اقدام جبرانی ایران در واکنش به نقض عهد اروپا

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اقدام اروپا در لغو نکردن تحریم‌های پیشین سازمان ملل علیه ایران در زمینه تسلیحاتی و موشکی را نقض فاحش برجام دانست و گفت: در حال حاضر محدودیت بین‌المللی برای برنامه موشکی ایران وجود ندارد؛ دولت جمهوری اسلامی در واکنش به این نقض عهد، لایحه عضویت در پروتکل الحاقی را به مجلس ارائه نکرد.

به گزارش ایمنا، ابوالفضل عمویی در واکنش به بیانیه شورای اروپا مبنی بر حفظ تحریم‌های پیشین سازمان ملل علیه ایران در زمینه تسلیحاتی و موشکی، گفت: بیانیه و اقدام شورای اروپا نقض فاحش متن توافق ۲۰۱۵ موسوم به برجام است. اروپایی‌ها که در کلان خود را متعهد به این متن می‌دانند به صراحت یک جز آن را نقض کردند.

وی یادآور شد: طبق برجام ما در ۱۸ اکتبر امسال وارد سال هشتم اجرای برجام شدیم. قرار بود این روز یعنی در روز انتقال اتفاقات مختلفی بیفتد از جمله آنکه محدودیت‌هایی که برای برنامه موشکی ما وجود داشت باید در قالب قطعنامه ۲۲۳۱ رفع شود. همچنین باید محدودیت بین‌المللی درباره صادرات و واردات اقلام مرتبط با برنامه موشکی ایران نیز رفع می‌شد؛ این اتفاق رخ داد و معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل این توضیح را گزارش کرد که روی سایت سازمان ملل که محدودیت‌ها در این زمینه آورده شده بود، اصلاحیه صورت گرفت. لذا اکنون محدودیت بین‌المللی برای برنامه موشکی ایران وجود ندارد.

عمویی ادامه داد: در عین حال در این روز تعهدات دیگری وجود داشت؛ اتحادیه اروپا باید در سال هشتم و روز انتقال بخشی از افراد را از فهرست تحریم‌های خود خارج می‌کرد و محدودیت‌ها برای تجارت تسلیحاتی ایران را رفع می‌کرد منتها شورای اروپا در نامه و بیانیه‌ای اعلام کرد که این تعهد را انجام نمی‌دهد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: این اقدام اروپایی‌ها نقض فاحش برجام بود و مورد اعتراض ایران قرار گرفت. ایران واکنش حقوقی مبتنی بر پاراگراف ۲۶ برجام داشت که طبق آن اگر طرف مقابل نقض عهدی صورت دهد ایران هم از این حق برخوردار است که بخشی از تعهدات خود را انجام ندهد؛ یکی از تعهدات ایران در سال هشتم این بود که باید دولت جمهوری اسلامی لایحه عضویت ایران در پروتکل الحاقی را به مجلس ارائه می‌کرد. با توجه به نقض عهد صورت گرفته و با تاکید بر ظرفیت پاراگراف ۲۶ برجام، دولت این لایحه را به مجلس نداد کمااینکه با توجه به نقض عهدهای مکرر صورت گرفته فضایی هم برای تصویب لایحه در داخل مجلس نبود.

عمویی مجدداً گفت: ایران به دلیل اقدام اروپا و سایر اقدامات آمریکا در انجام ندادن تعهداتشان، در یک اقدام جبرانی لایحه پذیرش پروتکل الحاقی توسط ایران را به مجلس ارائه نکرد.

وی در جمع‌بندی بیان کرد: تحریم بین‌المللی تسلیحاتی علیه ایران در سال ۲۰۳۰ برداشته شد. اکنون هم تحریم موشکی رفع شده است منتها اتحادیه اروپا تحریم تسلیحاتی که قرار بود در سال ۲۰۲۳ را بردارد را انجام نداد که این یک نقض عهد بود و ایران هم اقدام واکنشی را صورت داد.

منبع: ایسنا

کد خبر 697849

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.