وقتی سیاست تغذیه‌ای از سفره مردم جا می‌ماند

با وجود تاکید مسئولان بر ترویج نان کامل به عنوان گزینه‌ای سالم‌تر برای سفره ایرانی، اجرای این سیاست در شیراز با چالش‌هایی همراه شده است؛ کیفیت پایین آرد، نبود گندم مناسب و نارضایتی مردم از طعم و بافت نشان می‌دهد سلامت‌محوری بدون درنظرگرفتن ذائقه مردم به تجربه‌ای نه چندان دلچسب تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، نان به عنوان اصلی‌ترین عنصر سفره مردم، همواره مورد توجه ویژه از سوی دستگاه‌های متولی بهداشتی و تغذیه‌ای بوده است، در سال‌های اخیر با سیاست‌های سلامت‌محور دولت و توصیه کارشناسان تغذیه، تولید نان کامل جایگاه پررنگ‌تری پیدا کرده است.

نان کامل به دلیل وجود سبوس، فیبر و ارزش تغذیه‌ای بالاتر، همواره مورد تأکید متخصصان بوده، اما تجربه مردم در شیراز نشان می‌دهد که الزام نانوایی‌ها به پخت تمام‌وقت نان کامل با چالش‌هایی همراه شده است.

در یکی از محله‌های پرجمعیت شیراز، یک نانوایی وجود دارد که طبق دستور استانداری موظف است تمام ساعات کاری خود، نان کامل تولید کند، مشتریان می‌گویند این نان نه طعم مطلوب دارد و نه بافت دلخواه، اما به دلیل نزدیکی به خانه، ناچار به خرید آن هستند؛ یکی از شهروندان می‌گوید: حق انتخاب ما گرفته شده و مجبوریم محصولی بخریم که رضایت‌بخش نیست.

پخت تمام وقت نان کامل در شیراز زیر تیغ نقد مردم و نانوایان

احمد اسدسنگابی، رئیس اتحادیه صنف نانوایان شیراز علت اصلی مشکل را کیفیت آرد و گندم سال‌جاری می‌داند و به خبرنگار ایمنا می‌گوید: نان کامل ارزش تغذیه‌ای بالاتری دارد، اما استفاده بیش از حد از سبوس موجب شده بافت و طعم آن تحت تأثیر قرار گیرد، بخش مهمی از مشکل به کیفیت گندم بازمی‌گردد، برای نان کامل با کیفیت، نیاز به گندم با گلوتن ایندکس بالا است، اما در سال جاری چنین گندمی در اختیار نانوایان کم بوده است.

وی می‌افزاید: فصل برداشت و عملکرد برخی کارخانه‌ها نیز موجب شده آردها از نظر کیفیت در سطح پایین‌تری قرار بگیرند و همین موضوع نارضایتی مردم را افزایش داده است.

اسدسنگابی همچنین درباره امکان انتخاب نان توسط مشتریان ادامه می‌دهد: تصمیم استانداری این بوده که نانوایی‌های معرفی‌شده به عنوان تولیدکننده نان کامل، تمام ساعات کاری نان کامل بپزند، اما اگر مردم از کیفیت نان یک نانوایی راضی نباشند، می‌توانند موضوع را به اتحادیه یا خود نانوایی اطلاع دهند تا امکان تغییر نوع تولید فراهم شود. اجبار مطلق نیست و نانوایان در صورت درخواست می‌توانند از لیست تولیدکنندگان تمام‌وقت نان کامل خارج شوند.

این در حالی است که در سطح کشور نیز مسئولان نسبت به نان کامل اظهار نظر کرده‌اند، محمد اسماعیل مطلق، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تأکید کرده است که کیفیت نان و ترویج آرد کامل از اولویت‌های بازه ۱۴۰۴ تا ۱۴۰۸ است و عملکرد دستگاه‌های اجرایی هر شش ماه یک بار بررسی خواهد شد.

همچنین احمد اسماعیل‌زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفته است که وزارتخانه برنامه‌ای برای افزایش تولید نان کامل به همراه دیگر دستگاه‌ها دارد و انتظار می‌رود تعداد کارخانه‌ها و نانوایی‌های تولیدکننده نان کامل افزایش پیدا کند.

حسین یزدجردی، رئیس کانون انجمن صنایع آرد کشور ضمن اشاره به اینکه نان کامل در سراسر دنیا وجود دارد و موضوعی تازه نیست، گفته است که زیرساخت‌های لازم برای اجرای طرح باید فراهم شود تا کیفیت نان بالا رود و رضایت مردم جلب شود.

وقتی نان کامل با ذائقه شیرازی‌ها جور نیامد

در شیراز با وجود توصیه‌ها و برنامه‌های کشوری، مشکلاتی از جمله کیفیت آرد، کمبود گندم مرغوب و نداشتن تطابق با ذائقه مردم، سبب شده مشتریان گاهی مجبور به خرید نانی شوند که با سلیقه و انتظارشان هم‌خوانی ندارد، این چالش‌ها موجب شده اتحادیه صنف نانوایان شیراز با بررسی میدانی و هماهنگی با مسئولان استانی، راهکارهایی برای بهبود ارائه کند.

از جمله این راهکارها می‌توان به بررسی کیفیت آردهای تخصیص‌یافته، فراهم کردن امکان انتخاب نان توسط مشتریان و آموزش نانوایان برای بهبود بافت و طعم نان کامل اشاره کرد.

اسدسنگابی تأکید دارد که اگر مردم یا نانوایان پیشنهاد و شکایتی دارند، می‌توانند با اتحادیه در میان بگذارند تا تغییرات لازم اعمال شود.

به گزارش ایمنا، نان کامل هنوز در مسیر تثبیت جایگاه خود در سفره شیرازی‌هاست، با وجود ارزش تغذیه‌ای بالای این نان، کیفیت و دسترسی مناسب، کلید رضایت مردم محسوب می‌شود، اتحادیه صنف نانوایان شیراز و مسئولان کشوری با برنامه‌ریزی و هماهنگی می‌توانند به مرور تجربه خرید بهتر و با کیفیت‌تری برای شهروندان فراهم کنند تا نان کامل هم به سفره‌ها رنگ و طعم دلخواه بدهد و هم هدف سلامت‌محور را محقق سازد.

کد خبر 901732

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.