منازلی که حیاط نداشته باشند، از نظر اسلام حیات ندارند

رئیس ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور گفت: منازلی که حیاط نداشته باشند، در حقیقت از نظر اسلام حیات ندارند، حیات یک منزل، شرافت آن منزل است، امروز متأسفانه با ساخت آپارتمان‌ها شاهد ساخت منازلی بدون شرافت به مردم اسلامی هستیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، حجت‌الاسلام سید مصطفی رضوی امروز_ پنجشنبه بیست و دوم تیرماه_ در نخستین نشست تخصصی شهر اسلامی با عنوان «تبیین اصل مسجد محوری در تحقق شهر اسلامی» اظهار کرد: آیت الله اعرافی رئیس حوزه‌های علمیه کشور بر اساس نیاز و احصای مشکلات ۳۰ ستاد را راه اندازی کرد که در لوای آن یک نگاه نوگرایی نسبت به حل موضوعات مطرح بود.

وی با بیان اینکه از ستادها راه‌اندازی شده در حوزه‌های علمیه، ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور است که در سه عرصه نظریه پردازی، نظام تأمین و حوزه اجرایی ورود داشته، گفت: بیش از ۳۰۰ نشست و جلسه تخصصی از سوی ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه با نمایندگان مجلس، مسئولان کشوری مرتبط با حوزه مسکن و دیگر مسئولان برگزار شده است.

معماری یک بستر مهم در سبک زندگی اسلامی

رئیس ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور اضافه کرد: گفتمان سازی شهر اسلامی بسیار در این عرصه مهم است، در این راستا کار با مسئولان شهرداری اصفهان برای تحقق شهر اسلامی به عنوان پیشتازان سطح کشور را جز ارکان اصلی خود قرار داده‌ایم.

وی با بیان اینکه از دیگر اقدامات انجام شده ذیل ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور تشکیل کارگروه ویژه مسکن در نهاد ریاست جمهوری و همچنین ایجاد رتبه‌بندی نظام معماری در داخل کشور است، تصریح کرد: ما معماری را بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه بیش از آنچه بنایی ساخته شود، بنا اسیر انسان بوده، اما پس از ساخت، انسان اسیر ساختمان است، به عنوان یک بستر مهم در سبک زندگی اسلامی تلقی می‌کنیم.

حجت الاسلام رضوی اضافه کرد: برای معماری تعاریف مختلفی مطرح بوده است، اما معماری فقط هنر نیست، بلکه علم و فن هم با هنر باید آمیخته شود، شهرسازی اسلامی شامل ساخت شهر است به گونه‌ای که همه روابط انسان با خدا، انسان با خود و انسان با دیگر خلق را بر اساس آموزه‌های دینی تنظیم کند.

ورود به عرصه معماری از حربه‌های بهائیت علیه شیعه

وی افزود: امر وز جهان با معماری صحبت می‌کند و زبان معماری در جهان امروز که منتقل کننده مضامین و نمادها است، یکی از ارکان مهم تلقی شده، بر اساس اسناد به دست آمده از ساواک، بهائیت پیش از پیروزی انقلاب اسلامی دو راهکار را برای مقابله با شیعه و علمای شیعه مطرح کرده بودند، نخست ورود به عرصه مد و لباس و دوم عرصه معماری است.

رئیس ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور خاطرنشان کرد: بنابراین عرصه معماری، ساخت و سازهای شهرها بسیار حائز اهمیت بوده، معماری حتی امروز نقش بسزایی در عفاف و حجاب جامعه دارد.

وی با اشاره به اینکه درس خارج فقه عمران شهری آیت الله اراکی امروز از سوی حوزه علمیه به یک مدل عملیاتی برای شهرسازی اسلامی تبدیل شده گفت: منازلی که حیاط نداشته باشند، در حقیقت از نظر اسلام حیات ندارند، حیات یک منزل، شرافت آن منزل است، امروز متأسفانه با ساخت آپارتمان‌ها شاهد ساخت منازلی بدون شرافت به مردم اسلامی هستیم.

