لمینت یا کامپوزیت دندان: مزایا و عوارض هر کدام

در بسیاری از موارد افراد برای داشتن لبخندی زیباتر، ترمیم شکستگی‌ها و پرکردن فاصله بین دندان‌ها به سراغ دندان‌پزشک زیبایی می‌روند.

برای رسیدن به لبخندی رؤیایی روش‌های متعددی در دندان‌پزشکی زیبایی وجود دارند. دو روش بسیار محبوب برای ترمیم دندان تک یا کل دندان‌ها استفاده از لمینت و کامپوزیت دندان می‌باشد. هر دوی این روش‌ها مزایا و معایب خود را دارند.

لمینت سرامیکی دندان چیست؟

لمینت‌ دندان یک‌لایه بسیار نازک سرامیک هستند که بر روی دندان قرار می‌گیرد. این لمینت‌ها به‌گونه‌ای تراشیده و حالت داده می‌شوند که مطابق دندان‌های طبیعی شما باشند و به‌خوبی با دیگر دندان هم ادغام شوند. بسته به خواست شما می‌توان از ونیر برای پنهان‌کردن لکه‌ها و یا آسیب‌های یک دندان و یا چندین دندان استفاده نمود. برای کارگذاری این ونیرها قسمتی از دندان تراشیده می‌شود تا لمینت به‌خوبی بر روی دندان قرار گیرد و ظاهری طبیعی و زیبا داشته باشد. جای‌گذاری لمینت دندان بدون درد است؛ اما برای این که به‌خوبی در جای خود قرار گیرند باید چندین جلسه به دندان‌پزشک مراجعه نمود.

مزایا و معایب لمینت سرامیکی

لمینت یا کامپوزیت دندان: مزایا و عوارض هر کدام

در ابتدا مزایای لمینت:

  • ظاهری طبیعی: یکی از ویژگی‌های لمینت دندان که به محبوبیت آن‌ها افزوده ظاهر آن‌ها است. پرسلن نوعی سرامیک است که بسیار به مینای طبیعی دندان شبیه می‌باشد. به همین دلیل لمینت‌های سرامیکی ظاهری بسیار طبیعی دارند.
  • ضد لک بودن: پرسلن نوعی سرامیک است. به همین دلیل ظاهری شبیه شیشه دارد. سطح این ماده بسیار صاف و غیرقابل‌نفوذ می‌باشد. این قابلیت لمینت‌های سرامیکی را در مقابل لکه‌پذیری دائمی مقاوم می‌کند. با استفاده از این لمینت‌ها دیگر لازم نیست نگران لکه‌های قهوه، چایی و سیگار باشید.
  • دوام بالا: لمینت‌های سرامیکی در مقایسه با کامپوزیت‌ها که تا 7 سال دوام دارند به طور معمول دوام بالاتری دارند و بیش از 15 سال عمر می‌کنند.
  • تطبیق‌پذیری رنگ: رنگ لمینت‌های سرامیکی می‌تواند به‌گونه‌ای انتخاب شود که دندان‌های تیره‌تر را روشن‌تر کند.
  • حالت دادن ساده: در مقایسه با تاج‌های دندان، لمینت‌های سرامیکی قبل از کار گذاشته شدن به تراش و حالت‌دهی زیادی نیاز ندارند. برای کارگذاری لمینت‌های خیلی نازک نیازی به تراشیدن دندان‌ها نیست.
  • بهبود ظاهر و تقویت اعتمادبه‌نفس: لمینت‌های سرامیکی ظاهر افرادی را که دارای مشکلات دندانی نظیر دندان‌های شکسته و تغییر رنگ داده هستند و یا افرادی که بین دندان‌های آن‌ها فاصله وجود دارد بهبود می‌بخشد. این لمینت‌ها به طرز شگفت‌انگیزی لبخند فرد را زیبا می‌کنند و در طی این پروسه باعث بالارفتن اعتمادبه‌نفس فرد می‌شوند.

