بحران پسماند در یکی از پرجمعیت‌ترین استان‌های کشور

مدیرکل محیط زیست استان البرز گفت: با رشد بی‌سابقه جمعیت و تمرکز بیش از ۹۰ درصدی در مناطق شهری، استان البرز با بحرانی جدی در حوزه مدیریت پسماند مواجه شده است؛ بحرانی که اگر همین امروز چاره‌ای برای آن اندیشیده نشود، می‌تواند تبعاتی فراتر از محیط زیست، حتی در حوزه امنیتی به‌دنبال داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از البرز، قربانعلی محمدپور ظهر امروز _پنجشنبه هجدهم اردیبهشت_ در کارگروه مدیریت پسماند استان البرز که با حضور شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست کشور در سالن شهدای دولت استانداری البرز برگزار شد، اظهار کرد: البرز به عنوان کوچک‌ترین استان کشور، با مساحتی حدود ۵۱ هزار کیلومتر مربع، استانی که ما در آن حضور داریم، کوچک‌ترین استان کشور از نظر وسعت، اما دومین استان از نظر تراکم جمعیت است. در حال حاضر، حدود ۴۷۱ نفر در هر کیلومتر مربع این استان زندگی می‌کنند که این رقم، ۱۰ برابر میانگین تراکم جمعیت کشور است. این اعداد و ارقام را برای آن مطرح می‌کنم که در ادامه بتوانیم برخی درخواست‌ها و تقاضاها را با تکیه بر واقعیت‌ها مطرح کنیم، چرا که دستگاه‌های اجرایی باید با نگاه دقیق‌تری به یاری ما بشتابند.

وی افزود: بیش از ۹۰ درصد جمعیت استان در مناطق شهری ساکن هستند؛ موضوعی که چالش‌های بزرگی در مدیریت پسماند شهری ایجاد کرده است. استان ما در رتبه دوم شهرنشینی کشور قرار دارد و شهر کرج به‌عنوان چهارمین کلان‌شهر کشور، بار سنگینی را بر دوش دارد.

مدیرکل محیط زیست استان البرز ادامه داد: در سال ۱۳۶۸، محل دفن زباله در منطقه حلقه‌دره برای جمعیتی حدود ۵۳۸ هزار نفر در نظر گرفته شد؛ اما امروز، با جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون نفر، همچنان از همان مکان برای دفن زباله استفاده می‌کنیم؛ آن هم به شکل غیر اصولی و با حداقل امکانات. این در حالی است که افق جمعیتی استان تا سال ۱۴۲۰، بالغ بر ۶.۵ میلیون نفر پیش‌بینی می‌شود و اگر از همین امروز زیرساخت‌ها ارتقا نیابد، مشکلات اجتماعی می‌تواند به دیگر حوزه‌ها، حتی امنیتی، سرایت کند.

محمدپور یادآور شد: اکنون، ۳۹۰۰ واحد صنعتی فعال، به‌جز دامداری‌های بزرگ و مجموعه‌های گردشگری، در ۱۲ شهرک صنعتی استان فعالیت دارند و استان ما در رتبه ششم صنعتی کشور قرار گرفته است. همین موضوع حجم زیادی از پسماند صنعتی را ایجاد می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که میزان پسماند عمرانی ورودی به مرکز حلقه‌دره، حدود ۹۰۰ تن در روز است. همچنین روزانه ۷.۵ تن پسماند عفونی به این منطقه وارد می‌شود.

وی گفت: یکی از بزرگ‌ترین ضعف‌ها در این حوزه، پایین بودن نرخ تفکیک زباله از مبدأ است. در حالی که میانگین کشوری این نرخ حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد است، در استان ما این عدد به زحمت به ۴ درصد می‌رسد. ظرفیت کنونی کمپوست در حلقه‌دره، روزانه ۲۶۰ تن برای یک خط است، اما زباله ورودی پیش از مرحله کمپوست به ۴۲۰ تن رسیده که نشان‌دهنده فشار بیش از ظرفیت موجود است.

به گفته مدیرکل محیط زیست استان البرز، از مجموع ۱۶ شهر استان، تنها چهار شهر دارای طرح جامع مدیریت پسماند هستند. وسعت سایت دفن زباله حلقه‌دره از ۱۲۳ هکتار به تدریج افزایش یافته و اکنون در فاصله کمتر از ۵۰۰ متر با شهرک ابریشم و فرودگاه پیام قرار گرفته است.

محمدپور افزود: از مشکلات اصلی این سایت می‌توان به عدم رعایت استانداردهای لازم، دفن غیراصولی، نشت گازها، آلودگی خاک، فرسودگی تجهیزات کمپوست و نبود زیرساخت‌های مناسب اشاره کرد. با وجود تأسیسات پیرولیز و کارخانه کمپوست ۳۶۰ تنی، بخش‌هایی از آن عملاً غیرفعال است. به‌دلیل تراکم بالای جمعیت و کمبود فضای مناسب، امکان نصب تجهیزات جدید نیز فراهم نبوده است.

وی با بیان اینکه در حوزه پسماند صنعتی با ۳۹۰۰ واحد صنعتی، روزانه حدود ۱۹۴۶ تن پسماند صنعتی تولید می‌شود خبر داد که سامانه مربوط به مجوز نقل و انتقال پسماند نیز تاکنون مجوز بیش از ۱۱ هزار مورد را صادر کرده است.

مدیرکل محیط زیست استان البرز یادآور شد: با توجه به ظرفیت‌های موجود، سه نقطه پیشنهادی برای احداث تأسیسات جدید از سوی استاندار محترم تعیین شده و تاکنون چهار سرمایه‌گذار علاقه‌مندی خود را اعلام کرده‌اند. اکنون در مرحله بررسی و الحاق الزامات زیست‌محیطی هستیم تا این پروژه‌ها به مرحله اجرا برسند.

محمدپور مهم‌ترین اولویت استان را افزایش نرخ تفکیک پسماند از مبدأ است، گفت: کاری که بدون مشارکت فعال شهرداران محترم، به‌ویژه شهردار کرج، ممکن نخواهد بود. پیشنهاد می‌کنم در یکی از مناطق شهری، طرح پایلوت هوشمندسازی جمع‌آوری پسماند خشک اجرا شود.

وی ادامه داد: همچنین وضعیت سایت حلقه‌دره به‌دلیل همجواری با مناطق پرجمعیت، نیازمند ساماندهی فوری است. برای احداث دو خط ۲۵۰ تنی پردازش زباله، برآوردی حدود ۱۲۰ میلیارد تومان مورد نیاز است. همچنین تأمین یک ترنر (دستگاه هوادهی) نیز در دستور کار قرار دارد که هزینه‌ای بالغ بر ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان دارد.

مدیرکل محیط زیست استان البرز در پایان اضافه کرد: در مجموع، سایت مدیریت پسماند در آستانه نهایی شدن است و امیدوارم در دو ماه آینده، شرایط برای جذب سرمایه‌گذار و توسعه زیرساخت‌ها فراهم شود، اما ضروری است که این مسیر با دقت و حمایت کامل از سوی نهادهای مسئول ادامه یابد.

کد خبر 864433

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.