پاسخ به ۱۵ سؤال مهم درباره طرح صیانت از حقوق کاربران

مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده که نه‌تنها طرح صیانت از حقوق کاربران مشکلی برای کسب‌وکارها ایجاد نمی‌کند؛ بلکه در آن بر حمایت از خدمات پایه تاکید شده است.

به گزارش ایمنا، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به تعدادی از سوالات و ابهامات مربوط به طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی» پاسخ داده است.

متن کامل گزارش مرکز پژوهش‌ها را در ادامه می‌خوانید.

۱) مصادیق خدمات پایه کاربردی چیست؟

مصادیق اصلی خدمات پایه کاربردی بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی عبارتند از: شبکه‌های اجتماعی، جستجوگرها، خدمات پایه مکانی و نقشه (مانند بلد و نشان)، خدمات میزبانی داده و...

۲) طرح اولیه موسوم به طرح صیانت ایرادات زیادی داشته آیا همان طرح در دستور است؟

طرح صیانت سال ۱۳۹۹ از دستور خارج و بایگانی شد و مفاد طرح جدید از نو و طی جلسات متعدد کارشناسی بازنویسی شده است.

۳) چرا باید طرح در قالب اصل هشتاد و پنجم مورد بررسی قرار گیرد؟

۱- ابعاد فنی و کارشناسی طرح بالاست و از پیچیدگی زیادی برخوردار است؛ ۲- ذی‌نفعان زیادی دارند؛ ۳- با ۸۵ ای شدن امکان مداخله مستقیم نظرات مردم و کارشناسان در قانونگذاری فراهم می‌شود، ولی در غیر آن این امکان فراهم نمی‌شود؛ ۴- امکان قانونگذاری با کیفیت بهتر فراهم می‌شود؛ ۵- متن نهایی قانون دائمی نمی‌شود، بلکه موقت خواهد بود (۳-۵ سال) و در نتیجه امکان اصلاح بیشتری برای قانون دائمی خواهد داشت.

۴) چرا کمیسیون اصلی بررسی کننده طرح کمیسیون فرهنگی است و سایر کمیسیون‌ها از جمله کمیسیون صنایع و امنیت ملی و سیاست خارجی دخیل نیستند؟

با اعمال اصل ۸۵ بنا بر آن شده است که طرح به کمیسیونی مشترک با عضویت نمایندگانی از چند کمیسیون ارجاع شود.

۵) برای اصل ۸۵ شدن چه ضمانتی وجود دارد فرآیند نامناسب دیگر طرح‌ها تکرار نشود؟

الزامات پیشنهادی اصل ۸۵ شدن: ۱. به کمیسیون مشترک متشکل از چند کمیسیون ارجاع شود؛ ۲. نماینده معاونت قوانین در همه جلسات حضور داشته باشد؛ ۳. نماینده رسانه ملی و خبرگزاری خانه ملت در همه جلسات حضور داشته باشند؛ ۴. کارشناسان مستقل، نمایندگان دولت و بخش خصوصی حضور داشته باشند؛ ۵. مصوبات کمیسیون پس از هر جلسه به صورت عمومی منتشر شود

سوالات مرتبط با کسب وکارها

۱) آیا محدوده طرح شامل خدماتی پرکاربرد کسب و کارهای نظیر دیجی‌کالا، دیوار و اسنپ، آچاره آپارات و مانند این‌ها می‌شود؟

خیر، این طرح صرفاً در محدوده خدمات پایه کاربردی مصرح در مصوبات شورای عالی فضای مجازی (جلسه ۳۵ و ۶۶) است و موارد ذکر شده در سوال خدمات کاربردی هستند نه خدمات پایه لذا شاملشان نمی‌شود.

۲) آیا این طرح برای کسب و کارهای فضای مجازی مشکلی ایجاد می‌کند؟

خیر؛ نه‌تن‌ها این طرح مشکلی برای کسب‌وکارها ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه در فصل حمایت در ۱۳ ماده محورهای حمایت از خدمات پایه کاربردی را آورده است که ازجمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱) در نظر گرفتن حق‌السهم تولیدکنندگان محتوا، ۲) ممنوعیت تبلیغات دستگاه‌های دولتی در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، ۳) ارائه معافیت‌های مالیاتی، ۴) الزام ارائه خدمات بانکی اختصاصی و ارائه خدمات دولت الکترونیک

۳) آیا با تصویب این طرح، تبلیغات کسب‌وکارهای داخلی در سکوهای خارجی ممنوع خواهد شد؟

خیر؛ در طرح تصریح شده است که مردم و کسب‌وکارها از ممنوعیت تبلیغات در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، معاف هستند.

