وقتی نبود نظام رتبه‌بندی، ایمنی ساختمان‌های شهری را تهدید می‌کند

کارشناسان معتقدند، ضعف نظام رتبه‌بندی و نبود ارزیابی دقیق صلاحیت پیمانکاران در ساخت‌وسازهای شهری،می‌تواند کیفیت و ایمنی ساختمان‌ها را تحت تأثیر قرار دهد و مخاطرات جبران‌ناپذیری برای شهروندان ایجاد کند، بنابراین ایجاد چارچوب قانونی و نظام نظارتی مؤثر در تضمین ساخت‌وسازی استاندارد ضروری به نظر می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان، ایمنی و رعایت استانداردهای ساخت‌وساز شهری، از اساسی‌ترین مؤلفه‌های توسعه پایدار و حفاظت از سرمایه‌های شهری و جان شهروندان است، به این ترتیب برای دستیابی به این هدف استفاده از ظرفیت پیمانکاران و مجریان متخصص که توان فنی، تجربه و صلاحیت لازم برای اجرای پروژه‌ها دارند، دارای اهمیت است، اما با رشد ساخت‌وسازهای شهری و افزایش فعالیت‌های بخش خصوصی به واسطه نبود نظام مشخص برای رتبه‌بندی و ارزیابی صلاحیت سازندگان، خطر ورود افراد غیرمتخصص به حوزه ساخت‌وساز افزایش پیدا کرده است، موضوعی که بر اساس اظهار نظر کارشناسان کیفیت پروژه‌ها را کاهش داده و مخاطرات ایمنی برای بهره‌برداران ایجاد کرده است.

عماد فرهاد نژاد، یک شهروند گرگانی است که در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: فقدان استفاده از افراد متخصص در ساخت‌وساز موجب شده بنایی با پنج سال قدمت مشابه سازه‌ای با ۳۰ سال قدمت نیاز به تعمیر و مرمت داشته باشد.

وی می‌افزاید: بی‌توجهی هنگام پی‌ریزی بنا با توجه به توپوگرافی شهر موجب نشست بنا آن هم در سال‌های اولیه شده است که نمونه بارز آن را می‌توان به مجتمع تجاری آفتاب در خیابان سرخواجه اشاره کرد.

وجود نداشتن سیستم مشخص برای رتبه‌بندی و ارزیابی صلاحیت پیمانکاران و مجریان پروژه‌ها، زمینه‌ساز ورود افراد فاقد تخصص به حوزه ساخت‌وساز شده و می‌تواند منجر به ضعف کیفی، ناهماهنگی در پروژه‌ها و مخاطرات ایمنی برای ساکنان شود.

مطابق نظر متخصصان، ساخت‌وساز شهری یکی از مهم‌ترین ارکان توسعه پایدار و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان است و رعایت استانداردهای فنی و ایمنی در این حوزه نقش تعیین‌کننده‌ای دارد، به ویژه در سال‌های اخیر، افزایش پروژه‌های عمرانی و رشد ساخت‌وسازهای بخش خصوصی، ضرورت توجه به صلاحیت و رتبه‌بندی پیمانکاران و مجریان پروژه‌ها را بیش از پیش آشکار کرده است.

وقتی نبود نظام رتبه‌بندی، ایمنی ساختمان‌های شهری را تهدید می‌کند

سید محمد مرتضوی، رئیس انجمن انبوه‌سازان استان گلستان در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: یکی از چالش‌های اصلی این روزها، ورود افرادی به ساخت‌وساز است که فاقد صلاحیت حرفه‌ای و مالی هستند.

وی با بیان اینکه رتبه‌بندی و احراز صلاحیت انبوه‌سازان و توسعه‌گران در وزارت راه و شهرسازی انجام می‌شود، می‌افزاید: اما در صدور پروانه به این موضوع توجه کافی نمی‌شود. این موضوع می‌تواند به ساختمان‌های با کیفیت پایین و خسارت به بهره‌برداران منجر شود.

