ارتباط مسمومیت غذایی با بروز ۲۵۰ نوع بیماری/ تاثیر لواشک و آلوچه در لاغری

بی خبری ۴۰ درصد فشار خونی از بیماری خود، ارتباط مسمومیت غذایی با بروز ۲۵۰ نوع بیماری، تاثیر لواشک و آلوچه در لاغری، ماندگاری میکروب ها روی دست ها و تهدیدات وحشتناک برای سلامتی چشم را بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، معاون دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه در نیمه اول مدت زمان اجرای «بسیج ملی کنترل فشار خون» تمرکز بر روی آموزش، آگاهی و اطلاع رسانی است، گفت: ۴۰درصد مبتلایان به فشارخون از بیماری خود بی‌اطلاع هستند.

علیرضا مهدوی با اشاه به اینکه این بسیج ملی از ۲۷ اردیبهشت تا ۱۵ تیرماه برگزار می‌شود، اظهار کرد: به دلیل تقارن آن با ماه مبارک رمضان و امکان اینکه اندازه‌گیری فشار خون افراد در این ماه به دلیل روزه‌داری کمتر از میزان واقعی نشان دهد، در این طرح تا ۱۷ خردادماه تمرکز بیشتر بر روی آموزش، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به مردم و ارائه دهندگان خدمت خواهد بود و سپس در نیمه دوم اندازه‌گیری‌های فشار خون در ایستگاه‌های ثابت و سیار و همچنین مراکز و پایگاه‌های سلامت معاونت بهداشت انجام می‌شود.
وی تاکید کرد: در سامانه یکپارچه بهداشت "سیب" نیز یک خدمت به صورت ویژه طراحی شده است که مطابق آن هر فرد بالای ۳۰ سال که به مراکز بهداشتی برای دریافت خدمت مراجعه کند، فشار خونش اندازه‌گیری خواهد شد. در کنار این یک سامانه نیز برای خوداظهاری افراد به آدرس salamat.gov.ir طراحی شده است.
معاون دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: مشارکت دستگاه‌ها در این طرح بسیار مهم است. تاکنون تجربه مشارکت سازمان‌ها و نهادها در بسیج‌ها و کمپین‌ها را داشته‌ایم ولی این بار برنامه به صورت الکترونیک انجام می‌شود. داده‌ها در یک سامانه ثبت می‌شوند و این مزیت را دارد که مشارکت هر نهادی که ایستگاه و پرسشگر داشته باشد به نام خود آن نهاد در سامانه ما ثبت می‌شود و بر این اساس بعد از طرح می‌توانیم میزان مشارکت هر نهادی را مشخص کنیم.
وی خاطر نشان کرد: انجام کار گروهی و تیمی و ارتقای آگاهی مردم درباره فشار خون دو هدف عمده این بسیج ملی است. زیرا حداقل ۴۰ درصد افرادی که فشار خون دارند از وجود این بیماری درخود بی‌خبرند و از بین افرادی هم که خبر دارند تقریباً نیمی از آنان کنترل درستی بر روی فشار خون خود ندارند.
مهدوی تصریح کرد: بعد از اتمام زمان طرح نیز از طریق شماره تلفن همراه و کدملی افراد پیگیر درمان افرادی که نیاز به مراقبت دارند و در طول «بسیج ملی کنترل فشار خون» شناسایی شده‌اند، خواهیم بود.
وی گفت: درمان نیز از اصلاح الگوی غذایی افراد شروع می‌شود تا درمان دارویی و الزاماً همه افراد در این طرح دارو دریافت نخواهند کرد.