و حالا معایب این لمینت‌ها:

  • مصنوعی بودن: اگرچه این لمینت‌ها واقعی و طبیعی به نظر می‌رسند؛ اما در نهایت نوعی دندان مصنوعی هستند و برای افرادی که به دنبال ظاهری کاملاً طبیعی برای دندان‌های خود می‌باشند مناسب نیستند.
  • هزینه بالا: لمینت‌ها به‌خصوص لمینت‌های سرامیکی هزینة بالایی دارند.
  • شکننده بودن: اگرچه لمینت‌های سرامیکی مقاومت خوبی دارند؛ اما درصورتی‌که فشار زیادی به آن‌ها وارد شود؛ مانند زمان دندان‌قروچه و یا جویدن غذاهای سفت ممکن است شکسته و یا خورد شوند. ترمیم و تعویض این لمینت‌ها هزینه زیادی در پی دارد.
  • دائمی بودن: زمانی که دندان‌های خود را لمینت کنید دیگر نمی‌توانید آن‌ها را کنار بگذارید.
  • حساسیت دندانی: به دلیل این که برای گذاشتن ونیر باید مینای دندان تراشیده شود دندان‌ها در مقابل غذاها و نوشیدنی‌های گرم و سرد حساس‌تر می‌شوند.
  • برای همة افراد مناسب نیستند. درصورتی‌که فرد دندان‌های سالمی نداشته باشد (برای مثال پوسیدگی دندان یا بیماری‌های لثوی)، دندان‌های وی ضعیف باشد (به دلیل پوسیدگی، شکستگی و پرکردن دندان‌ها)، سطح مینای دندان‌ها کم باشد و یا از دندان‌قروچه رنج ببرد نمی‌تواند از لمینت دندان استفاده کند.

کامپوزیت دندان چیست؟

لمینت یا کامپوزیت دندان: مزایا و عوارض هر کدام

کامپوزیت دندان‌ نوعی پروسه دندان‌پزشکی زیبایی است که در آن سطح دندان‌ها تراشیده و آماده شده و سپس یک‌لایه رزین به طور مستقیم بر روی آن قرار می‌گیرد. بعد از خشک‌شدن رزین، تراش‌خورده و پولیش می‌شود تا به‌ظاهر طبیعی و دلخواه فرد برسد. کامپوزیت‌های دندانی دوام بالایی ندارند و توصیه می‌شود برای پوشاندن مشکلات کوچک‌تر دندان‌ها و در قسمت‌هایی که فشار زیادی به آن‌ها وارد نمی‌شود استفاده شوند؛ مانند دندان‌های جلویی.

بسته به میزان کامپوزیت مصرفی و نوع مراقبت و نگهداری فرد از دندان‌ها، کامپوزیت را می‌توان بین 3 تا 10 سال حفظ نمود. این پروسه بسیار ساده است و می‌توان آن را در طول یک جلسه انجام داد.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

در ادامه به برخی از دلایلی که چرا کامپوزیت دندان برای بسیاری از افراد مفید است اشاره شده است:

  • کامپوزیت ظاهری طبیعی دارد. نوع رزین استفاده شده در کامپوزیت‌های دندانی به‌گونه‌ای کار گذاشته می‌شود که بسیار شبیه مینای طبیعی دندان‌ها باشد.
  • پروسه درمانی کم تهاجمی. درحالی‌که در این روش نیز باید قسمتی از مینای دندان تراشیده شود؛ اما میزان آن در مقایسه با ونیر بسیار کمتر است.
  • سریع انجام می‌شود: چسباندن و جای‌گذاری کامپوزیت‌ها می‌تواند چیزی در حدود یک ساعت زمان ببرد و بعد از آن دیگر نیازی نیست به دندان‌پزشک مراجعه نمود. بر خلاف آن برای کارگذاشتن لمینت‌ها باید حداقل دو بار به مطب دندان‌پزشک مراجعه کرد.