۴) آیا با تصویب این طرح فعالیت کاربران در شبکه‌های اجتماعی (مسدود شده یا آزاد) تخلف محسوب می‌شود؟

خیر؛ هر خدمت پایه کاربردی که مشابه‌ای که نیاز مردم را مرتفع سازد (اعم از داخلی یا خارجی) نداشته باشد، اجازه مسدودسازی آن داده نشده است. دولت نیز ملزم شده تا نیازهای اساسی کشور در زمینه خدمات پایه کاربردی را برطرف کند.

۵) آیا با تصویب این طرح واتساپ، اینستاگرام، گوگل و سایت‌های پر مراجعه خارجی که توسط کسب‌وکارها مورد استفاده قرار می‌گیرد، فیلتر خواهد شد؟

خیر هیچکدام فیلتر نمی‌شوند، چون هیچ نمونه جایگزینی ندارد همچنین برای بازاریابی بین المللی و جهانی سازی محتواهای فاخر ایرانی به استفاده از این سرویس‌ها نیاز داریم.

۶) آیا با تصویب این طرح استفاده از فیلترشکن ممنوع خواهد شد؟

اصل استفاده از فیلترشکن در این طرح ملاحظه شده و پیشنهاد شده ضوابط آن توسط کمیسیون عالی تنظیم گر تعیین شود.

۷) آیا با تصویب این طرح توزیع فیلترشکن توسط افراد جرم محسوب خواهد شد؟

خیر؛ بنا بر ماده ۳۳ طرح، صرفاً فعالیت تجاری به منظور کسب درآمد و انتشار عمده فیلترشکن‌ها آن هم تنها در موارد غیر مجاز بنا بر تشخیص کمیسیون عالی جرم‌انگاری شده است.

۸) آیا با تصویب این طرح پهنای باند اینترنت کم می‌شود؟

نه لزوماً بلکه به عنوان یک ابزاری برای جایگزینی سیاست مسدود سازی برخی پلت فرم‌ها اعمال می‌شود.

سوالات مرتبط با دستگاه‌های اجرایی

۱) آیا با تصویب این طرح قدرت وزارت ارتباطات کاهش پیدا خواهد کرد؟

خیر؛ تنها اصلاحاتی که پس از تأسیس شورای عالی فضای مجازی لازم بود در ساختار آن وزارتخانه صورت گیرد اجرایی خواهد شد. همانطور که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است وزارت ارتباطات نیز مجری مصوبات شورای عالی فضای مجازی خواهد بود.

۲) آیا با تصویب این طرح ستاد کل نیروهای مسلح بر اینترنت کشور مسلط خواهد شد؟

خیر؛ صلاحیت نیروهای مسلح بر فضای مجازی صرفاً به تأمین امنیت زیر ساخت‌های ارتباطی فناوری اطلاعات آن هم زیر نظر مرکز ملی فضای مجازی محدود شده که در واقع در گذرگاه‌های ایمن مرزی خواهد بود. مضافاً اینکه نیروهای مسلح هیچ حقی در تأمین مصادیق محتوای مجرمانه، خدمات غیرمجاز و تغییر ترافیکی در کشور ندارد.