لواشک و آلوچه لاغر می کنند؟

 در میان تنقلات ترش، قره قروت حاوی کلسیم است که در ادامه به برخی خواص این تنقلات اشاره می شود.
قره قروت، آلوچه و لواشک از محبوب ترین تنقلات به شمار می روند. این خوراکی ها مانند بسیاری از مواد غذایی هم فوایدی دارند و هم مضراتی.
از آنجایی که لواشک و آلوچه از میوه های مختلف تهیه می شوند، بسیاری از مواد مغذی مفید موجود در میوه‌ ها مانند مواد معدنی، فیبر، رنگدانه، آنتی‌ اکسیدان ها و فیتوکمیکال ها (مواد شیمیایی گیاهی) در لواشک و آلوچه نیز یافت می شوند. البته نمی توان گفت این تنقلات همه مواد مغذی میوه ها را دارا می باشند، زیرا بسیاری از ویتامینها از جمله ویتامین C موجود در میوه ها در اثر فرآیندهای تولید آلوچه و لواشک همچون خرد کردن، خشک کردن و حرارت تخریب می شوند.
یکی از مزایای این تنقلات این است که به راحتی قابل حمل و نگهداری هستند. این نکته به ویژه در مورد افرادی که ساعات طولانی از روز را بیرون از منزل هستند مانند افراد شاغل و دانش آموزان حایز اهمیت است. این افراد اغلب نمی توانند میوه تازه همراه داشته باشند اما برگه های خشک، آلوچه و لواشک به راحتی قابل حمل و مصرف بوده و زود فاسد نمی شوند.
بزرگ ‌ترین ضرر قره قروت، آلوچه یا میوه‌ هایی که به لواشک تبدیل می ‌شوند، ترش بودن و اسیدیته بالای آنها است. این ترکیبات اسیدی در طولانی مدت موجب تحلیل و فرسایش مینای دندان ها می شوند. البته شستن دهان، نوشیدن آب و مسواک زدن این مشکل را رفع می نماید.
این تنقلات به افرادی که ترشح اسید معده در آنها بالاست توصیه نمی شود زیرا موجب تشدید عوارض گوارشی در آنها می گردد
برخی افراد معتقدند این تنقلات ترش کالری ندارند و در مقابل به کاهش وزن و لاغر شدن نیز کمک می کنند. این باور کاملا غلط است. زیرا همه این تنقلات ترش دارای کالری بوده و همچنین با تحریک ترشح اسید معده، فرآیند هضم و جذب را نیز افزایش می دهند. بنابراین مصرف بی رویه آنها موجب افزایش وزن و چاقی می شود.
در میان تنقلات ترش، قره قروت حاوی کلسیم است اما نباید جایگزین لبنیات شود. کلسیم مورد نیاز بدن را از طریق شیر، ماست، دوغ کم نمک و پنیر تامین کنید و قره قروت را تنها به عنوان یکی از تنقلات و میان وعده های گاه گاهی در نظر بگیرید.
یکی از مهم ترین نکاتی که در مورد قره قروت، لواشک و آلوچه باید مد نظر قرار داد این است که این تنقلات اغلب حاوی میزان زیادی نمک هستند بنابراین در مصرف آنها باید اعتدال را رعایت نمود. این نکته به ویژه در مورد افرادی که محدودیت مصرف سدیم دارند مانند بیماران مبتلا به پرفشاری خون حایز اهمیت است.

