خوردن غذاهای شور دفع کلسیم را افزایش می‌دهد/ سوسیس و کالباس مضر برای سلامت استخوان‌ها

استخوان های ما یک بافت مرده نیستند بلکه دارای سلول های زنده و فعالی است که دائما در حال شکسته شدن و ساخت مجدد است. حفظ سلامت استخوان ها در گرو رعایت نکات تغذیه ای است.

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری ایمنا، استخوان ها بافت های زنده و پویایی هستند که از پروتئین و املاح معدنی مانند کلسیم، منیزیم و فسفر تشکیل می شوند. این در حالی است که تمام حرکات بدن ما با حمایت استخوان ها انجام می شود.

اما از سن ۲۵ سالگی به بعد اگر مراقب استخوان های خود نباشیم، شکسته شدن بافت استخوانی یا اتلاف آن بیشتر از ساخت سلولی می شود. در نتیجه به مرور استخوان ها باریک تر و ضعیف تر شده و در سنین بالا احتمال پوکی استخوان و شکستگی افزایش می یابد. شکستگی هایی که منجر به ناتوانی و از کارافتادگی می شود.

در خصوص آسیب های استخوانی و مواد غذایی موثر در این آسیب ها گفتگویی داشتیم با "دکتر علیرضا مقتدری، متخصص طب فیزیکی" که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد:

آیا مصرف کلسیم به تنهایی در سلامت استخوان ها موثر است؟

این تصور وجود دارد که با جذب بالای کلسیم استخوان ها قوی تر و محکم تر خواهند شد، غافل از این که مصرف کلسیم به تنهایی کافی نیست و در کنار آن باید سبک زندگی سالم از جمله رژیم غذایی سالم را رعایت کرد.

وقتی صحبت از سلامت استخوان ها و پیشگیری از پوکی استخوان به میان می آید، همه افراد به یاد کلسیم می افتند. اما یکی از مواردی که در کنار جذب کلسیم باید بیشتر به آن دقت کرد، محدود کردن مصرف برخی مواد نامناسب برای سلامت استخوان ها است. این در حالی  است که خوردنی های نامناسب روی میزان کلسیم و قدرت سوخت و ساز پروتئین ها تاثیر منفی گذاشته و سلامت عضلات و مفاصل را تهدید می کنند.

زیاده روی در مصرف نمک چه آسیبی به استخوان ها وارد می کند؟

زیاده روی در مصرف نمک، بدن را به دردسر می اندازد. اکثر مردم جهان نمک زیادی مصرف می کنند، به طوری که گفته می شود ۸۵ درصد مردان و ۶۰ درصد زن ها روزانه ۲/۳ گرم بیش از میزان لازم، نمک مصرف می کنند.

به عقیده متخصصان نباید روزانه بیش از ۶ گرم نمک مصرف کرد. واقعیت این است که خوردن غذاهای شور میزان کلسیم دفع شده از طریق ادرار را افزایش می دهد و این موضوع به ضعیف شدن استخوان ها منجر می شود.

نمک همچنین باعث اسیدی شدن خون می شود و به این ترتیب احتمال بروز التهاب در بدن افزایش پیدا می کند که برای سلامت مفاصل مضر است.

چرا غذاهای فراوری شده براس سلامت استخوان ها مضر هستند؟

معمولا روی برچسب ترکیبات مواد غذایی میزان سدیم آن را ذکر می کنند. افراد می توانند برای دست یافتن به میزان معادل نمک محصول مورد نظر عدد سدیم را ضرب در ۵/۲ کنند. در واقع بدن شما تنها به ۳/۲ گرم نمک در روز نیاز دارد. این در حالی است که سه چهارم نمک از مواد غذایی فرآوری شده و صنعتی تامین می شود. غذاهای آماده، سوسیس و کالباس، کنسروها و غیره سرشار از نمک و برای سلامتی استخوان ها مضر هستند.

