سفر به دنیای طعم‌های اصیل

در دنیای پرشتاب امروز که غذاهای فست‌فودی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌اند، غذاهای سنتی همچنان در دل فرهنگ و هویت مردمان مناطق مختلف زنده مانده‌اند؛ در کهگیلویه و بویراحمد زنان لچک به سردیار دنا با هنر آشپزی خود، گرمای شب‌های زمستانی را با عطر و طعم غذاهای محلی دوچندان می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، پخت غذاهای سنتی در اغلب مناطق دنیا طرفداران خاص خود را دارد و در دنیای امروزه گردشگران یکی از هدف‌های گردشگری را سرو غذاهای محلی می‌دانند، علاوه بر چشیدن طعم غذاها آشنایی با چگونگی پخت غذاهای محلی و سنتی نیز از جذابیت‌هایی است که گردشگران را به این موضوع سوق می‌دهد.

با توجه به پیشرفت جوامع بشری و استفاده از ابزارهای نوین و غذاهای فست‌فود و جدید، غذاهای سنتی و محلی در هر جامعه را می‌توان جز فرهنگ آن به شمار آورد و در بسیاری از شهرهای ایران روی ثبت غذاهای محلی و سنتی مشترک چانه‌زنی‌های زیادی صورت می‌گیرد.

اگر سیری در فضای مجازی کهگیلویه و بویراحمد داشته باشیم استفاده از غذاهای سنتی و محلی امروزه در بین مردم نه تنها رجوع به گذشته و واپس‌گرایی نیست، بلکه با تکیه بر این فرهنگ درصدد جلب نگاه‌ها به خود هستند.

کدبانوهای لَچَک به‌سر دیار دنا در پخت غذاهای مختلف محلی و سنتی دست برتر دارند و با پخت غذاهای لذیذ سنتی در شب‌های بلند زمستان گرما بخش فضای صمیمی خانواده هستند.

از جمله غذاهای سنتی و محلی که در دیار دنا و در فصل زمستان به دست کدبانوهای آشپز پخت و میل می‌شود، می‌توان به «شله ماسی»، «نان بلوط»، «چنگال»، «گرده ذرتی»، «برکو»، «کارده»، «دنگو»، «شله پیاز داغی»، «شله لیزکی»، «کنگر پلو»، «شله بنی»، «شله بادامی»، «شله شیری»، «قورمه»، «آبگوشت» و «دمپخت» اشاره کرد.

سحر نیمایی، یکی از فعالان در زمینه پخت غذاهای سنتی و محلی در کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه این غذاها به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های موجود می‌تواند در جذب گردشگر کمک شایانی به توسعه گردشگری داشته باشد، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: غذاهای سنتی در کهگیلویه و بویراحمد از قدیم جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی و سفره مردم داشته‌است و هم‌اکنون نیز این غذاها جایگاه خود را به خوبی در بین مردم حفظ کرده‌است.

نیمایی می‌افزاید: غذاهای محلی و سنتی کهگیلویه و بویراحمد بین مردم استان و گردشگران جذابیت خاصی دارد و برخی از رستوران‌های سنتی با پخت این غذاها رونق خوبی گرفته‌اند.

سفر به دنیای طعم‌های اصیل

وی با بیان اینکه در کهگیلویه و بویراحمد برای هر فصل غذاهای سنتی خاص وجود دارد و در فصل زمستان غذاهای با طبع گرم با استفاده از گیاهان کوهی و محصولات بومی طرفداران زیادی دارد، ادامه می‌دهد: آش دوغ، کارده، دمپخت، شله ماشی، برکو و نان بلوط از غذاهای مورد استقبال مردم در فصل زمستان است، آش دوغ با استفاده از دوغ و برنج محلی گرده و چمپا پخت می‌شود و مردم با استفاده از پونه کوهی، آویشن، زردچوبه و سایر ادویه‌ها به همراه کره و روغن محلی طعم دل‌چسبی به این غذا می‌دهند.

این بانوی فعال در زمینه پخت غذاهای سنتی درباره آش کارده می‌گوید: این غذا با استفاده از گیاه کارده یا هره که از در کوه‌های زاگرس به وفور یافت می‌شود و برنج محلی پخت می‌شود.