ارتباط مسمومیت غذایی با بروز ۲۵۰ نوع بیماری

آلوده شدن مواد غذایی ممکن است در هر بخش از زنجیره تولید، توزیع و مصرف ایجاد شود. این عوامل باعث مسمومیت غذایی شده و فرد را دچار عفونت می کنند که این مشکل، خطرات خاص خود را در بر خواهد داشت.
بر اساس گزارش مراکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در ایالات‌متحده آمریکا، در سال های اخیر طیف وسیعی از مواد غذایی با باکتری‌های خطرناک آلوده‌شده‌اند که باعث مسمومیت غذایی در افراد مختلف می‌شود. از این مواد غذایی آلوده‌شده می‌توان به آلودگی نوعی کاهو به نام کاهوی رومی که به‌گونه‌ای از باکتری‌ها به نام باکتری E.coli اشاره کرد و دیگر اینکه محصولات خوراکی همچون حمص (نوعی خوراک تهیه‌شده از نخود و ارده) و انواع حلواها به باکتری سالمونلا (salmonella) و گوشت‌های فرآوری شده چون کالباس‌ها نیز به‌نوعی باکتری به نام لیستریا (listeria) آلوده‌شده‌اند.
در چند ماه گذشته در نقاط مختلف کشور ایالات‌متحده آمریکا چند نمونه شیوع آلودگی مواد غذایی رخ‌داده است و در حدود ۴۸ میلیون مورد مسمومیت غذایی گزارش‌شده است. قابل‌توجه است که هرساله این کشور به چنین مشکلی دچار می‌شود. در حال حاضر این مواد غذایی آلوده باعث شده حداقل از هر ۶ نفر، یک نفر دچار مسمومیت غذایی شوند.
آلوده‌شده مواد غذایی ممکن است در هر بخش از زنجیره تولید و عرضه مواد غذایی ایجاد شود. مواد خوراکی و محصولات غذایی می‌توانند از زمان رشد در مزارع تا برداشت، توزیع و حتی زمان آماده شدن برای مصرف دچار آلودگی شوند.
مصرف مواد غذایی یا نوشیدنی‌های آلوده به باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا سایر سموم می‌تواند منجر به بروز ۲۵۰ نوع بیماری شده که اغلب عاملی برای ایجاد عفونت هستند. از علائمی که ایجاد مسمومیت می‌کند می‌توان به تهوع، استفراغ، درد معده، اسهال و گاهی تب اشاره کرد که ممکن است از چند ساعت تا چند روز ادامه داشته باشد.
البته باید توجه داشت که بیشتر افراد مبتلابه مسمومیت دچار مسمومیت خفیف شده‌اند و بدون درمان بهبود پیداکرده‌اند اما سالانه حدود ۱۲۸ هزار نفر در ایالات‌متحده امریکا به علت مسمومیت غذایی در بیمارستان‌ها بستری شده و حدود ۳ هزار نفر در اثر این عارضه جان خود را از دست می‌دهند. برخی افراد مبتلابه مسمومیت غذایی ممکن است اثرات طولانی‌مدت این عارضه ازجمله آسیب‌های مغز، اعصاب و کلیه را تجربه کنند.
آلوده‌شده مواد غذایی ممکن است در هر بخش از زنجیره تولید و عرضه مواد غذایی ایجاد شود. مواد خوراکی و محصولات غذایی می‌توانند از زمان رشد در مزارع تا برداشت، توزیع و حتی زمان آماده شدن برای مصرف دچار آلودگی شوند.
برای جلوگیری از مسمومیت غذایی در خانه می‌توان از بهداشت کامل ظروف، سطوح مختلف کاربردی آشپزخانه و دست‌ها اطمینان حاصل کرد. بهتر است مواد غذایی خام که باید به‌صورت خام مصرف شوند مانند میوه و سبزیجات را با مواد ضدعفونی‌کننده به‌خوبی شست‌وشو داد. مواد غذایی که قابل پختنی هستند باید با درجه حرارتی پخته شوند که احتمال وجود هیچ‌گونه باکتری یا انگل باقی نماند. بر اساس گزارش کارشناسان ایمنی مواد غذایی، باید دمای داخلی گوشت گاو به ۱۶۰ درجه، مرغ به ۱۶۵ درجه و استیک و کباب به ۱۴۵ درجه برسد تا همه میکروب‌هایش از بین بروند.

ترفندهایی که فقط وقت تلف کردن است

اشتباهاتی که باعث ماندگاری میکروب ها روی دست‌هایتان می شود.

