طلا یا پلاتین؛ کدام یک برای سرمایه‌گذاری بهتر است؟

کارشناسان بر این باورند که با کاهش ارزش جهانی دلار در آینده، به زودی پلاتین جایگاه واقعی خود را در جهان خواهد یافت و از رقبای قدرتمند خود در پیشی خواهد گرفت.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، در شرایط بی‌ثباتی بازار و نبود اطمینان مالی، سرمایه‌گذاران اغلب به سمت سرمایه‌گذاری روی طلا و سایر فلزات ارزشمند سوق پیدا می‌کنند. در طول نوسانات ناشی از فراگیری جهانی کووید -۱۹، رکود جهانی ناشی از آن و نگرانی‌های ایجادشده در زمینه نبود محرک‌های اقتصادی نیز بازار فلزات گران‌بها بیش از پیش رونق گرفت و در اوایل سال جدید قیمت طلا به رکودی جدید رسید.

بهای این کالا در سال ۲۰۲۰ با افزایش ۲۰ درصدی مواجه بود. قیمت نقره و پالادیوم نیز رو به افزایش است بااین‌حال پلاتین نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد کاهش قیمت داشته است. بدین‌ترتیب این‌طور به‌نظر می‌رسد که نسبت به ارزها و سهام کاغذی که با پایین نگه داشته شدن نرخ‌ها توسط فدرال رزرو و سایر بانک‌های مرکزی جهانی ارزش خود را از دست می‌دهند، فلزات طرفداران بیش‌تری داشته باشند. این امر می‌تواند مهم‌ترین دلیل برای عملکرد موفق بیت کوین در سال جاری و بهترین دلیل برای سهام‌داران پلاتین باشد.

بااین‌حال پلاتین در بازار از سایر فلزات عقب مانده است که اساسی‌ترین دلیل آن کاربرد صنعتی بالای آن محسوب می‌شود. این فلز تنها سد راهی برای دلار و مواد مورد استفاده در جواهرسازی نیست بلکه یکی از اجزای اصلی در مبدل‌های کاتالیزوری اتومبیل‌ها نیز هست که برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از اگزوز آن‌ها استفاده می‌شود و به‌دنبال افت فروش خودرو در سراسر جهان، در کنار افزایش میزان استفاده از ماشین‌های تسلا و سایر وسایل نقلیه الکترونیکی تقاضا برای آن کاهش داشته است.

کارشناسان بر این باورند که زمینه‌های بازگشت پایدار پلاتین به عرصه قدرت فراهم آمده است زیرا با توجه به این‌که به احتمال زیاد فدرال رزرو به‌منظور مرتفع کردن مشکلات اقتصادی بی‌شمار که به‌دنبال شیوع کرونا رخ داده است، نرخ‌های بهره را تا چند سال آینده صفر نگه می‌دارد، ارزش دلار با کاهش مواجه خواهد شد.

در طول چند ماه اخیر خزانه فدرال آمریکا با هدف افزایش نقدینگی وجوه نقد بسیاری را به بازار تزریق کرده است، اما با توجه به نبود اطمینان و محرک اقتصادی در بازار، احتمال افزایش تورم بسیار بالا است بنابراین امکان رسیدن به مرحله‌ای که در آن سرمایه‌گذاران به سمت دارایی‌های جایگزین به‌جای وجه نقد گرایش یابند بسیار قوی است.

این شرایط برای تمامی فلزات حاکم است اما پلاتین فضای زیادی برای جولان دارد و این امر باعث می‌شود از طلا نیز پیشی بگیرد. از سوی دیگر در حال حاضر پلاتین نسبت به طلا ارزان‌تر است، در شرایط عادی اقتصادی به سر می‌برد و احتمال رونق گرفتن بازار آن در کنار سایر فلزات گران‌بها در دوران پس از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نیز بالا است.

در هر صورت مسلم است که رئیس‌جمهور منتخب آمریکا باید به سرعت در زمینه محرک‌های اقتصادی با کنگره همکاری کند و شواهد حاکی است که بازگشت اتومبیل‌ها و سایر محرک‌ها نقش بسزایی در افزایش قیمت‌ها ایفا خواهد کرد.

کاملاً مشخص است که پس از انتخابات، محرک‌های اقتصادی بسیاری وجود خواهد داشت که می‌تواند ترکیبی از فراهم آوردن آسایش خاطر بیشتر برای مصرف‌کنندگان و مشاغل آسیب‌دیده از کووید -۱۹ و یک بسته پیشنهادی برای افزایش هزینه‌های زیرساختی باشد.

در این شرایط که جهان با کسری عرضه پلاتین مواجه است، این فلز و سایر فلزات گران‌بها می‌تواند گزینه جذابی محسوب شوند. علاوه بر این مورد توجه قرار دادن پلاتین زمینه‌های افزایش قیمت‌ها را نیز فراهم می‌آورد به ویژه در صورتی که چین و اروپا با جهشی در صنعت و فروش اتومبیل‌های گازسوز سنتی و وسایل نقلیه دیزلی مواجه باشد.

این مسئله به این دلیل است که از یک سو قیمت اتومبیل‌های سنتی همواره پایین‌تر از همتایان الکترونیکی آن‌ها است و از سوی دیگر تشدید کمبود این فلز ارزشمند به‌دنبال همه‌گیری کووید -۱۹ می‌تواند تقاضا برای آن را افزایش دهد و درنتیجه باعث بالا رفتن قیمت آن شود.

علاوه بر این باید توجه داشت که هرچند قیمت پلاتین هنوز هم ۵۰ درصد کم‌تر از سال گذشته است، در صورت افزایش تقاضا برای اتومبیل‌های سنتی استفاده صنعتی از آن افزایش می‌یابد و این امر در کنار آگاهی تولیدکنندگان از مقرون‌به‌صرفه و مناسب‌تر بودن پلاتین نسبت به پالادیوم در بسیاری از مصارف صنعتی، نقش بسزایی در افزایش قیمت این فلز خواهد داشت و به احتمال زیاد در آینده‌ای نه چندان دور پلاتین حتی از طلا هم گران‌تر خواهد شد.

کد خبر 446512

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.