کد خبر 510643

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 13
  • نظرات غیرقابل انتشار: 11
  • سرباز ولایت IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
    طرح صیانت باید از حدود ۲۰ سال پیش اجرا میشد. انواع ناهنجاری به ویژه در کودکان و نوجوانان، محصول اینترنت و فضای مجازی هست رها شده. نوشدارو بعد مرگ مغزها ولی کاچی به از هیچی. الکی هم نگید خانواده باید کنترل کنه که در واقع نمیکنه دولت و همه وظیفه دارن. مشکلات اقتصادی که دستپخت مسئولان هست یقینا در تشدید و ایجاد ناهنجاری موثره. اگه سالها قبل طرح پیاده می شد الان مشکلات کسب و کار مجازی هم نبود. ضمنا تو برخی کشورها برای زیر ۱۸ سال گوشی هوشمند ممنوعه.
    • IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
      41 5
      این که ی کودک مواردی رو ببینه یا بفهمه که مناسب سنش نیست با محدود شدن اینترنت درست نمیشه بچه از هفت سالگی وارد مدرسه و ی جورایی وارد جامعه میشه چیزایی میشنوه که شاید مناسبش نباشه پس باید مدرسه رفتن بچه ها ام تا هجده سالگی ممنوع شه با محدود شدن اینترنت ایران از اینی که هست بیشتر از جهان عقب میمونه
    • ناشناس RU ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      29 5
      اخه ایکیو در حد چی بگم باشه اگه ناهنجاری کشور با قطع اینترنت از بین میره اگه فساد و هرزگی از بین میره من موافقم ولی دلیل این فساد اخلاقی در ایران اینترنت نیست نظام خانواده هست که در ایران بنا به هزار دلیل داره از بین میره که بیشترین علتش اقتصاده میدونی کل ما ایراتیا از چی اتیش گرفتیم از این که بی ابی و بیکاری تورم و گرونی و غیره ایران رو گرفته این کشور و انقلابش که بابت هزار هزار جوون پر پر شد داره از بین میره اون وقت نماینده وقت میگذاره برا اینترنت دستم بشکنه که رای دادم فک کردم ادم شدن ولی نه همون قبلی هستن
    • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      37 5
      بدبخت برو افکار کثیف تو درست کن ..همه جای دنیا دارن از اینترنت جهانی استفاده می کنن امثال شماهاست که مملکت رو به نابودی و فنا برون
    • علی IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      25 1
      ببخشید میشه لطفا فقط یدونه کشور اسم ببرید که داشتن گوشی برای افراد زیر ۱۸ سال غیر قانونی باشه ؟ ( لطفا لطفا و لطفا وقتی منبع اطلاعاتتون معتبر نیست حرفی نزنید که به شعور خودتون توهین کرده باشین)
    • Alu IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
      9 6
      کدوم کشور؟؟؟ویران طی چهارسال اینده؟؟؟!!!!!!
    • ناشناس US ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۹
      23 4
      همين بعضى كشورايى كه شما ميگين از خيلى لحاظ از ما جلوترن به جاى اينكه گير بدين به فيلتر كردن اين چيزا اول برين برسين به اون خوزستان كه آب نداره به جاى اينكه مردمو از كسب و كارشون بندازين
    • محکوم به تولد در ایران US ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۱۴
      17 5
      اقای محترم کاملا از اسمتون و حرف زدنتون مشخصه چقدر از تکنولوژی و ارتباطات اطلاع دارین. مغز کوچک شما فقط همین یه استفاده از اینترنت رو میبینه؟ (کاری به این ندارم که شیوه تربیت بچتون هم کاملا از اون بچه یه عقده ای تمام و عیار بار میاره) ولی برات یه مثال میزنم من الان دانشجویه مهندسی کامپیوترم ریشه و اساس کار من برنامه نویسیه ۹۹/۹ درصد منابع من از رفرنس های خارجیه از گیت هاب تا یوتیوب که همین الان فیلتره با قطع شدن اینترنت گردش آزاد اطلاعات از بین میره خیلی مشاغل مهمی هستن که با این کار نابود میشن (منظورم اینایی تو اینستا فروش و تبلیغ میکنن نیست، میدونم با این سطح اطلاعات همینو میفهمی فقط)
  • شهروند بیچاره ایران IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
    44 2
    این طرح صراحتا با اصل نهم قانون اساسی در تعارض است، طبق این اصل هیچ نهادی حق ندارد ولو با وضع قانون آزادی مردم را سلب کند. این طرح با دو آزادی بنیادین هر فرد تعارض دارد: ۱_حق دسترسی آزادانه به اطلاعات: این طرح با سانسور و فیلتر باعث می شود که ما جز منابعی که در انحصار دولت است هیچ منبع دیگری را نداشته باشیم و این مخالف با این حق بنیادین است. ۲_گفته اند اگر نمونه داخلی نداشته باشیم فیلتر نمی کنیم این چه استدلال ابتری است مگر نمونه داخلی داشته باشد باید فیلتر شود؟! یعنی چه؟ ۳_حق انتخاب مصرف کننده در انتخاب کالا: اگر برخی خدمات اینترنتی مانند کالا باشند من حق دارم به کالا های مختلف دسترسی داشته باشم که آزادانه انتخاب کنم. این طرح رسما مخالف این حق من است. این هم که کاربری گفته است که فضای مجازی باعث ناهنجاری در نوجوانان شده است و در کشورهای دیگر این برای کودکان ممنوع شده است اول اینکه این طرح انسان های بالغ را هم محدود کرده است که توهین به شعور آدمی است. اینکه شما و مسئولان مردم را کودک بدانند مایه ننگ است این طرح جای دفاعی ندارد.