حجت الاسلام رضوی ادامه داد: رتبه ایران از لحاظ دسترسی افراد به مسکن در میان کشورهای جهان به لحاظ گران بودن زمین و خانه و تفاوت درآمدی با هزینه‌های مسکن رتبه خوبی ندارد، ساخت آپارتمان‌های ۲۵ متری و ۵۰ متری همگی بر اساس اشتباهات محاسباتی است.

وی تاکید کرد: ما علمی و فنی ثابت کرده‌ایم که معضلی به نام کمبود زمین را در سطح کشور نداریم، می‌توان منازلی ویلایی و حیاط دار را برای همه قائل بود و زمین‌های رایگان را برای ساخت مسکن حیاط دار به مردم داد.

مشکل کمبود زمین در کشور نداریم

رئیس ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور اضافه کرد: از نظر اسلام مسکن کالای سودآور نیست، بلکه کالای مصرفی و مایحتاج ضروری یک خانواده است، امروز به دلیل ورود ویروس در نرم‌افزار مدیریتی کشور، مسکن به یک کالای سودآور تبدیل شده است، آمایش سرزمین ایران به درستی در دست نیست و توسعه شهری به طرز صحیح تهیه نشده است.

وی گفت: این حرف مسئولان اشتباه است که زمین در کشور برای مردم نیست، ما معتقدیم می‌توان زمین‌هایی را رایگان در اختیار مردم برای مسکن‌هایی با توسعه افقی و ویلایی به مردم داد.

با ساخت آپارتمان‌ها، حریم‌ها و حیات‌ها را از زندگی‌ها گرفته شده است

حجت الاسلام رضوی تشریح کرد: امروز یکی از مشکلات اساسی رئیس جمهور پس گرفتن زمین‌های بلااستفاده از دستگاه‌ها و ارگان‌های دولتی است، ارگان‌هایی که در دوره‌های قبلی زمین‌های زیادی توسط آنها حبس شده است.

وی تصریح کرد: شهری که فقط مصرف‌گرا باشد، شهر اسلامی نیست، خانه، محل نشاط و شادی از منظر اسلامی است، اما با ساخت آپارتمان‌های ۵۰ متری نمی‌توان به این شاخص دست یافت، امروز ساخت آپارتمان‌ها حریم‌ها و حیات‌ها را از زندگی‌ها گرفته است، امروز در آپارتمان‌های ۷۰ متری نقطه امنی وجود نداشته لذا مباحثی چون صله رحم و حریم خانواده از بین می‌رود.

رئیس ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه‌های علمیه کشور اظهار کرد: همچنین بر اساس مطالعات دقیق علمی میزان جرم، جنایت و خلاف در منازل آپارتمانی بسیار بیشتر از خانه‌های ویلایی است و این نکته مهم را کشورهای توسعه یافته و اروپایی -آمریکایی متوجه شده‌اند و در صدد جبران اشتباهات گذشته خود از طریق توسعه افقی شهرها هستند، امروزه در کشور آلمان، ساخت آپارتمان بیش از دو طبقه در قسمت‌های مسکن شهری، ممنوع است.

معماری باید برادری را تقویت کند

وی تاکید کرد: اداره کشور نظریه پردازی می‌طلبد و نیازمند ارائه الگوی عملیاتی است، الگوی مد نظر ما توسعه افقی شهرهاست، معماری با اقتصاد، فرهنگ، امنیت و سیاست یک کشور مرتبط است، یک شهر فقط با یک بنای اسلامی، شهر اسلامی نخواهد شد، باید جز به جز ارکان آن مطابق با آموزه‌های اسلامی باشد.

حجت الاسلام رضوی خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهم در معماری، جهان‌بینی اجتماعی است، معماری باید برادری را تقویت کند، اما ساخت بالای شهر و پایین شهر مطابق با نظریه برادری اسلام نیست.

کد خبر 673218

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.