بارها شنیده‌اید که دکمه آسانسور، کاسه توالت فرنگی و فرش خانه، از آلوده‌ترین چیزهایی هستند که ممکن است بدنتان با آن‌ها تماس پیدا کند و بارها راه‌هایی برای فاصله گرفتن از میکروب‌ها و باکتری‌هایی که رویشان خانه‌کرده‌اند به‌کار بسته‌اید. اما بد نیست بدانید که همه روش‌های قدیمی شما، روش‌هایی مناسب برای دورشدنتان از این آلودگی‌ها نیستند.در این مطلب، چند روش بی‌اثری که ممکن است بارها به‌کار بسته باشید را به شما معرفی می‌کنیم و دلایل مهارناپذیر بودن این آلودگی‌ها را با شما در میان می‌گذاریم.
با دستمال روی کاسه توالت‌فرنگی را می‌پوشانید؟
برای اینکه خیالتان از انتقال میکروب‌ها به بدنتان راحت شود، دور تا دور کاسه توالت فرنگی را دستمال توالت می‌چینید؟  
متاسفانه باید بگوییم که بیهوده انرژی‌تان را صرف چنین کاری می‌کنید.
لایه دستمال توالتی که روی کاسه توالت چیده‌اید، با یک قطره آب تحلیل می‌رود و زمینه را برای تماس بدن شما با باکتری‌های روی توالت فراهم می‌کند. اما نگران نباشید؛ چه دستمال توالت خیس شود و چه اصلا دستمالی را روی کاسه توالت قرار ندهید، سلامتتان به خاطر آلودگی‌های روی آن تهدید نمی‌شود. پوست شما بهترین محافظ در برابر این آلودگی‌هاست و اگر زخم یا شکافی نداشته باشد، بعید است که تنها به خاطر نشستن روی کاسه توالتی که قبلا از آن استفاده شده است، بیمار شوید.
با قانون پنج ثانیه زندگی می‌کنید؟
شنیده‌اید که اگر چیزی روی زمین بیفتد و قبل از گذشتن پنج ثانیه، آن را از روی زمین بردارید، دیگر آلوده نمی‌شود
این یک دروغ بزرگ است. محققان می‌گویند، درست است که تماس طولانی‌مدت یک وسیله با زمین، احتمال جذب میکروب‌ها و باکتری‌های بیشتر را بالا می‌برد، اما معنای این حرف این نیست که با یکی، دو ثانیه تماس پیدا کردن، وسیله موردنظرتان آلوده نمی‌شود. از نظر آن‌ها حتی یک ثانیه تماس داشتن با سطح آلوده، می‌تواند به انتقال بخشی از آلودگی‌ها منجر شود.
درِ توالت را با دستگیره لباستان باز می‌کنید؟
دستگیره‌های در توالت واقعا آلوده هستند و بعید نیست که شما هم مثل بسیاری از افراد دیگر، برای اجتناب از این آلودگی‌ها، از آستین لباستان کمک بگیرید.
درست است که مستقیم لمس نکردن دستگیره، دست‌های شما را در برابر آلودگی آن محافظت می‌کند، اما وقتی از آستینتان برای این کار استفاده می‌کنید، هیچ کمکی به دور ماندن از میکروب‌ها نکرده‌اید. چون به هر حال باکتری‌های روی آستین هم ظرف چند دقیقه بعد، به دست‌هایتان منتقل می‌شوند.
برای دور ماندن از باکتری‌های فراوان روی دستگیره در توالت، بهتر است از یک دستمال کاغذی استفاده کنید و پس از بستن در، آن را دور بیندازید.
دکمه آسانسور را با پشت دستتان می‌زنید؟
نمی‌خواهید دستی که قرار است با آن غذا بخورید، یا صورتتان را با آن لمس کنید را با دکمه‌های آلوده آسانسور کثیف کنید؟ برای زدن این دکمه‌ها از پشت دستتان استفاده می‌کنید؟ مطمئن باشید این کار کمک زیادی به دور ماندنتان از آلودگی‌ها نمی‌کند. فرقی نمی‌کند که پشت دستتان آلوده باشد یا انگشت‌هایتان. دیر یا زود پشت دستتان را هم به صورتتان خواهید زد یا اینکه کف دست دیگرتان را ناخودآگاه روی دست آلوده‌تان خواهید گذاشت و باکتری‌هایی که پشت دست هستند را هم در سراسر بدنتان پراکنده خواهید کرد.

روی اُپن را مدام ضدعفونی می‌کنید؟
برای دور شدن از باکتری‌ها و جرم‌های آشپزخانه، مدام سطوح آن را ضدعفونی می‌کنید؟ عالی است، اما این همه ماجرا نیست
گوشه‌های آلوده‌تری هم در آشپزخانه شما وجود دارند. حوله آشپزخانه، یکی از آلوده‌ترین نقاط خانه است و تا فکری برای مرتب تمیز نگه‌داشتن آن نکنید، هیچ راهی به کم شدن آلودگی‌های خانه شما، کمک نخواهد کرد
وقتی حوله‌ای که مدام دست‌هایتان را با آن خشک می‌کنید آلوده است، زمینه برای بارها و بارها تماس پیدا کردن دست‌هایتان با میکروب‌ها و باکتری‌های آشپزخانه فراهم می‌شود.

تهدیدی وحشتناک برای سلامت چشم‌ها که بیخ گوشتان است

لامپ‌های LED با وجود قیمت مقرون به صرفه و ایجاد نور بسیارقوی خطری جدی برای سلامت چشم‌ها و پوست صورت و بدن افراد هستند.
کارشناسان در جدیدترین پژوهش‌های خود دریافتند وجود لامپ‌های LED در خانه یا محل کار می‌تواند سبب آسیب بازگشت ناپذیر به چشم‌ها و بروز نوعی وضعیت خاص بینایی در افراد شود.
به گفته کارشناسان وسایلی مانند تلفن دارای صفحه روشنایی LED، صفحه نمایش رایانه، تلفن همراه و لپ تاپ آسیب جدی به چشم نمی‌رسانند هرچند که استفاده طولانی مدت از آن‌ها برای سلامت چشم مض راست، اما لامپ‌های LED درون خانه یا محل کار خطری جدی برای سلامت چشم‌ها هستند

افزون بر لامپ LED خانه و محل کار، لامپ‌های LED به کار رفته در چراغ جلوی خودروهای سواری جدید نیز می‌تواند سبب آسیب بینایی سایر راننده‌ها و عابران پیاده شود.