برخی از معایب کامپوزیت دندانی شامل موارد زیر می‌شود:

  • دوام کم‌تر از لمینت: با این که کامپوزیت‌های رزینی از دوام بالایی برخوردار هستند و نزدیک به 10 سال عمر می‌کنند؛ اما باز هم به‌پای لمینت‌های سرامیکی نمی‌رسند. تاج‌های دندانی نیز در مقایسه با کامپوزیت‌ها دوام بیشتری دارند.
  • لک پذیری: لمینت‌ها به دلیل مقاومت بالا به لکه‌پذیری شناخته شده‌اند. متأسفانه کامپوزیت‌ها چنین خصیصه‌ای ندارند و اگر می‌خواهید ظاهر زیبای خود را حفظ کنند باید به رژیم غذایی و نحوة مسواک‌زدن خود توجه ویژه‌ای داشته باشید.
  • راحت‌تر آسیب می‌بینند: درصورتی‌که می‌خواهید دندان‌های خود را کامپوزیت نمایید باید خود را برای پرهیز از هر چیزی که ممکن است به دندان‌ها آسیب‌زده و یا آن‌ها را لب پر کند آماده نمایید. عادت‌های بد خود مانند جویدن نوک مداد، جویدن ناخن، گاززدن یخ و... را کنار بگذارید. درصورتی‌که ورزش رزمی می‌کنید حتماً از محافظ‌های دندانی مخصوص استفاده نمایید تا از ضربه دیدن دندان‌ها جلوگیری شود. اگرچه کامپوزیت‌ها زود آسیب می‌بینند؛ اما ترمیم دوباره آن‌ها بسیار ساده و سریع می‌باشد.

کدام یک انتخاب بهتری است؟ لمینت یا کامپوزیت؟

  • این سؤال به طور مرتب از ما پرسیده می‌شود و ما بیشترین تلاش خود را می‌کنیم تا اطلاعات کافی در اختیار بیماران خود قرار دهیم تا بتوانند بهترین تصمیم را نسبت به بودجه و خواسته‌های خود بگیرند. در ادامه به سه عاملی که در تصمیم‌گیری باید به آن‌ها دقت نمود اشاره شده است:
  • هزینه: لمینت از سرامیک ساخته شده است و به طور معمول هزینة بیشتری از کامپوزیت دندانی دارد. به دلیل این که لمینت‌ها دائمی هستند در طولانی‌مدت صرفه اقتصادی بیشتری دارند چرا که کامپوزیت‌ها ممکن است بشکنند و یا بعد از مدتی نیاز به تعویض داشته باشند. درصورتی‌که می‌خواهد لکه‌های دندانی خود را که با جرم‌گیری نیز بهبود نیافته‌اند بپوشانید باید از لمینت استفاده کنید. کامپوزیت‌ها برای پنهان‌کردن دندان‌های شکسته و یا فاصله‌دار مناسب‌تر می‌باشند.
  • ظاهر: هر دوی این روش‌ها به‌گونه‌ای طبیعی با دیگر دندان‌های شما ادغام می‌شوند. بااین‌حال بر خلاف کامپوزیت‌ها که باگذشت زمان تیره می‌شوند لمینت‌ها ضد لک می‌باشند. کامپوزیت دندانی بیشتر برای پوشاندن شکستگی‌های دندانی استفاده می‌شود چرا که حالتی شبیه به خمیر یا گل دارد و به‌خوبی فرم دندان را به خود می‌گیرد.
  • دوام: لمینت‌های دندانی دوام بالایی دارند و بین 10 تا 25 سال عمر خواهند کرد. اگرچه لمینت‌ها نیز آسیب‌پذیر هستند؛ اما در مقایسه با کامپوزیت‌ها دوام بیشتری دارند. بااین‌حال بسته به نیاز دندان‌ها کامپوزیت نیز یک ماده مقاوم برای ترمیم دندان‌ها محسوب می‌شود.
کد خبر 627545

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.