تغذیه با شیر مادر کلید سلامتی نوزادان

شیر مادر بهترین تغذیه ممکن را برای نوزادان فراهم می‌کند و همزمان موجب بهبود رشد مغز می‌شود، تحقیقات نشان داده که تغذیه با شیر مادر عملکرد شناختی را بهبود می‌بخشد و با پیشرفت تحصیلی در آینده مرتبط است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شیر مادر تغذیه ایده‌آلی را برای کودک فراهم می‌کند، تغذیه با شیر مادر می‌تواند به محافظت از نوزاد و مادر در برابر برخی بیماری‌ها کمک کند، شیر مادر مفیدترین و سالم‌ترین منبع تغذیه برای نوزاد، حاوی تمام مواد غذایی مورد نیاز برای رشد و تقویت سیستم ایمنی بدن او است. در واقع شیر مادر هدیه‌ای ارزشمند از مادر به فرزند است که به نوزاد آرامش می‌دهد و سلامت روانی او را تأمین می‌کند. به عبارتی شیردهی طبیعی، پایه‌ای محکم برای زندگی سالم در دوران کودکی و بعد از آن را فراهم می‌کند.

تغذیه با شیر مادر یکی از ارکان حیاتی و بنیادین برای رشد و سلامت کامل نوزادان است. شیر مادر منبعی کامل و متعادل از تمام مواد غذایی مورد نیاز نوزادان است که بر تقویت سیستم ایمنی، بهبود ضریب هوشی و حفظ سلامت جسمی نوزادان تأثیر چشمگیری دارد.

تغذیه با شیر مادر فواید بی‌شماری برای نوزادان دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به تأمین مواد مغذی ضروری، تقویت سیستم ایمنی، کاهش خطر ابتلاء به بیماری‌ها و کمک به رشد و تکامل سالم اشاره کرد. همچنین، شیردهی به ایجاد ارتباط عاطفی قوی بین مادر و نوزاد کمک می‌کند. متخصصان معتقد هستند که مادران باید به این نکته توجه کنند که اگر نوزادشان با شیر مادر تغذیه شود، طبیعی است که بیشتر گریه کند. اگرچه کودکانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند ممکن است احساس رضایت بیشتری داشته باشند و راحت‌تر آرام شوند، اما شیر مادر همچنان بهترین منبع غذایی برای نوزاد است.

تغذیه با شیر مادر کلید سلامتی نوزادان

مزیت‌های تغذیه با شیر مادر برای نوزادان و محافظت از بیماری‌ها

مریم کاظمی، رئیس گروه سلامت کودکان و نوزادان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا درباره فواید تغذیه با شیر مادر برای نوزادان و نقش آن در محافظت از بیماری‌ها اظهار کرد: تغذیه با شیر مادر، کامل‌ترین و طبیعی‌ترین نوع تغذیه برای نوزاد است، و نقش بسیار مؤثری در حفاظت از سلامت او دارد، شیر مادر سرشار از پادتن‌ها، سلول‌های ایمنی، آنزیم‌ها و فاکتورهای زیستی است که سیستم ایمنی نوزاد را تقویت می‌کند، مطالعات متعدد نشان داده‌اند که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، در برابر بیماری‌های عفونی مانند اسهال، ذات‌الریه، عفونت‌های گوش میانی، مننژیت و عفونت‌های تنفسی مقاوم‌تر هستند، همچنین احتمال ابتلاء به بیماری‌های مزمن مانند دیابت نوع یک، چاقی، آسم، آلرژی و برخی سرطان‌های دوران کودکی در این کودکان کمتر است.

وی افزود: شیر مادر با ترکیبات زنده‌ای که دارد، نه‌تنها کمک به تغذیه شیرخوار می‌کند، بلکه مثل یک «واکسن طبیعی» عمل می‌کند که هر روز نوزاد را در برابر عوامل بیماری‌زا محافظت می‌کند، همچنین باعث افزایش ضریب هوشی شیرخوار می‌شود.

رئیس گروه سلامت کودکان و نوزادان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: شیردهی به نوزادان برای مادران آنها هم مزایای جسمی، روانی و حتی اقتصادی متعددی را به همراه دارد از نظر جسمی، شیردهی با ترشح هورمون‌هایی مانند اکسی‌توسین به انقباض رحم و بازگشت سریع‌تر آن به اندازه طبیعی کمک می‌کند و در کاهش خونریزی پس از زایمان نقش دارد.

