روز مهندس ۱۴۰۲ + تاریخ و معرفی خواجه نصیرالدین طوسی

در تقویم ایرانی پنجم اسفند را به عنوان روز مهندس نام گذاری کرده‌اند.

به گزارش ایمنا، تولد یا درگذشت افراد بنام و مشهور که هر یک در رشته بخصوصی فعالیت داشته‌اند، بهانه‌ای برای نام‌گذاری روزهای مختلف در تقویم شمسی ایرانیان است. سالروز دانشمند بزرگ ایرانی خواجه نصیرالدین طوسی، مصادف با پنجم اسفند را به عنوان روز مهندس نام گذاری کرده‌اند. خواجه نصیرالدین طوسی شاعر، فیلسوف، متکلم، فقیه، دانشمند، ریاضی‌دان و منجم ایرانی سده هفتم است.

  • بیشتر بخوانید: 

عکس نوشته تبریک روز مهندس ۱۴۰۲

تبریک روز مهندس ۱۴۰۲

روز مهندس ۱۴۰۲

  • روز مهندس در تقویم شمسی برابر با شنبه ۵ اسفند ۱۴۰۲ است.
  • روز مهندس در تقویم میلادی برابر با ۲۴ فوریه ۲۰۲۴ است.
  • روز مهندس در تقویم قمری برابر با ۱۴ شعبان ١٤٤۵ است.

روز جهانی مهندس

در ۲۵ نوامبر ۲۰۱۹، بر اساس پیشنهاد فدراسیون جهانی سازمان‌های مهندسی (WFEO)، یونسکو ۴ مارس را به عنوان «روز جهانی مهندسی یونسکو برای توسعه پایدار» اعلام کرد.

مهندس (engineer) کیست؟

ما نمی‌توانیم تعریف دقیق و جامعی از مهندس را ارائه دهیم و یا آن را منوط به تحصیلات ویژه‌ای قرار دهیم اما با بر اساس مبحث دوم مقررات ملی ساختمان «مهندس فردی است که در رشته‌های مهندسی تحصیل کرده و علوم مهندسی را فرا گرفته است و مبادرت به ارائه خدمات امور مهندسی در بعد: ۱- طراحی و محاسبات ۲- نظارت بر اجرا و ۳- اجرای پروژه (مجری) می‌کند.»

روز مهندس 1402

ریشه مهندس در فارسی

  • مهندس از کلمه هندسه که هم معنی واژه فارسی، (اندازه) است برگرفته شده و به آن اندازه گیرنده، غیاث، تقدیر کننده، محاسب و شمار دار می‌گویند.
  • مهندس متخصص ایجاد طرح‌ها و کارهای ساختمانی و معماری یا راهسازی یا کشاورزی یا ساختن انواع ماشین است.
  • واژه مهندسی از کلمه لاتین قرون وسطایی “ingenium” به مفهوم طراحی و ابداع و نیز از کلمه لاتین “ingeniare” برای موتور یا ابتکار به معنای نوآوری مبتکرانه گرفته شده است. بنابراین مهندسی، فرآیند طراحی جهان ساخته شده توسط انسان است. واژه مهندس یا “engineer” هم در زبان فارسی و هم در ادبیات کشور انگلستان توصیف جامعی نیست، برخلاف ظاهر این کلمه، “مهندس” کسی که هندسه می‌داند نیست؛ هم‌چنین engineer تنها تکنسین یا کارشناس ماشین آلات و موتورها (engineer) نیست.
  • امروزه مهندس به کسی می‌گویند که در یکی از رشته‌های عمران (ساختمان سازی، راه سازی، پل سازی، سدسازی و غیره)، معماری، نقشه برداری، شهرسازی، برق، الکترونیک و مخابرات، مهندسی پزشکی، کامپیوتر و فناوری اطلاعات، مکانیک، ساخت و تولید، مواد و متالورژی، معدن، مهندسی شیمی (پتروشیمی، صنایع غذایی، پلیمر، نفت و غیره)، بازرسی فنی، صنایع، کشاورزی و علوم جدیدی که با محاسبات، طراحی و ساخت سر و کار دارند، حداقل در رده کارشناسی (لیسانس) تحصیل کرده باشد. بر این اساس، جدا از داشتن و نداشتن تخصص و مهارت، تحصیل در هر کدام از این رشته‌های تحصیلی، اطلاق نام مهندس بر صاحب مدرک تحصیلی را به همراه دارد و تخصص و مهارت، تنها باعث می‌شود که صاحب مدرک تحصیلی رشته‌های مهندسی، مهندس قابل و ماهری بوده و در کار و حرفه خود موفق باشد.

زندگینامه خواجه نصیرالدین طوسی

ابوجعفر محمد بن محمد بن حسن طوسی مشهور به خواجه‌نصیرالدین طوسی شاعر، فیلسوف، متکلم، فقیه، دانشمند، ریاضی‌دان و منجم ایرانی سده هفتم است که ۵ اسفند سال ۵۷۹ هجری شمسی برابر با سال ۵۹۷ هجری قمری در توس متولد شد و به القابی مانند نصرالدین، محقق طوسی، استاد البشر و خواجه شهرت دارد. او بیشتر عمر خویش را صرف پیشرفت علمی کشور کرد و از علمای بزرگ ریاضی، نجوم و حکمت ایران در قرن هفتم و نیز از وزرا آن عصر است.

از مشهورترین کتاب‌های خواجه‌نصیرالدین طوسی به زبان عربی می‌توان به شرح کتاب اشارات ابن‌سینا و در فارسی کتاب اخلاق ناصری اشاره کرد. دیگر آثار برجسته وی عبارت‌اند از تجریدالکلام فی تحریر عقاید الاسلام در زمینه الهیات، تذکره نصیریه در نجوم، اساس الاقباس در منطق، اوصاف الاشراف در عرفان؛ وی همچنین چندین کتاب به زبان عربی درباره منطق، نجوم و هندسه دارد.

خواجه نصیرالدین طوسی در واپسین لحظه‌های عمر خویش و هنگامی‌که در بغداد بود، به شاگردانش سفارش می‌کند که او را در کاظمین و در جوار مرقد مطهر امام کاظم (ع) و حضرت جواد (ع) دفن کنند.

کد خبر 728813

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.