به افراد توصیه می شود که برچسب مواد غذایی را با دقت مطالعه کنند. در حالت کلی هر ماده غذایی ۱۰۰ گرمی که حاوی بیش از ۵/۰ گرم سدیم باشد، بسیار شور محسوب می شود و برای سلامتی افراد مضر است. حال چنانچه این میزان کمتر از ۱/۰ گرم باشد جزو مواد غذایی کم نمک بوده و شما می توانید آن را مصرف کنید.

برای پیشگیری از آسیب های استخوانی چه توصیه ای برای مصرف قهوه و کافئین دارید؟

جذب میزان بالای کافئین به طور جزئی در جذب کلسیم مشکل ایجاد می کند. یک فنجان قهوه می تواند مانع از جذب حدود ۶ میلی گرم کلسیم شود که معادل میزان کلسیم موجود در یک قاشق شیر است.

بنابراین توصیه می شود که افراد قهوه خود را با شیر میل کنند تا جبران شود. همچنین اگر شما عادت به نوشیدن نوشابه نیز دارید، همین تاثیر را به جا می گذارد. علاوه بر این امکان دارد که اسید فسفریک موجود در اکثر نوشیدنی های گازدار (که برای نگهداری آن ها افزوده می شود) بافت استخوان ها را ضعیف کند. زمانی که در خون ما میزان فسفر از میزان کلسیم بیشتر باشد، بدن بخشی از کلسیم استخوان ها را برمی دارد تا تعادل را برقرار کند.

آلرژی های غذایی کدامند و چه غذاهایی باعث افزایش علائم روماتیسم مفصلی می شود؟

به نظر می رسد که مصرف برخی مواد غذایی باعث افزایش علائم آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) یا آرتریت مرتبط با پسوریازیس در برخی افراد می شود. بنابراین اگر تصور می کنید که دچار آلرژی در مصرفبرخی مواد غذایی هستید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا برنامه غذایی تان بررسی شده و در صورت لزوم ماده غذایی مشکوک به تدریج از رژیم غذایی شما حذف شود.

آیا مصرف مواد غذایی اسیدی به سلامت استخوان ها آسیب وارد می کند؟

تاکنون شواهدی دال بر تشدید آرتریت با مصرف مواد غذایی اسیدی مانند پرتقال یا گوجه فرنگی یافت نشده است.در واقع میزان اسیدیته این مواد غذایی کمتر از حالت اسیدی معده است. اما اگر متوجه شده اید که با مصرف برخی مواد غذایی علائم تشدید می شود، از مصرف آن خودداری کرده و به جای آن از مواد غذایی دیگر برای تامین ویتامین های بدن خود استفاده کنید.

ارتباط میان مصرف پروتئین زیاد و آسیب های استخوانی چیست؟

داشتن یک برنامه غذایی پر از گوشت قرمز به معنای جذب پروتئین بالا است که برای سلامتی استخوان ها مناسب نخواهد بود.

در واقع پروتئین زیاد باعث دفع کلسیم از طریق ادرار می شود. همچنین در روند هضم غذا پروتئین های حیوانی اسیدهایی (فسفریک، سولفوریک و..) آزاد می کنند که pH بدن را تغییر می دهند. حال هر چه pH بدن اسیدی تر باشد، احتمال دمینرالیزه شدن استخوان ها نیز بالاتر می رود.

افراد به چه میزان پروتئین در روز نیاز دارند؟

میزان پروتئین مورد نیاز زنان ۴۶ ومردان ۵۶ گرم در روز است. برای افزایش سلامت استخوان ها لازم است که در کنار این میزان پروتئین، میوه و سبزی و غلات زیادی نیز مصرف شود تا تعادل اسید  باز بدن حفظ شود.

همچنین برای داشتن استخوان هایی محکم لازم است که به ازای هر ۱۰۰ گرم گوشت قرمز، ۵۰۰ گرم سبزیجات یا میوه های تازه مصرف شود.

کد خبر 320523

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.