی را از اصل ماجرا به حاشیه نبرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، پس از آنکه روز گذشته خبر لغو فستیوال موسیقی کوچه در بوشهر دست به دست شد، شامگاه گذشته نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد رسماً از لغو این برنامه خبر داد.

ساز ناکوک در کوچه فرهنگ

پس از انتشار این استوری، صفحه رسمی این فستیوال اعلام کرد:

«ما باختیم.

بی هیچ خشم و طعنه‌ای تبریک میگیم به سمت برنده

تو نمی‌دانی در درازنای زمان چه را از خودت و مردم دریغ کردی اما تبریک!

تو نمی‌دانی زانو به زانو نشوندن آدم از اون سر ارومیه تا این‌ور کاشمر تا آخرین خشکی قشم الی منتهای اهواز و اراک و اصفهون یعنی چه!

تو کی بابت تبعات تصمیم‌هات تنبیه شدی مرد؟ تو چه میدانی کارمندی که زور زده مرخصی‌هاش رو جمع کرده که ننه ۷۶ ساله‌ش رو با حداقل پول ته جیبش بیاره بوشهر تو اتاق یک تخته با پتوی

کف خواب بلکه ننه دختری، مرگ برادر جوانشان، رو لای دل‌خوشی کوچه‌های بوشهر از سر به در کنند یعنی چه؟ تو کی یکی برات نوشت خواستم از پل کریم‌خان بپرم تموم کنم گفتم تا بی‌ام فستیوال شما هم ببینم شاید تو سرم یه چیزی تغییر کرد؟

خانم‌ها و آقاها

بوشهری‌های قشنگ و مردم هر جای عزیز ایران

ما، تا دل‌خوشی کوچک «در بوشهر در پناه هم نشستن» از دست نرود هر چی گفتن، پذیرفتیم کما که تیم راگبی رو ببرند تو زمین بسکتبال و بگن یا الله بازی کن!

همه کاهیدن‌ها و زدودن‌ها رو پذیرفتیم!

پذیرفتیم اما نشد هی دیر شد، ولی نشد.

ما حالا تا آنجا که تن یک آدم جا بدهد، شرمساریم.

به هتل‌ها و ایرلاین‌ها رو میندازیم که یک معرکه انسانی راه بندازند و فارغ از روال دستاوردهای اقتصادی بی پنالتی مبالغ رزرو جا و پرواز رو عودت دهند.

بعد اگر و اگر و اگر کسی دلش خواست علی رغم همه اینها بیاید و آن چند روز وعده داده شده اردیبهشت را در بوشهر میهمان ما باشد، ما و رفیق‌هایمان و مردم لنگه ندار بوشهر تماااام وجودمون رو خرج «دلخوش به خانه برگشتنش» می‌کنیم

تمام ما، شاید برابر شأن و شخصیت و سلیقه شما اندک باشد، ولی بی دریغ خرج قلب قدم و نظر بلندتان می‌کنیم!

چه بسا فستیوال موسیقی کنار رفت که فستیوال آدم‌ها از راه برسد

فستیوال مردم غریب و غریب و شریف ایران»

ساز ناکوک در کوچه فرهنگ

فستیوال موسیقی کوچه یک جشنواره موسیقی بومی-محلی است که چندی است در بوشهر برگزار می‌شود؛ این جشنواره میزبان گروه‌های موسیقی محلی از سراسر ایران است و هدف اولیه از برگزاری آن تلاشی برای حفظ میراث خوانندگی و نوازندگی محلی بود، تا جایی که یک‌بار نیز در بمبئی هندوستان در تاریخ ۹ سپتامبر ۲۰۱۸ با نامِ Koocheh culture Persian arts nights برگزار شده است.

اما نکته قابل توجه آن است که یکی از انتقادات وارد شده به این رویداد از سمت مردم محلی، فاصله گرفتن این رویداد بومی از هویت اصلی خود است، رویدادی که طبق فیلم‌های منتشر شده از سال‌های قبل آن، برنامه‌ای به دور از شئون و چارچوب‌های اسلامی-ایرانی است که بخش‌هایی از آن را در فیلمی که در ادامه آمده مشاهده می‌کنید:

بر این اساس و به نقل از خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام حسن مصلح امام جمعه دشتستان در خطبه‌های نماز جمعه این شهرستان در هفته گذشته با اشاره به برنامه‌ریزی برای برگزاری فستیوال «کوچه‌» در بوشهر اظهار کرده بود: متأسفانه در سرزمین غیرت و مقاومت، جایی که شهید رئیس علی دلواری و شهید نادر مهدوی برای دفاع از شرافت این خاک جان دادند، امروز شاهد اجرای فستیوالی هستیم که نه تنها نشانی از فرهنگ اصیل بوشهر ندارد، بلکه تبدیل به صحنه‌ای از ولنگاری، ابتذال فرهنگی و بی‌حیایی شده است.

وی گفت: فستیوال «کوچه‌» با شعار کاذب خیام خوانی و ترویج فرهنگ سنتی و اصیل بوشهر، بهانه‌ای شده برای ترویج اختلاط، رقص، کشف حجاب و شکستن خطوط قرمز شرع و عرف کاری که اینان مروج آنند، انسان را یاد عملکرد بنیاد فرح پهلوی می‌اندازد.

ساز ناکوک در کوچه فرهنگ

در این راستا باید توجه داشت که برگزاری چنین برنامه‌هایی در چارچوب حفظ ارزش‌ها و آداب بومی مردم محلی نه تنها نیاز بوده بلکه برای انتقال فرهنگ بومی-محلی از الزامات ایران اسلامی است اما در این مسیر باید توجه داشت که آنچه به اسم فرهنگ محلی در سطح کشور معرفی می‌شود، کارکردی در تضاد با اصل آن نداشته باشد و اذهان عمومی را از اصل ماجرا به حاشیه نبرد؛ در سال‌های اخیر، برخی جشنواره‌ها و رویدادهای هنری و محلی به‌جای آن‌که بستری برای تقویت فرهنگ بومی، انسجام اجتماعی و نمایش هنر متعهد باشند، به بستری برای عادی‌سازی هنجارشکنی و تضعیف اصول فرهنگی تبدیل شده و در این مسیر استفاده ابزاری از عناوینی مانند رویداد فرهنگی، راه دررویی برای سرپوش گذاشتن بر این ناهنجاری است.

کد خبر 859535

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.