به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، تیمی بینالمللی از دانشمندان کشتی تحقیقاتی فالکور طی یک سفر اکتشافی ۳۵ روزه به اعماق اقیانوس اطلس جنوبی و جزایر ساندویچ جنوبی، موفق به کشف مجموعهای از گونههای جدید دریایی، باغهای مرجانی، دهانههای هیدروترمال (شکافهایی که آب گرم شده زمینگرمایی از آنها بالا میآید) و رفتارهای ناشناخته جانوری شدند. این منطقه بهدلیل دورافتادگی، چالشهای جوی و دریایی و ویژگیهای زمینشناسی منحصربهفرد، یکی از ناشناختهترین بخشهای اقیانوس است؛ بهطوری که اغلب نزدیکترین انسانها به این نقطه، فضانوردان ایستگاه فضایی بینالمللی بودند.
این تیم ماه گذشته نیز با نخستین فیلم خود از یک ماهی مرکب عظیمالجثه خبرساز شد و در ژانویه در زمان و مکان مناسب برای کاوش در کف دریا قرار داشتند که لحظه جدا شدن یک کوه یخ به اندازه شیکاگو از یک قفسه یخی در قطب جنوب را به ثبت رساندند اما در سفر اکتشافی ۳۵ روزه جدید آنها در اعماق این بخش بسیار متنوع از اقیانوس، لحظات جادویی بسیار بیشتری وجود داشت.
کشفهای مهم این سفر شامل شناسایی دریچههای هیدروترمال کمعمق جدید پوشیده از گونههای وابسته به شیمیوسنتز (تولید غذا با استفاده از مواد معدنی بدون نور خورشید) در عمق ۷۰۰ متری، مشاهده باغهای مرجانی پررونق و اسفنجهای بزرگ در نزدیکی این دریچهها و کشف گونههای بالقوه جدید از مرجانها، اسفنجها، حلزونها، توتیاهای دریایی، ستارههای دریایی و خیارهای دریایی، ثبت رفتار جدید تخمگذاری حلزونماهی روی مرجان سیاه و نخستین فیلم از گونهای نادر از ماهی اژدها و شواهدی از فعالیت آتشفشانی انفجاری در منطقه بود.
این موفقیت حاصل همکاری بین دانشگاه پلیموث بریتانیا، سازمان بررسی قطب جنوب بریتانیا و ایستگاه تحقیقات دریایی گئومار آلمان است که وظیفه بررسی اثرات خطرات زمینلرزه از جمله سونامی، آتشفشان و زلزله را بر عهده داشتند. دانشمندان تأکید کردند که این اکتشافات، اهمیت نقشهبرداری و اکتشاف اقیانوسهای دورافتاده را نشان میدهد و پیامدهای آن تا سالها در مدیریت و حفاظت از حیات دریایی احساس خواهد شد.
تیم تحقیق دو گودال را در دادههای نقشهبرداری یک دهانه آتشفشانی زیر آب بهصورت فرورفتگیهای کاسهایشکل در کف دریا کشف کرد که پس از فوران آتشفشان ایجاد شدهاند. از آنجا که گودالها میتوانند نشاندهنده فعالیت هیدروترمال باشند، این تیم به کمک ربات کنترل از راه دور کشتی به نقشهبرداری از گودالها با وضوح بالاتر اقدام کرد. ربات یادشده وجود دریچههای هیدروترمال را تأیید و وجود سه گودال دیگر را در گودال بزرگتر کشف کرد. این دریچهها که در عمق ۷۰۰ متری قرار دارند، از کمعمقترین دریچههای گرمایی هستند که در نزدیکی جزایر ساندویچ جنوبی کشف شدهاند. هر دریچه با مجموعهای از حیات وابسته به شیمیوسنتز پوشیده شده بود.
باغهای مرجانی پررونق در اعماق ۱۲۰ متری و اسفنجهای بزرگ، همچنین طیف وسیعی از حیات دریایی بالقوه جدید از جمله مرجانها، اسفنجها، حلزونها، توتیاهای دریایی، ستارههای دریایی، شانهدارارن کف دریا و یک گونه جدید خیار دریایی نیز در نزدیکی این دریچهها کشف شدند. این تیم همچنین تخمهای حلزونماهی را کشف کردند که روی یک مرجان سیاه گذاشته شده بودند که عملی ناشناخته بود.
این کشف باورنکردنی بینشهای ارزشمندی در مورد فعالیت تکتونیکی منطقه ارائه میدهد و اهمیت اکتشاف اقیانوس و نقشهبرداری از کف دریا را برجسته میکند.
جزایر ساندویچ جنوبی کجا هستند؟
جزایر ساندویچ جنوبی که در اقیانوس اطلس جنوبی واقع شدهاند، بخشی از یک ترکیب غنی از ویژگیهای زمینشناسی شامل گودالهای منطقه هادال (عمیقترین منطقه اقیانوس)، آتشفشانهای زیر آب و مراکز گسترش بستر اقیانوس هستند؛ ویژگیهایی که توسط نیروهای تکتونیکی ایجاد شده و حامی تکامل گونههایی بودهاند که در هیچ جای دیگری از کره زمین پیدا نمیشوند.
نظر شما