به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از ساینس دیلی، مطالعهای علمی از دانشگاه Virginia Tech پرده از یک تفاوت سنی مهم در واکنش به غذاهای فوقفرآوریشده برداشته است؛ تفاوتی که میتواند مسیر عادات غذایی و سلامت متابولیک نسل جوان را تغییر دهد. یافتهها نشان میدهد افراد ۱۸ تا ۲۱ ساله پس از تنها دو هفته مصرف رژیم غذایی سرشار از غذاهای فوقفرآوریشده، در وعدههای آزاد غذایی کالری بیشتری دریافت میکنند و حتی زمانی که احساس سیری دارند، به خوردن ادامه میدهند، این پژوهش در شرایطی منتشر شده که طبق برآورد مجله معتبر The Lancet، تا سال ۲۰۵۰ حدود یکسوم آمریکاییهای ۱۵ تا ۲۴ ساله در محدوده چاقی قرار خواهند گرفت؛ موضوعی که خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی، دیابت و اختلالات متابولیک را افزایش میدهد، در این میان، رژیم غذایی نقش محوری دارد، بهویژه در میان جوانانی که ۵۵ تا ۶۵ درصد انرژی روزانه خود را از غذاهای فوقفرآوریشده تأمین میکنند.
محققان در این مطالعه ۲۷ زن و مرد ۱۸ تا ۲۵ ساله با وزن پایدار را بررسی کردند. هر شرکتکننده دو رژیم غذایی متفاوت را بهصورت متقاطع تجربه کرد؛ یکی رژیمی که ۸۱ درصد کالری آن از غذاهای فوقفرآوریشده تأمین میشد و دیگری رژیمی بهطورکامل فاقد این نوع غذاها. هر رژیم به مدت دو هفته ادامه داشت و پس از آن، رفتار غذایی افراد در یک وعده صبحانه بوفهای آزاد ارزیابی شد؛ نکته کلیدی این بود که ترکیب تغذیهای دو رژیم از نظر درشتمغذیها، فیبر، قند افزوده، چگالی انرژی و ویتامینها بهدقت یکسانسازی شده بود، به بیان دیگر، تفاوت مشاهدهشده نه از کیفیت تغذیهای، بلکه از «میزان فرآوری» غذاها ناشی میشد.
نتایج نشان داد در کل گروه تفاوت معناداری دیده نمیشود، اما وقتی دادهها بر اساس سن تفکیک شد، تصویر تغییر کرد. گروه ۱۸ تا ۲۱ سال پس از رژیم فوقفرآوریشده کالری بیشتری مصرف کردند و در مرحله «خوردن بدون گرسنگی» نیز تمایل بالاتری به مصرف تنقلات داشتند. این الگو در گروه ۲۲ تا ۲۵ سال مشاهده نشد، پژوهشگران تأکید میکنند نوجوانی و اوایل بزرگسالی یک بازه حساس رشدی است؛ دورهای که استقلال غذایی شکل میگیرد و مغز نسبت به پاداشهای غذایی واکنشپذیرتر است، به باور آنان قرار گرفتن مداوم در معرض غذاهای صنعتی در این سن میتواند زمینهساز عادات غذایی ناسالم و افزایش وزن در آینده شود.




نظر شما