وی می‌افزاید برای پخت آش کارده نیاز است، پس از چیدن گیاه کارده از آن مایه گرفته شود و پس از پخت برنج و اضافه کردن سبزی کارده رنده شده مایه به آن اضافه می‌شود و پس از دم کشیدن در جای گرم که معمولاً با پوشاندن آن به وسیله پتو در بیش از پنج ساعت، انجام آماده سرو می‌شود.

نیمایی می‌گوید آش کارده نه تنها به‌عنوان غذا بلکه با توجه به خواص درمانی آن مورد استفاده مردم است.

وی «بَرکو» را نیز پرطرفدار می‌داند و تصریح می‌کند: برکو با استفاده از خمیر آرد سبوس‌دار که مستقیم از آسیاب گرفته می‌شود به وسیله تابه روی حرارت مستقیم آتش پخت می‌شود و برای سرو آن از روغن محلی و بنا به سلیقه از عسل یا شکر استفاده می‌شود.

سفر به دنیای طعم‌های اصیل

شادی محمدی که سال‌های زیادی در برگزاری نمایشگاه‌های سنتی در زمینه سوغات محلی کهگیلویه و بویراحمد و پخت غذاهای سنتی استان فعالیت دارد، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: شله ماشی که در بین مردم به شله پیازی یا پیازداغ نیز معروف است، طرفداران زیادی در این استان در فصل زمستان دارد.

وی می‌افزاید: برای پخت این غذا ابتدا ماش را پخته به نحوی که خوب له و از پوسته جدا شود و بعد برنج یا خورده برنج محلی را به آن اضافه می‌کنند و در آن مقدار زیادی پیاز می‌ریزند.

محمدی یکی دیگر از غذاهای مورد استفاده در استان در فصل زمستان را «آش دنگو»، می‌داند و تصریح می‌کند: برای پخت این غذا از حبوبات نظیر لوبیا چشم بلبلی، عدس، ماش، برنج و در برخی مناطق از گندم استفاده می‌شود.

سفر به دنیای طعم‌های اصیل

وی دمپخت را ازدیگر غذاهای پرطرفدار در کهگیلویه و بویراحمد می‌داند و می‌گوید: برای پخت دمپخت توجه به ذائقه و سلیقه مهم است و استفاده از گوشت گوسفندی، سبزیجات، پیاز، سیب‌زمینی، کلم، شلغم، هویج و برنج بنا به سلیقه رایج است.

این بانوی فعال در عرصه گردشگری «گرده ذرتی» را نیز به لیست غذاهای سنتی پرطرفدار استان اضافه می‌کند و می‌افزاید: برای پخت این غذا از آرد ذرت خمیر درست کرده و بعد از خواب مناسب، پخت آن به وسیله تابه یا ساج انجام و به همراه روغن یا کره محلی سرو می‌شود.

وی تصریح می‌کند: شله شیری یا شیر برنج از دیگر غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد است و استفاده از سیاه دانه و رازیانه به‌دلیل طبع گرم در شیربرنج در بین مردم این استان در فصل زمستان مرسوم است.

محمدی نان بلوط یا «کَلگ» را نیز از خاص‌ترین غذاهای سنتی استان می‌داند و می‌گوید: برای پخت این نان باید بلوط را پس از چیدن و پوست گرفتن به آرد تبدیل کرد و آن را زیر آب خواب گذاشت تا تلخی آن خارج شود.

وی می‌افزاید: پس از شیرین شدن خمیر بلوط را به دو صورت گلوله‌های خشک شده یا خمیر فریز این فرآورده نگهداری می‌شود و برای پخت آن مثل گرده ذرتی و برکو از ساج و حرارت مستقیم آتش استفاده می‌شود و آن را با آبگوشت، کله‌پاچه، ماست و دوغ به‌صورت تلیت و با کباب به صورت نان استفاده می‌کنند.

به گزارش ایمنا، غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد نه تنها بخشی از فرهنگی مردم این دیار است، بلکه می‌تواند به عنوان یک جاذبه گردشگری و حتی منبع درآمد برای بومیان منطقه شناخته شود، توجه به این ظرفیت، گامی مؤثر در جهت حفظ سنت‌ها، رونق اقتصادی و معرفی فرهنگ بومی به نسل‌های آینده خواهد بود.

کد خبر 841121

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دیار دنا IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۳۰
    0 0
    دم شما گرم عالی بود، گزارش جالبی بود و منو برد تو حال و هوای قدیم