مرتضوی با بیان اینکه اجرای قوانین شفاف و بازدارنده، همراه با نظارت دقیق مهندسین و ارزیابی مستمر صلاحیت سازندگان، می‌تواند از بروز مشکلات ناشی از ساخت و ساز غیرحرفه‌ای جلوگیری کند، ادامه می‌دهد: در کشور ما قوانین و ضوابط کافی برای جلوگیری از ورود افراد فاقد صلاحیت به پروژه‌های ساختمانی وجود ندارد و این موجب می‌شود برخی ساختمان‌ها بعد از سال‌ها دچار ترک و آسیب شوند.

به گفته وی، در حال حاضر هر شهروندی می‌تواند با مراجعه به شهرداری و ارائه مدارک، بدون محدودیت خاصی پروانه ساخت دریافت کند، حتی اگر تجربه یا صلاحیت لازم برای پروژه‌های بزرگ و پیچیده را نداشته باشد.

مرتضوی معتقد است که در سطح استان، کمیته‌های چهار نفره ذیل معاونت عمرانی می‌توانند با استفاده از ضوابط محلی و پروانه‌های صلاحیت، محدودیت‌هایی برای سازندگان تعیین کنند تا افراد فاقد تجربه کافی نتوانند پروژه‌های بزرگ را آغاز کنند. این اقدام می‌تواند تا حدی مشکلات محلی را کاهش دهد.

اما مجید میرزا حسینیان، معاون شهرسازی و معماری شهرداری گرگان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا نبود نظام مشخص برای رتبه‌بندی و تعیین صلاحیت پیمانکاران و مجریان پروژه‌های ساختمانی را پاشنه آشیل ساخت و ساز اعلام می‌کند و می‌گوید: در حال حاضر، بسیاری از پروژه‌های عمرانی شهرداری‌ها تنها با پیمانکارانی اجرا می‌شود که دارای رتبه، مجوز رسمی و صلاحیت حرفه‌ای هستند، اما در بخش خصوصی چنین الزام قانونی وجود ندارد و هر فردی با سرمایه مالی می‌تواند وارد حوزه ساخت‌وساز شود، این موضوع در برخی موارد منجر به بروز ناهماهنگی‌ها، ضعف کیفی در پروژه‌ها و حتی خطرات ایمنی برای شهروندان شده است.

وی می‌افزاید: برای ساماندهی وضعیت موجود و جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیرتخصصی، ضروری است نهادهای بالادستی همچون وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی کشور وارد عمل شوند و با همکاری شهرداری‌ها، قانونی جامع برای رتبه‌بندی و صدور مجوز فعالیت سازندگان تدوین کنند تا هر فرد یا مجموعه‌ای که قصد ورود به عرصه ساخت‌وساز دارد، ملزم به کسب حداقل شرایط فنی و حرفه‌ای باشد.

میرزاحسینیان با تاکید بر اینکه در شهرداری کارشناسان ما بر رعایت ضوابط، کاربری و اصول ایمنی نظارت دارند، ادامه می‌دهد: زمانی می‌توان به ساخت‌وسازی ایمن و استاندارد دست پیدا کرد که مجری نیز متخصص باشد و بر اساس رتبه و توان واقعی خود پروژه‌ای را اجرا کند.

به گزارش ایمنا، ضعف در نظام رتبه‌بندی و ارزیابی صلاحیت سازندگان، یکی از مهم‌ترین چالش‌های ساخت‌وساز شهری در گرگان است که کیفیت، ایمنی و پایداری ساختمان‌ها را تحت تأثیر قرار داده است، بنابراین به نظر می‌رسد برای مقابله با این چالش نیاز است تا قوانین جامع و بازدارنده در سطح ملی و ایجاد نظام رتبه‌بندی دقیق برای پیمانکاران و مجریان پروژه‌ها تدوین شود.

کد خبر 915994

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.