۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۰
طرحی که درختان اصفهان را به زمین زد

در چند سال اخیر در حالی با جریان نگران‌کننده سقوط درختان مواجه هستیم که هر ساله حوادث جبران‌ناپذیری را برای شهروندان اصفهانی به بار آورده است، اما اینکه اجرای طرح «جابه‌جایی درختان» که عمری بیش از ۱۰ سال در اصفهان دارند، تا چه میزان در وقوع این حوادث نقش دارد را گزارش امروز بررسی کردیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، زمان مدیریت شهری چهارم برای نخستین بار در کشور «طرح جابه‌جایی درختان اصفهان» به اجرا درآمد و به‌رغم اینکه اظهار می‌شود این پدیده در دنیا نیز وجود دارد و امری عادی است، اما گویا در اصفهان منجر به نتایج خوبی نشده است.

سال‌ها است که در راستای توسعه شهری شاهد قطع و جابه‌جایی درختان تنومند گاه با عمری ۱۰۰ ساله از این خیابان به خیابانی دیگر در اصفهان هستیم، این روند با سرعت و شیب بالایی در حال طی شدن است و فضای سبز نصف‌جهان را به مخاطره انداخته است.

جابه‌جایی ۴۵۰۰ اصله درخت تنها در سال ۹۴، ۱۳۰۰ درخت در سال ۹۷ و جابه‌جایی ۲۷۴۵ درخت در سال ۹۸ در جریان طرح‌های عمرانی تنها گوشه کوچکی از درختانی است که در جهت توسعه شهری اصفهان جابه‌جا و در حال حاضر شهروندان را با حجم عظیمی از سقوط درختان مواجه کرده است.

هر چند مسئولان امر ترجیح می‌دهند که سقوط درختان را به وزش باد شدید و در سال‌های اخیر به خشکسالی ربط دهند و به پایان رسیدن سن درختان مرتبط می‌کنند، اگر چه این دو عامل دور از ذهن نیست، اما جابه‌جایی بی‌رویه درختان در دوران مختلف مدیریت شهری به یکی از عوامل مؤثر در سقوط درختان تبدیل شده است.

بنا بر نظر کارشناسان امر، تمام درختانی که از ریشه سقوط می‌کنند همان درختان جابه‌جا شده هستند که این امر نیز از سوی مدیر عامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان رد نشد.

درختانی که از ریشه سقوط می‌کنند همان درختان جابه‌جا شده است

علی نیکبخت، دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه صنعتی اصفهان در ارتباط با این فرضیه که «آیا درختانی که تاکنون سقوط کردند و حادثه آفریدند از درختان جابه‌جا شده است؟» به خبرنگار ایمنا می‌گوید: نوع سقوط درختان با یکدیگر متفاوت است و اگر از ریشه باشد، همان درختان جابه‌جا شده است، بعضی درختان نیز از تنه یا شاخه شکسته می‌شود که دلایل دیگری از جمله خشکسالی و وزش باد علت آن است.

وی با اشاره به جابه‌جایی ۱۱۰ درخت در زمان مدیریت شهری چهارم در قالب یک طرح علمی با همکاری دانشگاه صنعتی، تصریح می‌کند: این درختان شامل کاج، چنار، توت و نارون بود؛ درختانی که سال اول ریشه گرفت یعنی درخت پیوند خورده است.

نیکبخت با بیان اینکه تحقیقات در این ارتباط به سال ۹۰ بازمی‌گردد، ادامه می‌دهد: در این طرح تمام درختان کاج براثر جابه‌جایی خشکید و پیوند موفقیت‌آمیز نبوده است.

طرحی که درختان اصفهان را به زمین زد

وی با بیان اینکه در جابه‌جایی درخت چنار، توت و ناروند تاکنون با مشکلی مواجه نشدیم، تاکید می‌کند: طی چند سال گذشته هیچ نظارتی روی سلامتی درختان جابه‌جا شده صورت نگرفته و اطلاعی از آخرین وضعیت این درختان ندارم.

نیکبخت با تاکید بر اینکه در جابه‌جایی درخت چنار، توت و ناروند تاکنون با مشکلی مواجه نشدیم، گفت: در سال‌های گذشته هیچ نظارتی روی سلامتی درختان جابه‌جا شده صورت نگرفته است و اطلاعی از آخرین وضعیت آنها ندارم.

جریمه آسیب به یک درخت ۲۰ ساله برابر با ۱۱ هزار دلار است

مدیر گروه پژوهشی مهندسی فضای سبز شهری دانشگاه صنعتی اصفهان تاکید می‌کند: جریمه آسیب به یک درخت ۲۰ ساله برابر با ۱۱ هزار دلار است و سال‌ها پیش بر اثر برخورد یک کامیون با درخت و شکستن آن، هزینه‌ای برابر با یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان دریافت شد که دلار فقط یک هزار تومان بود.

