۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۲
پرورش اندام گوجه فرنگی با هورمون رشد!

خبرگزاری ایمنا: استفاده از هورمون رشد در گوجه‌فرنگی معضلی مهم در حوزه سلامت غذا در کشور محسوب می‌شود که موجب زیر سوال رفتن ایمنی غذا در کشور شده است.

این روزها خبری داغ مبنی بر سرطان زا بودن گوجه فرنگی به دلیل استفاده فراوان از هورمون رشد در آنها دست به دست می‌چرخد و این مسئله موجب بازگشت نگرانی حاصل از عدم ایمنی در صنعت غذایی کشور شده است که بارها با اخبار ضد و نقیض خود در این زمینه موجب افزایش موجی از نگرانی در کشور شده است.
در بسیاری از این پیامک‌ها آمده است که سرخ بودن رنگ گوجه فرنگی به علت رنگ مصنوعی است که به صورت ترکیب شیمیایی به این دست مواد تزریق می شود که گویا این مواد از چین وارد کشور می‌شود.
با افزایش این شایعه و دست به دست شدن آن طی روزهای گذشته گویا مسوولان وزارت بهداشت نیز از خواب بیدار شدند و این بار هدایت حسینی مدیرکل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در خصوص موضوع استفاده از هورمون رشد در محصولات کشاورزی پرمصرف مانند گوجه فرنگی، توضیحاتی ارائه داد.
هدایت حسینی مدیرکل نظارت بر فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در این زمینه بدون آنکه دست رد به شایعات موجود در این زمینه بزند، در اعلامیه‌ای اعلام کرد: در مورد گوجه فرنگی، هورمونی اضافه می‌کردند که در شهریور سال گذشته رسما به وزارت جهاد کشاورزی نامه ای نوشتیم و آن را ممنوع کردیم، البته این هورمون رنگ ایجاد نمی‌کرد بلکه سرعت رشد و رسیدن گوجه فرنگی را افزایش می‌دهد.
وی به بررسی‌های اولیه انجام گرفته در این زمینه اشاره می‌کند و می‌گوید: با توجه به بررسی‌های اولیه‌ای که انجام دادیم، چون هنوز به این قطعیت نرسیده‌ایم که صد درصد سلامتی این ماده مورد تایید است، به همین خاطر از شهریور سال گذشته مصرف آن را منع کردیم،
پروفسور شاهدی رییس انجمن غذا، صنعت و سلامت در این زمینه به ایمنا می‌گوید: استفاده از هر نوع هورمونی در موادغذایی ممنوع است اما اگر چنین چیزی آنطور که شما می‌گویید واقعیت داشته باشد باید برای آن فکری کرد.
حتی حسینی نیز به همین مسئله مانند پروفسور شاهدی تاکید داشته و از سازمان جهاد کشاورزی درخواست شده در شهرهایی که گوجه فرنگی کشت می‌شود این مسئله را بررسی کند.
شاهدی در مورد مضرات استفاده فراوان هورمون رشد می‌گوید:« استفاده از هورمون رشد بر محیط زیست تاثیر مخربی داشته و از نظر ساختاری به عنوان سم محسوب شده که حتی ممکن است به درون گوه فرنگی یا دیگر محصولات کشاورزی رخنه کرده و موجبات آلودگی آنان را فراهم آورد.
البته قبل از این قضیه و همه‌گیر شدن مسئله این گوجه فرنگی‌ها یحیی ابطالی معاون سازمان حفظ نباتات بیان داشت: گرچه این ماده که نوعی هورمون است در آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان ماده مجاز ثبت شده است، اما تا در ایران شناخته و ثبت نشود، استفاده از آن مجاز نیست.
وی حتی عنوان کرده بود:« این ماده که برای زودتر رسیدن گوجه فرنگی استفاده می شود یک ماده سمی نیست و هورمونی است که در سال ۱۹۰۵ در آمریکا و در سال ۲۰۰۶ در اتحادیه اروپا به عنوان ماده هورمونی مجاز در زودتر رسیدن برخی محصولات کشاورزی ثبت شده است».
در همین رابطه رییس سازمان حفظ نباتات کشور نیز گفت: هم اکنون در انتظار جوابیه معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستیم تا مصرف گاز اتیلن برای تولید گوجه فرنگی تایید شود. محمدعلی باغستانی میبدی در گفتگو با یکی از رسانه‌های کشور درباره مصرف گاز اتیلن و اینکه این گاز برای تولید گوجه فرنگی مضر است یا خیر، افزود: گاز اتیلن یا همان اتفون با نام تجاری (Finish)که از کشور چین وارد می‌شود، نوعی ماده شیمیایی هورمونی است که از آن برای عمل‌آوری برخی محصولات از جمله گوجه فرنگی استفاده می‌شود.
او می‌افزاید:« هم اکنون هورمون اتفون (گاز اتیلن) به صورت قاچاق وارد کشور می شود، هرچند وزارت جهادکشاورزی و سازمان حفظ نباتات تاکنون مجوزی برای واردات این ماده شیمیایی به کشور صادر نکرده ان، چندی پیش برای جلوگیری از مصرف این ماده، سازمان حفظ نباتات نامه‌ای را برای معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت ارسال کرد و قرار شد با پیگیری و بررسی‌های وزارت بهداشت تاییدیه مصرف گاز اتیلن برای تولید گوجه فرنگی داده و یا عدم مصرف این گاز نیز از طریق این وزارتخانه تعیین تکلیف و مشخص شود.
شاهدی نیز در زمینه قاچاق بودن یا نبودن این ماده به ایمنا می‌گوید:« این ترکیبات باید توسط کارشناسان و متخصصان مجرب وزارت بهداشت و حتی کارشناسان حوزه جهاد کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته و بعدها در صورت تایید در مزارع مورد استفاده قرار گیرد، البته معتقدیم که وزارت بهداشت بیشتر از دیگر سازمان‌ها در این زمینه راهگشا است».
باغستانی با بیان اینکه ۹۰ درصد سموم مصرفی کشور ما از چین وارد می شود، گفت: به تازگی نیز نامه ای از سوی سازمان حفظ نباتات کشور به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر اینکه مصرف ترکیب اتفون (گاز اتیلن) مورد تایید است یا خیر، مورد پیگیری قرار گرفت و هم اکنون در انتظار پاسخ وزارت بهداشت در این خصوص هستیم، به دلیل آنکه وزارت بهداشت ترکیب این هورمون را برای تولید گوجه فرنگی در دست بررسی دارد، معتقد است باید کشاورزان از مصرف این ترکیب تا اطلاع ثانوی در تولید گوجه فرنگی خودداری کنند.
باغستانی گفت: در این راستا سازمان حفظ نباتات بخشنامه‌ای برای تمام کشاورزان و فروشندگان سموم کشور برای جلوگیری از فروش و مصرف گاز اتیلن تا اطلاع ثانوی ابلاغ کرده است.
گزارش/ زینب دبیری
کد خبر 190261

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.