فراخوان پروژه ۳۰۰ تنی هاضم بی‌هوازی همچنان فعال است

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان گفت: فراخوان پروژه ۳۰۰ تنی نیز همچنان فعال است و امیدواریم با پیگیری‌های انجام‌شده، سرمایه‌گذار مناسبی جذب شود تا بخش قابل‌توجهی از مواد آلی وارد راکتورهای سربسته شده و فرایند هاضم بی‌هوازی به‌صورت کامل اجرا شود.

‌غلامرضا ساکتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به ماهیت پروژه هاضم بی‌هوازی به خبرنگار ایمنا اظهار کرد: پروژه هاضم بی‌هوازی یکی از پروژه‌های نوآورانه و اثرگذار در حوزه تولید انرژی از پسماند است و در کنار چند پروژه سرمایه‌گذاری دیگر، به‌عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه مدیریت پسماند در شهر اصفهان تعریف شده است.

وی با بیان اینکه پسماند شهری به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود، افزود: در ساختار پسماند، بخشی مربوط به مواد آلی، فسادپذیر و مواد غذایی است و بخش دیگر شامل مواد خشک قابل بازیافت و بخش غیرقابل بازیافت یا ریجکت می‌شود که معمولاً به حوزه زباله‌سوزها و فرایندهای بسوز و نسوز منتقل می‌شود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با تأکید بر سابقه طولانی کمپوست در اصفهان تاکید کرد: در حال حاضر حدود ۲۳ سال است که مواد آلی استخراج‌شده از پسماند شهری اصفهان به روش هوازی کمپوست می‌شود و محصول حاصل به‌تدریج با بهبود استانداردها، در حوزه کشاورزی، فضای سبز و پارک‌های شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساکتی گفت: پروژه هاضم بی‌هوازی در واقع همان فرایند هضم و تبدیل مواد آلی به کمپوست را در راکتورهای کاملاً سربسته انجام می‌دهد، با این تفاوت که گاز حاصل از این فرآیند که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد آن متان است، استخراج شده و در سیستم‌های تولید برق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: این گاز پس از خالص‌سازی وارد پکیج‌های موتور ژنراتور یا سامانه‌های CHP می‌شود و در نهایت برق تولید می‌کند، در حالی که امروز در کارخانه پردازش پسماند اصفهان حدود ۵۵۰ تن مواد آلی وجود دارد که ظرفیت قابل‌توجهی برای تولید انرژی به شمار می‌رود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: یکی از پروژه‌هایی که اسناد سرمایه‌گذاری آن آماده و برای آن فراخوان منتشر شده، هاضم بی‌هوازی با ظرفیت حدود ۳۰۰ تن است، هرچند شرایط اقتصادی کشور و نوسانات شدید نرخ ارز، روند جذب سرمایه‌گذار را با چالش‌هایی جدی روبه‌رو کرده است.

ساکتی گفت: از زمانی که سازمان مدیریت پسماند فعالیت خود را آغاز کرده، نرخ ارز از حدود ۱۶ هزار تومان به بیش از ۱۲۰ هزار تومان رسیده و این موضوع موجب شده مدل‌های مالی سرمایه‌گذاری در فاصله چند ماه کاملاً تغییر کند، در حالی که قیمت خرید تضمینی برق متناسب با این تغییرات اصلاح نشده است.

وی ادامه داد: با وجود این چالش‌ها، سازمان مدیریت پسماند مسیر خود را متوقف نکرده و سه مسیر را به‌صورت هم‌زمان دنبال کرده است که نخستین آن، بومی‌سازی فناوری هاضم بی‌هوازی و دستیابی به دانش فنی تولید گاز از مواد آلی در داخل کشور بوده است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با تأکید بر اهمیت بومی‌سازی تاکید کرد: در این مسیر، پایلوت هاضم بی‌هوازی با ورودی ۳۰ کیلوگرم راه‌اندازی و نتایج آن استخراج شد، سپس طراحی هاضم پنج تنی انجام گرفت و فراخوانی برای مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان در اجرای این مرحله منتشر شد.

ساکتی ادامه داد: هدف ما این است که دانش فنی این فناوری های‌تک را از مقیاس پایلوت به نیمه‌صنعتی و سپس صنعتی منتقل کنیم، چراکه این دانش در حال حاضر در اختیار تعداد محدودی از کشورهای دنیا قرار دارد و واردات آن با توجه به تحریم‌ها بسیار دشوار است.

وی اضافه کرد: اگر امروز بخواهیم هاضم‌های ۱۵۰، ۳۰۰ یا ۵۰۰ تنی وارد کنیم، ناچار به واردات از خارج از کشور هستیم و در شرایط فعلی، تنها گزینه موجود همکاری با چین است که این موضوع ریسک وابستگی فناوری را افزایش می‌دهد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: مسیر توسعه داخلی را با جدیت دنبال کرده‌ایم و ارتقای پایلوت ۷۰۰ لیتری به ورودی ۵ تن در روز، گام بزرگی در این مسیر محسوب می‌شود که طراحی آن انجام شده و فراخوان اجرای آن نیز منتشر شده است.

ساکتی گفت: امیدواریم با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان، تخصیص بودجه از سوی شهرداری اصفهان و بهره‌گیری از ظرفیت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بتوانیم فاز پنج تنی هاضم بی‌هوازی را اجرا کرده و دانش آن را در کشور نهادینه کنیم.

وی ادامه داد: در کنار این مسیر، فراخوان پروژه ۳۰۰ تنی نیز همچنان فعال است و امیدواریم با پیگیری‌های انجام‌شده، سرمایه‌گذار مناسبی جذب شود تا بخش قابل‌توجهی از مواد آلی وارد راکتورهای سربسته شده و فرایند هاضم بی‌هوازی به‌صورت کامل اجرا شود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با اشاره به خروجی‌های این پروژه تاکید کرد: خروجی هاضم بی‌هوازی شامل دو محصول اصلی است؛ نخست بیوگاز و برق تولیدی و دوم کود باکیفیت که پس از آبگیری و خشک‌سازی، قابلیت فرآوری و تولید محصولات متنوع در حوزه کودهای ارگانیک و غیرشیمیایی را دارد.

ساکتی گفت: یکی از چالش‌های اساسی کشور در همه حوزه‌ها، ضعف در فرآوری و نبود بازار مناسب است و این پروژه می‌تواند به تولید محصول با ارزش افزوده بالا کمک کند و از خام‌فروشی جلوگیری کند، علاوه بر این، سال‌هاست که در حوزه کمپوست هوازی با چالش بوی نامطبوع روبه‌رو هستیم و یکی از اقدامات مکمل، خرید ترنرهای جدید برای زیر و رو کردن و هم‌زدن توده‌های کمپوست است که قرارداد آن منعقد شده و ارزش آن نزدیک به ۴۰ میلیارد تومان است.

کد خبر 940509

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.