وی ادامه می‌دهد: به‌دنبال توسعه شهرسازی و انجام پروژه‌های عمرانی، اصفهان برای نخستین بار در کشور اقدام به اجرای «طرح جابه‌جایی درختان» در کلان‌شهر که از زمان مدیریت شهری چهارم این کار صورت گرفت.

نیکبخت اظهار می‌کند: در یک دوره‌ای تعداد زیادی درخت از کنار بیمارستان چمران اصفهان جابه‌جا شد.

وی با بیان اینکه در پی احداث مترو شاهد جابه‌جایی درختان قدیمی چهارباغ بودیم که پیش‌تر آن را یک اقدام اشتباه خواندیم، می‌افزاید: اگر قرار به از بین بردن و قطع درختان برای اجرای پروژه‌های عمرانی است، توصیه ما به جابه‌جایی است که هزینه جابه‌جایی یک درخت در ۲۰ سال پیش برابر با یک و نیم میلیون تومان است.

مدیر گروه پژوهشی مهندسی فضای سبز شهری دانشگاه صنعتی اصفهان می‌گوید: درخت یک موجود زنده‌ای است که به‌طور طبیعی اگر در جریان جابه‌جایی ۱۰۰ درخت، ۱۰ درخت از بین برود، امر عادی تلقی و پروژه را موفقیت‌آمیز می‌خوانیم.

وی تصریح می‌کند: در دنیا جابه‌جایی درختان با استفاده از دستگاهی به اسم «درخت‌کن» صورت می‌گیرد که ریشه درخت را به‌شکل گنبدی‌شکل از زمین جدا و جابه‌جا می‌کند، اما در ایران که به‌شکل پایلوت در اصفهان اجرایی شد در ابتدا دور درخت را خلوت و ریشه را آرام آرام قطع و داخل جعبه قرار داده و به محل مورد نظر انتقال می‌دهند.

نیکبخت در پاسخ به این سوال که نگهداری درختان با تکه آهنی ضمن اینکه به زیباسازی شهر ضربه وارد کرده است، برای سلامتی درخت آسیب‌زا نیست؟، خاطرنشان می‌کند: درختان جابه‌جا شده نیاز است که با یک قیم نگهداری تا ریشه آن با خاک پیوند و از سقوط آن جلوگیری شود که در دنیا از جنس چوب و نخ‌های کنفی استفاده است و در اصفهان به‌علت بالا رفتن هزینه‌ها از آهن یا جنس پلاستیک استفاده می‌شود.

وی همچنین با بیان اینکه سال ۹۰ تحقیقات در این ارتباط انجام گرفت، ادامه می‌دهد: در این طرح تمام درختان کاج بر اثر جابه‌جایی خشکید و پیوند موفقیت‌آمیز نبوده است.

سقوط درختان توت از ریشه

مجید عرفان‌منش، مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اشاره به سقوط تعدادی از درختان سطح شهر از اسفند سال گذشته تا فروردین‌ماه امسال، اظهار می‌کند: درخت توت از جمله درختانی است که از ریشه ساقط شده است و برخی درختان چنار و نارون به صورت شکستگی دستک و تنه دچار آسیب شکستگی شده‌اند.

وی از جابه‌جا کردن ۳۷ درخت با اجرای پروژه پل اندیشه خبر داد و گفت: در مسیر توسعه شهری مجبور به حذف و جابه‌جایی درختان هستیم.

طرحی که درختان اصفهان را به زمین زد

مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اظهار اینکه تنش آبی را از سال ۸۰ داریم، ادامه داد: نیاز آبی فضای سبز شهری ۵۷ میلیون متر مکعب است که با کاهش ذخایر آبی در سال‌های اخیر در کلان‌شهر اصفهان این مقدار به کمتر از نصف کاهش یافته است.

وی استفاده از آب‌های غیرمتعارف را از راهکارهای حفظ و نجات فضای سبز اصفهان دانست و گفت: این در حالی است که اصفهان بهترین شهر از نظر شبکه‌های آبیاری و استفاده از آب‌های غیرمتعارف است.

به گزارش ایمنا، هوای گرم و خشک و بیابانی اصفهان بیش از هر زمانی دیگری نیاز شهر را به توسعه فضای سبز و درختکاری افزایش داده است، اما این در حالی است که نه تنها بر شمار درختان شهر افزوده نشده است، بلکه طرح جابه‌جایی درختان بر بدنه فضای سبز شهری نیز آسیب وارد کرده است.

کد خبر 573798

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.