جامعه آمریکا درگیر عمیق‌ترین دوقطبی تاریخ خود شده است

کارشناس مسائل آمریکا گفت: طی سه دهه اخیر، جامعه آمریکا بر سر مسائل فرهنگی، اجتماعی و نژادی دچار شکافی عمیق و بی‌سابقه شده است. این دوقطبی، تهدیدی جدی برای دموکراسی و رهبری جهانی آمریکاست و تغییر نسل‌ها نیز این شکاف را روزبه‌روز گسترده‌تر و پیچیده‌تر می‌کند.

مهراد نجفی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در دو سه دهه گذشته، جامعه آمریکا به‌تدریج بر سر مسائل اجتماعی و فرهنگی، به‌ویژه موضوعات نژادی، دوقطبی شده است. این دوقطبی‌شدن بسیار شدید است و در تاریخ آمریکا تقریباً بی‌سابقه محسوب می‌شود. هرچه زمان گذشته، این شکاف عمیق‌تر و آشکارتر شده است.

وی افزود: نگرانی نخبگان و اندیشمندان آمریکایی این است که این دوقطبی‌شدن برای دموکراسی خطرناک است، برای رهبری جهانی آمریکا تهدید محسوب می‌شود و اعتبار بین‌المللی آن را کاهش می‌دهد. در واقع، جامعه آمریکا امروز بر دو محور اصلی تقسیم شده است: از یک‌سو قشر سفیدپوست، مذهبی و اصالتاً آمریکایی که خود را «آمریکایی اصیل» می‌دانند و عمدتاً در مناطق مرکزی و روستایی کشور ساکن هستند و معمولاً طرفدار ترامپ‌اند؛ و از سوی دیگر، اقلیت‌ها، رنگین‌پوستان، مهاجران، غیرمسیحیان (غیرپروتستان‌ها) و گروه‌هایی که ممکن است اصالتاً آمریکایی نباشند، مثل اسپانیایی‌زبان‌ها، مسلمانان یا آسیایی‌تبارها.

کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: بخش زیادی از این اقلیت‌ها نسبت به جمهوری‌خواهان احساس نفرت دارند و در نتیجه جامعه بر محور «محبوبیت و نفرت» شکل گرفته است. به همین دلیل، ارزیابی عملکرد رؤسای جمهور آمریکا هم کاملاً دوقطبی است. مثلاً در مورد ترامپ، حدود ۸۰ درصد جمهوری‌خواهان عملکرد او را مثبت می‌دانند، در حالی که فقط حدود ۲۰ درصد دموکرات‌ها نظر مثبتی دارند؛ یعنی اختلافی نزدیک به ۶۰ درصد. درباره بایدن هم برعکس همین وضعیت وجود دارد.

نجفی تصریح کرد: به‌طور کلی، جامعه آمریکا بر اساس مسائل فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و نژادی میان دو حزب اصلی تقسیم شده است. نتیجه آن در انتخابات اخیر هم قابل مشاهده بود؛ وفاداری حزبی بسیار بالا رفته و رأی‌دهندگان تقریباً براساس گرایش فرهنگی و هویتی خود تصمیم می‌گیرند. پیش‌بینی می‌شود این روند ادامه یابد، چرا که نسل‌های جدید آمریکایی به‌مرور گرایش بیشتری به جناح چپ پیدا می‌کنند.

وی توضیح داد: نسل جوان امروز آمریکا نسبت به نسل‌های قدیمی‌تر — مثلاً نسل «خاموش» که در دوران جنگ جهانی دوم متولد شدند — بسیار متفاوت است. آن نسل به ارزش‌های سنتی آمریکا و حزب جمهوری‌خواه گرایش داشت، اما نسل جدید روشنفکرتر است، نسبت به اسرائیل و جنگ موضع منفی دارد، از اقلیت‌های نژادی و مذهبی حمایت می‌کند، دیدگاه‌های اخلاقی و اجتماعی بازتری دارد و سبک زندگی مدرن‌تر و لیبرال‌تری را ترجیح می‌دهد.

کارشناس مسائل آمریکا تأکید کرد: نباید تغییر نسل در آمریکا را کم‌اهمیت دانست. این نسل جدید که تجربه جنگ جهانی را ندارد، در فضای متفاوتی رشد کرده و ارزش‌های «پسامادی» برایش اهمیت بیشتری دارد؛ ارزش‌هایی مثل لیبرالیسم اجتماعی و اقتصادی، مدارا، و کاهش مداخله‌گری در سیاست خارجی و امنیت بین‌الملل.

نجفی در پایان گفت: سیستم سیاسی آمریکا تلاش می‌کند این تفاوت نسلی را مهار کند. حزب دموکرات هم سعی دارد این تحولات را در یک چارچوب مشخص هدایت کند تا تغییرات غیرقابل‌کنترل نباشند. با این حال، بخشی از این تحولات اجتناب‌ناپذیر است. برای مثال، اگر در نسل جوان کاهش محبوبیت نسبت به اسرائیل دیده می‌شود، حزب دموکرات تلاش دارد این کاهش به «ضدیت» تبدیل نشود؛ اما در عین حال، دیگر نمی‌تواند ارزش‌های واحد آمریکایی اسرائیلی و مفهوم «سرزمین استثنایی مشترک» را در ذهن نسل جدید به‌طور کامل حفظ کند. بنابراین، تلاش می‌شود تا این تغییرات تا جایی که ممکن است هدایت و کنترل شوند.

کد خبر 921309

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.