رژیم غذایی هوشمندانه؛ کلید کنترل سنگ‌های کلیوی

بورد تخصصی جراحی کلیه و مجاری اداری و ناباروری گفت: نوع و میزان مصرف مواد غذایی می‌تواند بر ترکیب شیمیایی ادرار اثر بگذارد و روند تشکیل یا حل شدن سنگ‌ها را تسریع یا کُند، کند.

پیمان صالحی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه سنگ‌های کلیوی یکی از مشکلات شایع دستگاه ادراری هستند که می‌توانند با درد شدید، اختلال در عملکرد کلیه و کاهش کیفیت زندگی همراه باشند، اظهار کرد: تغذیه و سبک زندگی نقش بسیار مهمی در پیشگیری و کنترل این بیماری دارند.

وی با بیان اینکه بیماران مستعد تشکیل سنگ کلیه باید رژیم غذایی خود را با دقت مدیریت کنند، افزود: نوع و میزان مصرف مواد غذایی می‌تواند بر ترکیب شیمیایی ادرار اثر بگذارد و روند تشکیل یا حل شدن سنگ‌ها را تسریع یا کُند، کند و توجه به توصیه‌های تغذیه‌ای و مشورت با پزشک متخصص، راهی مؤثر برای کاهش خطر عود سنگ‌ها و بهبود وضعیت سلامت این بیماران است.

بورد تخصصی جراحی کلیه و مجاری اداری و ناباروری با بیان اینکه ویتامین C پس از مصرف در بدن به اگزالات تبدیل می‌شود، تصریح کرد: از آنجا که اگزالات یکی از عوامل اصلی تشکیل سنگ‌های کلیوی است، مصرف مکمل‌های ویتامین C در بیمارانی که پزشک برایشان محدودیت اگزالات غذایی توصیه کرده، می‌تواند خطرناک باشد و مشورت با پزشک پیش از مصرف این مکمل‌ها ضروری است.

توصیه‌های پزشکی برای افراد مبتلا به سنگ‌های سیستینی / ضرورت محدود کردن دریافت پروتئین

صالحی با بیان اینکه افراد مبتلا به سنگ‌های سیستینی باید روزانه بیش از چهار لیتر آب بنوشند، ادامه داد: حتی توصیه می‌شود در طول شب نیز چند بار بیدار شوند و آب مصرف کنند تا حجم ادرار افزایش و احتمال تشکیل سنگ کاهش یابد.

وی با بیان اینکه ادرار اسیدی زمینه‌ساز تشکیل سنگ‌های سیستینی است، گفت: رژیم غذایی این بیماران باید به‌گونه‌ای باشد که PH ادرار افزایش یابد و مصرف سبزیجات تازه، میوه‌ها و آبمیوه‌های طبیعی به قلیایی شدن ادرار کمک و روند حل شدن سنگ‌ها را تسهیل می‌کند.

بورد تخصصی جراحی کلیه و مجاری اداری و ناباروری اضافه کرد: سنگ‌های سیستینی از ترکیب اسیدهای آمینه سیستئین و متیونین تشکیل می‌شوند و ساده‌ترین راه برای کاهش سطح سیستین در بدن، محدود کردن دریافت پروتئین است. ماهی و غلات سرشار از متیونین هستند و باید با احتیاط مصرف شوند، در حالی که پروتئین حبوبات مقدار اندکی از این اسید آمینه دارد و انتخاب مناسب‌تری است.

افراد مبتلا به سنگ‌های اسید اوریکی باید چه تغذیه‌ای داشته باشند؟ / از افراط در خوردن گوشت، ماهی و حتی مغزها و حبوبات پرهیز کنید

صالحی با بیان اینکه غذاهایی که محیط ادرار را اسیدی می‌کنند باید حذف شوند، افزود: در مقابل، مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه توصیه می‌شود. این تغییرات غذایی نه تنها به کاهش تشکیل سنگ کمک می‌کند، بلکه به بهبود کیفیت زندگی بیماران نیز منجر می‌شود.

وی با بیان اینکه افراد مبتلا به سنگ‌های اسید اوریکی باید روزانه ۲.۵ تا سه لیتر آب بنوشند، تصریح کرد: رنگ بسیار کم‌رنگ ادرار نشانه دریافت کافی مایعات است و این اقدام ساده، اما حیاتی، از غلیظ شدن ادرار و تشکیل سنگ جلوگیری می‌کند.

بورد تخصصی جراحی کلیه و مجاری اداری و ناباروری با اشاره به اینکه پروتئین بیش از نیاز بدن، چه از منابع حیوانی و چه گیاهی، باعث اسیدی شدن ادرار می‌شود، ادامه داد: بیماران باید تنها به اندازه نیاز بدن پروتئین مصرف و از افراط در خوردن گوشت، ماهی و حتی مغزها و حبوبات پرهیز کنند.

سبزیجاتی مانند کلم سطح اسید اوریک خون را بالا می‌برد / درباره انتخاب غذاهای مناسب با پزشک خود مشورت کنید

صالحی گفت: پزشکان به طور معمول مصرف سیترات پتاسیم را برای بیماران تجویز می‌کنند تا PH ادرار افزایش یابد، همچنین باید توجه داشت که مکمل‌های مولتی‌ویتامین می‌توانند رنگ ادرار را زرد کنند، حتی اگر آب کافی مصرف شده باشد، بنابراین رنگ ادرار همیشه معیار دقیق دریافت مایعات نیست.

وی با بیان اینکه بعضی سبزیجات مانند کلم می‌توانند سطح اسید اوریک خون را بالا ببرند، خاطرنشان کرد: بیماران باید با پزشک خود درباره انتخاب غذاهای مناسب مشورت کنند تا از افزایش سطح اسید اوریک و تشکیل سنگ‌های جدید جلوگیری شود.

کد خبر 935714

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.