۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۰
اراک سبز می‌ماند؟

جایگاه فضای سبز در ارتقای کیفیت محیط زیست بر همه آشکار است؛ یکی از فاکتورهای اصلی در توسعه این فضاها، تأمین زیرساخت‌های آبیاری و استفاده بهینه از منابع آبی متناسب با ویژگی‌های فضای سبز در مناطق مختلف کشور است، از این‌رو لازم است با مطالعه و طراحی سیستم‌های مکانیزه آبیاری تدابیر لازم اندیشیده شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، توسعه شهرها و رشد روزافزون جمعیت آن‌ها معضلات زیست‌محیطی و اجتماعی زیادی به همراه آورده است که گسترش کالبدی، کیفیتی و کمیتی فضای سبز و بوستان‌های شهری را ایجاب می‌کند.

یکی از فاکتورهای اساسی در حفاظت و توسعه فضای سبز شهری استفاده بهینه از منابع آبی در دسترس متناسب با ویژگی‌های فضای سبز است، در گذشته چالش کم‌آبی مشکلی بود که تنها مناطق خشک و نیمه‌خشک با آن مواجه بود، اما با خشکسالی‌های اخیر این مسئله به مشکلی فراگیر در سطح تمام شهرهای کشور تبدیل شده است. با توجه به اینکه فضای سبز شهری یکی از محدوده‌های پرمصرف منابع آبی به‌شمار می‌رود، به‌کارگیری روش‌های مقابله با کم‌آبی می‌تواند یکی از راه حل‌های مناسب گسترش بهینه آن باشد.

برای زنده ماندن فضای سبز موجود نیاز به بازنگری روش‌های سنتی در آبیاری احساس می‌شود؛ چالشی که از سوی تصمیم‌گیران شهری پذیرفته شده و گام‌های اولیه برای اصلاح روش‌های قدیمی برداشته شده است؛ روش‌هایی همچون کاربرد پساب تصفیه شده و استفاده از گونه‌های کم آب بر در فضای سبز شهری از مواردی است که در این زمینه می‌توان به آن اشاره کرد.

تأمین ۵ درصد از نیاز فضای سبز شهری اراک از منابع آب شرب

سیدوحید میرنظامی، رئیس کمیسیون نظارت و پیگیری شورای اسلامی شهر اراک می‌گوید: در حال حاضر کم‌آبی یکی از چالش‌های بزرگ برای مصارف کشاورزی، صنعتی و خانگی است، از این‌رو شورای ششم سیاست‌های کلی خود را به گونه‌ای در نظر گرفته است که حتی‌المقدور از آب شرب برای فضای سبز شهری استفاده نشود، همچنین مقرر شده است آب برداشت شده از سفره‌های زیرزمینی به صورت قطره‌ای و مکانیزه در فضای سبز شهری مورد استفاده قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه ۹۵ درصد از آب مورد نیاز فضای سبز شهر اراک از آب غیرشرب و ۱۷ حلقه چاه تأمین می‌شود که آب آن‌ها قابلیت استفاده برای مصارف خانگی را ندارد، تاکید می‌کند: تنها پنج درصد از نیاز فضای سبز شهری اراک از منابع آب شرب تأمین می‌شود و بخش زیادی از این فضاها در منطقه کوی شهر صنعتی قرار دارد.

رئیس کمیسیون نظارت و پیگیری شورای اسلامی شهر اراک می‌افزاید: بر اساس مصوبات شورای اسلامی شهر و پیگیری‌هایی که شهرداری موظف به اجرای آن شده است، با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای با شرکت آبفا، مقرر شده است بالغ بر ۲۵۰ لیتر بر ثانیه از پساب شهری برای مصرف فضای سبز مورد استفاده قرار گیرد.

وی ادامه می‌دهد: مسافت شش کیلومتری از سمت چقا لوله‌گذاری شده است، اما در برخورد این لوله‌ها با مسیر ریل راه‌آهن کار متوقف شد که اداره کل راه و شهرسازی باید مباحث فنی و حقوقی را به شهرداری ابلاغ کند تا شهرداری بتواند ادامه این پروژه را اجرا کند.

میرنظامی با بیان اینکه بخشی از آب مورد نیاز فضای سبز شهری نیز از قنات سپهداری و وزیری شهر اراک به دره گردو منتقل شده است تا برای توسعه و نگهداشت فضای سبز این محدوده مشکلی ایجاد نشود، خاطرنشان می‌کند: در حال حاضر لوله‌گذاری‌ها برای انتقال آب انجام شده است، همچنین انتقال یک خط آب شرب به این منطقه برای استفاده مجموعه‌های گردشگری که در آینده احداث خواهد شد، پیش‌بینی شده است.

لزوم الگوگیری از سازوکارهای تأمین منابع آبی فضای سبز اصفهان برای اراک

مهدی مسعودی‌آشتیانی، کارشناس شهری اظهار می‌کند: بر هیچکس پوشیده نیست که شهرداری‌ها باید آب مورد نیاز فضای سبز شهری را تأمین کنند، اما بهتر است به جای ورود به این مقوله ایجاد فضای سبز بهینه را مورد توجه قرار دهیم، برای نمونه یکی از آب‌برترین گونه‌های گیاهی در فضای سبز چمن است که از ابتدا نباید در فضای سبز شهری در مساحت‌های بزرگ کاشته شود.

وی ادامه می‌دهد: ما باید فضای سبز را در یک چشم‌انداز بلندمدت در مسیر توسعه پایدار و بهینه ایجاد کنیم و میزان آب‌رسانی، وضعیت نگهداری و شرایط اقلیمی باید در این پروسه پیش‌بینی شود.

این کارشناس شهری تصریح می‌کند: هر ساله در اسفندماه نهال‌های زیادی تهیه و مکان‌هایی برای کاشت آن تعریف می‌شود. اما ابتدا باید مکان‌هایی برای کاشت گونه‌های گیاهی در نظر گرفته شود که سازوکار تأمین آب مورد نیاز در آن پیش‌بینی شده باشد. در شهر اراک فضاهای سبزی ایجاد شده است که ظرفیت منابع آبی این شهر قابلیت پوشش‌دهی آن را ندارد، لذا باید از گونه‌های کم‌آب‌بر استفاده شود.

وی می‌گوید: به‌عنوان مثال در شاهین‌شهر اصفهان فضای سبز زیادی وجود دارد، در حالی که با توجه به شرایط اقلیمی این شهر، آب‌رسانی به گونه‌های گیاهی آن به راحتی امکان‌پذیر نیست، اما مجموعه شهرداری از پساب یکی از تصفیه‌خانه‌های آب اصفهان برای آبیاری فضاهای سبز و توسعه آن استفاده کرد؛ در اراک نیز می‌توان با استفاده از همین سازوکارها به رفع مشکل تأمین آب پرداخت.

مسعودی‌آشتیانی با بیان اینکه مکانیزه شدن فرایند آب‌رسانی به فضاهای سبزی از دیگر مواردی است که در بهینه‌سازی مصرف آب می‌توان مورد توجه قرار داد، خاطرنشان می‌کند: شهرداری می‌تواند با کمک دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان در این راستا گام بردارد و در این زمینه مدیریت شهری باید برنامه‌های بلندمدتی در نظر بگیرد و اجرایی کند.

کد خبر 624360

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.