اقتصادِ مقاوم، غرب را ناامید  می‌کند

کارشناس اقتصادی گفت: برخلاف تصورِ طراحان تحریم، ما با مدل‌سازی بومی در اقتصاد مقاومتی، مسیرِ مسدودِ غرب را به فرصتِ توسعه تبدیل کردیم؛ این راهبرد ثابت کرد که هژمونی دلار دیگر ابزارِ کارآمدی برای به زانو درآوردنِ اراده‌های اقتصادی نیست.

زهرا فتوره‌چی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: مسئله محوری این پژوهش، سنجش میزان تاب‌آوری دو مدل اقتصاد جنگی—یعنی رویکرد «اقتصاد مقاومتی» در ایران و رویکرد «اقتصاد قلعه‌ای» در روسیه—در رویارویی با جنگ‌های تجاری، منازعات نظامی، محاصره‌های چندلایه اقتصادی و انسدادهای دریایی است؛ همچنین ارزیابی این نکته که سیاست‌های دولت ترامپ و دولت‌های غربی تا چه حد توانسته‌اند توازن مزیت‌های اقتصادی را برهم زده یا هزینه‌های بلوک غرب را افزایش دهند.

وی افزود:تجربه تحولات ژئوپلیتیک نشان می‌دهد که گسترش تنش‌های نظامی در مناطق نفت‌خیز همواره محرک افزایش بهای جهانی انرژی بوده است. در این میان، ایران و روسیه توانسته‌اند با تکیه بر درآمدهای نفتی و تاب‌آوری اجتماعی و ایدئولوژیک، شوک قابل‌توجهی به راهبردهای تحریمی جامعه بین‌الملل وارد کنند.

کارشناس اقتصادی گفت: امری که بلوک غرب را ناچار ساخته برای مهار این شبکه پیچیده (از جمله ناوگان‌های موسوم به ناوگان در سایه)، دامنه و شدت تحریم‌ها و اقدامات تقابلی را تشدید کند، در غیر این صورت ناگزیر به پذیرش هزینه‌های راهبردی بدون دستاورد مشخص خواهد بود.

وی ادامه داد: هر دو کشور استراتژی خود را بر پایه استمرار فروش نفت و فرآورده‌های نفتی و کنترل مصارف ارزی بنا نهاده‌اند، روسیه با اجرای سیاست کاهش هدفمند واردات و افزایش صادرات توانست تراز تجاری خود را تثبیت کند.

کارشناس اقتصادی تصریح کرد: طی دو سال نخست بحران اوکراین، منابع دولتی و خصوصی این کشور به سمت توسعه صنایع نظامی-صنعتی سوق یافت و اقتصاد روسیه با وجود افول برخی اقتصادهای بزرگ اتحادیه اروپا (به‌ویژه آلمان)، نرخ رشد مثبتی را ثبت کرد.

وی افزود: مسکو با چرخش سریع از شرکای غربی به سوی بلوک شرق و به‌طورمشخص چین، با کنار گذاشتن دلار و یورو و بهره‌گیری از یوان، الگوی تجاری نوینی را بر پایه مزیت نسبی (صادرات انرژی در ازای واردات فناوری و کالاهای صنعتی) سامان داد.

فتوره‌چی تاکید کرد: پیش از وقوع درگیری‌ها، دولت روسیه اصلاحاتی بنیادین اجرا کرده بود؛ از جمله مهار الیگارش‌ها و شبکه‌های اقتصادی، ایجاد محدودیت سخت‌گیرانه برای خروج سرمایه و اجبار به بازگرداندن منابع مالی جهت تقویت پول ملی.

وی گفت: هم‌زمان، اجرای سیاست‌های پولی انقباضی توسط بانک مرکزی روسیه، افزایش ذخایر طلا و کنترل کسری بودجه و تراز پرداخت‌ها، قدرت مقاومت اقتصاد این کشور را به‌طور چشمگیری ارتقا بخشید.

کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در مقابل، بخش‌هایی از درآمدهای نفتی ایران نیز در پی تعلیق برخی محدودیت‌های صادراتی از سوی آمریکا (به‌منظور کنترل شوک اولیه عرضه انرژی) و مباحث مربوط به دریافت عوارض ترانزیتی از تنگه هرمز و واریز آن به حساب‌های بانک مرکزی، به تعدیل ضربه‌های اولیه کمک کرده است؛ هرچند ابعاد شفاف این منابع در حیطه داده‌های غیرعلنی قرار دارد.

کد مطلب 1003568

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.