اصل حاکمیت قانون مهمترین عامل مبارزه با فساد است

رئیس کانون وکلای استان اصفهان گفت: اصل حاکمیت قانون مهمترین عامل مبارزه با فساد است، قانون خوب یکی از مولفه های حکمرانی خوب است چرا که وجود قانون خوب حکمرانی خوب را هم در پی دارد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، لیلا رئیسی صبح امروز (شنبه) در همایش «شفافیت، قانون و مبارزه با فساد»، در جمع وکلا و فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی، اظهار کرد: فساد پدیده شومی است که باید هر چه سریعتر اقدامات لازم برای ریشه کنی آن صورت پذیرد.

وی در تشریح معنای فساد، افزود: فساد عبارت است از سوء استفاده از اختیارات و منابع عمومی برای نفع شخصی اما اینکه چرا این موضوع اتفاق می افتد و چگونه باید ریشه آن را خشکاند موضوع اصلی ما است.

قانون خوب حکمرانی خوب را درپی دارد

رئیسی کانون وکلای استان اصفهان با تأکید بر اینکه اصل حاکمیت قانون مهمترین عامل مبارزه با فساد است، تصریح کرد: قانون خوب یکی از مولفه های حکمرانی خوب است و در کشورهای توسعه یافته این امر وجود دارد چرا که وجود قانون خوب حکمرانی خوب را هم در پی دارد و قانون خوب قانونی است که رهاوردی برای دستگاه های مربوطه ایجاد کند.

وی با بیان اینکه قانون باید به نحوی تصویب شود که شفافیت را ایجاد کند، اظهار کرد: قانون باید بتواند شفافیت را محقق کند و در محتوایش وصف کاربردی ایجاد شفافیت وجود داشته باشد، اما اینکه با وجود حجم بسیاری از قوانین باز هم با فساد روبرو می شویم به دلیل عدم وجود این وصف در آن است همچنین الزام پاسخگویی باید در قانون وجود داشته باشد و زیرساخت های آن هم در جامعه شکل گرفته باشد و ذکر کلی پاسخگویی به هیچ وجه کافی نیست.

رئیسی با تأکید بر لزوم مسئولیت پذیر کردن افراد در قانون، گفت: جلوگیری از انحصار یکی دیگر از عوامل عدم بروز فساد است و قانون نباید به نحوی طراحی شده باشد که راه های سوء استفاده از آن را باز گذاشته باشد چرا که قانون خوب در کنار اجرای خوب و موثر معنا دارد.

لزوم توانمندسازی شهروندان در مبارزه با فساد

وی با بیان اینکه باید مکانیزم های ایجاد قانون اثربخش وجود داشته باشد، اظهار کرد: مولفه مهم دیگر بحث نظارت و کنترل بر حکم اجرای قانون است و در حاکمیت قانون و مبارزه با فساد، باید دستگاه های نظارتی به اندازه کافی و به صورت کارآمد وجود داشته باشد همچنین این دستگاه ها باید اختیارات کافی و استقلال از بخش عمومی جامعه را داشته باشند.

رئیس کانون وکلای استان اصفهان با انتقاد از عدم توان دستگاه های نظارتی و  عدم آزادی لازم آنها برای کنترل این چرخه معیوب، افزود: باید یک بازخوانی جدید در دستگاه ها ایجاد شود چرا که اگر دستگاه نظارتی ابزارهای لازم را نداشته باشد عملاً فایده ای ندارد همچنین توانمندسازی شهروندان در مبارزه با فساد باید دنبال شود.

وی در تشریح لزوم توانمندسازی  و همکاری شهروندان در مبارزه با فساد، اظهار کرد: باید به این امر توجه شود که چقدر برای افکار عمومی در جلوگیری و مبارزه با فساد ارزش قائل هستیم و اینکه تنها بگوییم مردم فساد را گزارش دهند کافی نیست و باید شهروندان آموزش های کافی در این زمینه را ببینند و شهروندی که از حق و حقوق خود اطلاعی ندارد نمی تواند تأثیری در کنترل مفاسد داشته باشد.

رئیسی در خصوص نقش وکلا در اجرای قانون و مبارزه با فساد، گفت: وکیل خوب در هر سه اصلی که در اصل حاکمیت قانون خوب وجود دارد نقش موثری خواهد داشت و در وجود و اجرای قانون خوب هیچکس بیشتر از یک وکیل و قاضی با قانون ارتباط ندارد و این وکیل است که متوجه کارآمدی یا ناکارآمدی قانون می شود به همین دلیل وکلا نقش موثری در ارتقاء کیفیت قوانین دارند.

ساماندهی موسسات حقوقی غیرمجاز ضروری است

وی با تأکید بر اینکه وکیل برای اجرای قانون تربیت شده است، تصریح کرد: این وکیل است که در اجرای قانون نقش مهمی دارد و در محکمه باید آن را اجرا کند همچنین نظارت بر حکم اجرای قانون هم از دیگر وظایف وکیل است اما این وکیل زمانی می تواند این نقش ها را ایفا کند که در ابتدا اعتبار وکلا حفظ شده باشد.

رئیس کانون وکلای استان اصفهان در خصوص اصل آزادی موکل در انتخاب وکیل، اظهار کرد: همه افراد باید بتوانند به طور آزادانه وکیل خود را انتخاب کنند اما مقرره اخیر دو سال قبل با عنوان تبصره ماده ۴۸ آثار منفی داشته است و اینکه وکلا را به نحوی گزینشی جدا کنیم و  فقط تعداد اندکی از آنها را در پرونده های اقتصادی موثر بدانیم به نوعی مخدوش کردن اصل آزادی انتخاب وکیل است چرا که آزادی انتخاب وکیل در همه اسناد بین المللی ذکر شده است.

وی در خصوص لزوم ساماندهی موسسات حقوقی غیرمجاز، اظهارکرد: این موسسات غیرمجاز معضلات بسیاری برای مردم و دستگاه قضایی ایجاد کرده اند که نه تنها در بحث مبارزه با فساد نقشی ندارند بلکه خودشان عامل ایجاد فساد هستند و با توجه به رأی اخیر دیوان عدالت اداری و تقاضای مردم به دلیل ایجاد مشکلات بسیار آنها برخورد با این موسسات لازم است و باید برای ساماندهی این موسسات غیرمجاز اقدامی اساسی شود که همه این موارد در مبارزه با فساد و اجرای قانون خوب موثر باشند.

کد خبر 405271

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.