این‌بار مذاکره نیست، مطالبه‌گری است/ هرمز را با «کمیته نظارت» معامله نمی‌کنیم

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به شروط پنج‌گانه ایران در مذاکرات غیرمستقیم گفت: آنچه امروز در جریان است «مذاکره» به معنای مرسوم نیست، بلکه مطالبه‌گری جمهوری اسلامی بر اساس خطوط ترسیم‌شده از سوی رهبر انقلاب است.

ابوالفضل ظهره‌وند در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به تحرکات اخیر دیپلماتیک و نقش واسطه‌ها در انتقال پیام میان ایران و آمریکا اظهار کرد: چارچوب کلی گفت‌وگوها از ابتدا روشن بوده و بر همان محوری پیش می‌رود که رهبر معظم انقلاب ترسیم کردند. بر همین اساس، آنچه امروز در جریان است بیش از آنکه «مذاکره» باشد، نوعی مطالبه‌گری جمهوری اسلامی ایران برای تثبیت حقوق قطعی خود است.

وی افزود: جمهوری اسلامی پنج شرط مشخص و غیرقابل مذاکره را مطرح کرده که باید به‌صورت کامل اجرایی شود. در ظاهر، واسطه‌هایی مانند عاصم منیر و برخی تیم‌های دیپلماتیک این پیام را منتقل می‌کنند که این مطالبات قابل اجراست، اما مسئله اصلی آن است که آیا ترامپ و جریان حاکم بر آمریکا حاضر به پذیرش واقعی این شروط هستند یا خیر.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نخستین محور اختلافات تصریح کرد: یکی از مطالبات اصلی ایران، توقف کامل جنگ و تنش در همه جبهه‌ها به‌ویژه لبنان است، اما در طرح‌های ارائه‌شده هنوز اختلاف دیدگاه جدی وجود دارد، حتی در موضوع رفع محاصره دریایی نیز آنچه آمریکایی‌ها مطرح می‌کنند با مطالبه واقعی ایران فاصله دارد.

وی ادامه داد: موضوع آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران نیز همچنان مبهم است. آمریکایی‌ها از رقم ۱۲ میلیارد دلار صحبت می‌کنند و آن را به‌عنوان امتیاز مطرح می‌کنند، در حالی که اصل ماجرا، آزادسازی کامل منابع مالی ایران است نه رفع محدود و موقت انسداد بخشی از دارایی‌ها.

ظهره‌وند با انتقاد از مدل پیشنهادی آمریکا درباره تحریم‌ها خاطرنشان کرد: آنچه آمریکایی‌ها درباره لغو تحریم‌ها مطرح می‌کنند، شباهت زیادی به همان مدل دوره اوباما دارد؛ یعنی برخی معافیت‌های محدود و کوتاه‌مدت در حوزه نفت، در حالی که ساختار اصلی تحریم‌ها حفظ می‌شود. این به معنای رفع واقعی تحریم نیست و اتفاق تازه‌ای رخ نخواهد داد.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی افزود: یکی دیگر از اختلافات جدی، حضور نیروهای آمریکایی در منطقه است. ایران تأکید دارد که این نیروها باید منطقه را ترک کنند، اما طرف آمریکایی اعلام کرده تا زمان رسیدن به توافق، حضور نظامی خود را حفظ خواهد کرد و این مسئله همچنان محل اختلاف باقی مانده است.

وی در ادامه به موضوع تنگه هرمز اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی بر به‌رسمیت‌شناختن حاکمیت ایران بر تنگه هرمز تأکید دارد، اما آمریکایی‌ها تنها بر باز ماندن تنگه تمرکز کرده‌اند و حتی بحث تشکیل «کمیته نظارت» را مطرح می‌کنند؛ موضوعی که با فرمایشات رهبر انقلاب و منطق حاکمیتی ایران فاصله جدی دارد.

ظهره‌وند تصریح کرد: اینکه طرف آمریکایی یا برخی کشورهای عربی بخواهند در قالب کمیته نظارتی وارد مدیریت تنگه هرمز شوند، به‌هیچ‌عنوان با اصول و سیاست‌های جمهوری اسلامی هم‌خوانی ندارد و ایران امنیت منطقه را از بیرون منطقه تعریف نمی‌کند.

وی با اشاره به فضای حاکم بر مذاکرات گفت: با وجود تمام خوش‌بینی‌هایی که از سوی برخی طرف‌ها مطرح می‌شود، بعید می‌دانم بدون اجرای کامل مطالبات جمهوری اسلامی، توافقی حاصل شود. آنچه امروز از طریق واسطه‌ها منتقل می‌شود، زمانی معنا خواهد داشت که آمریکا در عمل نشان دهد حاضر است شروط و مطالبات ایران را به‌طور واقعی اجرا کند، نه اینکه تنها بازی رسانه‌ای و وعده‌های موقت به‌دنبال مدیریت بحران باشد.

کد خبر 974126

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.