آسیب به شبکیه چشم در اثر استفاده از لامپ‌های LED

کارشناسان اعتقاد دارند استفاده از لامپ‌های LED به طور دائم درخانه و محل کار می‌تواند سبب آسیب شبکیه چشم و اختلال در ریتم طبیعی خواب افراد شود.

این مطالعه به وسیله آژانس فرانسوی غذا، محیط زیست، بهداشت و ایمنی و بهداشت حرفه‌ای مشهور به (ANSES) انجام شده است.

نور این گونه لامپ‌ها می‌تواند سبب از بین رفتن غیرقابل جبران سلول‌های شبکیه چشم و منجر به آسیب و حتی نابینایی در افراد شود.

کارشناسان به ویژه هشدار می‌دهند نور بسیار شدید چراغ جلوی خودروها می‌تواند سبب آسیب جدی به چشم و ابتلای فرد به بیماری دژنراسیون ماکولا شود، قرار گرفتن در معرض این نور می‌تواند سبب تسریع در پیری بافت شبکیه چشم و بروز کم بینایی و افت توان بینایی در افراد شود.

فناوری LED در دنیای امروزی به دلیل بازه طولانی مصرف و صرفه جویی درانرژی و قیمت ارزان خود بسیار پرطرفدار است و به گفته کارشناسان بیش از نیمی از روشنایی مصنوعی در جهان با استفاده از این لامپ‌ها به دست می‌آید.
کارشناسان اعتقاد دارند رشد سهم بازار لامپ‌های LED در جهان سیری افزایشی خواهد داشت و تا پایان سال آینده میلادی ۶۰ درصد از سهم روشنایی در جهان را به خود اختصاص می‌دهد.
لامپ‌های LED با یک پنجم برق مورد نیاز یک لامپ رشته‌ای می‌تواند روشنایی قابل مقایسه‌ای ایجاد کند. فناوری اصلی برای تولید یک نور سفید ترکیبی از یک لامپ LED از امواج با طول موج کوتاه، چون آبی یا ماورای بنفش با پوشش فسفر زرد به دست می‌آید.
کارشناسان برای محافظت از چشم‌ها به ویژه در زمان استفاده از رایانه و تلفن همراه در شب‌ها توصیه می‌کنند افراد از فیلترهای مخصوص نور برروی وسایل خود استفاده کنند.
این فیلترها افزون بر محافظت از چشم مانع از آسیب دیدن پوست و ایجاد مشکل پیرپوستی یا حتی سرطان پوست می‌شوند.
برای محافظت از پوست در برابر اشعه‌های مضر انواع وسایل الکترونیکی استفاده از سرم ویتامین c توصیه می‌شود، زیرا به دلیل غنی بودن از آنتی اکسیدان سبب ترمیم آسیب‌های ناشی از اشعه‌ها می‌شود.
آسیب به بینایی به ویژه در کودکان بیش از بزرگسالان روی می‌دهد، زیرا چشم کودکان هنوز تا زمان بزرگسالانی به رشد و تکامل خود ادامه می‌دهد.
عوارض برهم خوردن ساعت خواب و ریتم خواب شبانه 
برهم خوردن ساعت خواب و ریتم خواب شبانه نیز می‌تواند سبب ابتلای افراد به اختلال‌های متابولیکی، چون دیابت، بیماری‌ها قلبی عروقی و برخی سرطان‌ها شود.
زندگی در فضایی که دارای لامپ‌های LED است می‌تواند به دلیل ایجاد نوسان‌های الکتریکی بسیارکوچک در لامپ سبب ایجاد سردرد، خستگی بصری و حتی بروز خطا درکار و ایجاد حادثه شود.
کارشناسان برای کاستن از میزان آسیب پذیری لامپ‌های LED توصیه می‌کنند افراد از لامپ‌های روشنایی با نور گرم سفید (warm white) استفاده کنند.
نور آبی به درون لایه‌های عمقی پوست نفوذ می‌کند و سبب پیرپوستی، لکه‌های پوستی، چین و چروک و تیرگی رنگ پوست می‌شود.

کد خبر 376618

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.