وی خاطرنشان کرد: خطر ابتلای مادر به سرطان سینه، سرطان تخمدان، پوکی استخوان، دیابت نوع دو و بیماری‌های قلبی‌عروقی در بلندمدت کاهش می‌یابد. از نظر روانی، شیردهی باعث تقویت پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد می‌شود و خطر افسردگی پس از زایمان را کاهش می‌دهد، از جنبه اقتصادی نیز، شیردهی به کاهش هزینه‌های تغذیه نوزاد و مراقبت‌های درمانی ناشی از بیماری‌های مرتبط کمک می‌کند.

تغذیه با شیر مادر کلید سلامتی نوزادان

خدمات بانک شیر برای کودکان محروم از شیر مادر

کاظمی در مورد روند فعالیت‌ها و خدمات بانک شیر مادر برای کودکان محروم از شیر مادر عنوان کرد: بانک شیر مادر یک مرکز تخصصی است که شیر مازاد مادران شیرده داوطلب را جمع‌آوری، غربالگری، پاستوریزه و ذخیره‌سازی می‌کند تا در اختیار نوزادانی قرار گیرد که به دلایل پزشکی از شیر مادر خود محروم هستند.

وی تصریح کرد: این نوزادان شامل نوزادان نارس، نوزادان بستری در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU)، نوزادان دچار بیماری‌های مادرزادی، یا کودکانی هستند که مادرشان فوت کرده یا قادر به شیردهی نیست.

رئیس گروه سلامت کودکان و نوزادان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار کرد: در ایران، بانک‌های شیر مادر تحت نظارت دانشگاه‌های علوم پزشکی و با رعایت کامل اصول ایمنی و اخلاقی فعالیت می‌کنند. این خدمت یک راهکار پیشرفته، و علمی برای حمایت از کودکان محروم از شیر مادر است که می‌تواند مرگ‌ومیر نوزادان پرخطر را کاهش دهد و کیفیت زندگی آن‌ها را بهبود دهد.

در حقیقت شیر مادر یک منبع غذایی غنی برای نوزادان است. یک ترکیب عالی از ویتامین‌ها، پروتئین و چربی است. یعنی تمام موادی که نوزادتان به آن نیاز دارد، همچنین در مقایسه با شیر خشک، به راحتی هضم می‌شود و تغذیه نوزاد با شیر مادر مزایای فراوانی برای سلامتی و رشد کودک دارد. شیر مادر حاوی تمام مواد مغذی ضروری، آنتی‌بادی‌ها و سلول‌های ایمنی است که نوزاد برای رشد و تکامل به آن‌ها نیاز دارد. همچنین، شیردهی به ایجاد پیوند عاطفی قوی بین مادر و نوزاد کمک می‌کند

شیر مادر برای مبارزه با ویروس‌ها و باکتری‌ها بسیار مؤثر است. آنتی‌بادی‌های موجود در شیر مادر به ویژه در اولین شیر (آغوز) در ماه‌های اولیه بسیار اهمیت دارد. آغوز شامل مقدار زیادی ایمونوگلوبولین A (IgA) و چندین آنتی بادی دیگر است. ایمونوگلوبولین‌ها با ایجاد یک لایه محافظ در بینی، گلو و دستگاه گوارش کودک از بیمار شدن کودک محافظت می‌کنند. باید درک کرد که شیر خشک پوشش آنتی بادی برای نوزادان فراهم نمی‌کند. مطالعات پزشکی متعدد نشان داده است که احتمال مشکلات سلامتی مانند ذات‌الریه، اسهال و عفونت در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نمی‌شوند بیشتر است.

شیر مادر ممکن است کودکان را باهوش‌تر کند، برخی از مطالعات نشان می‌دهد که تفاوتی در رشد مغز بین نوزادانی که با شیر مادر و شیر خشک تغذیه می‌شوند وجود دارد. این تفاوت می‌تواند به دلیل نزدیکی فیزیکی، لمس پوست به پوست و تماس چشمی باشد که به کودک کمک می‌کند تا با مادر پیوند برقرار کرده و احساس امنیت کند. شیر مادر بهترین و کامل‌ترین غذا برای شیرخوار است، بر اساس توصیه‌های سازمان بهداشت جهانی، شیرخواران در شش ماه نخست زندگی به منظور تأمین رشد، تکامل و سلامتی، فقط باید با شیر مادر تغذیه شوند و هیچ نوع مایعات یا غذای جامد دیگری دریافت نکنند.

کد خبر 891054

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.