به گزارش خبرگزاری ایمنا، به واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد آلرژیزا که در زمانهای خاصی از سال رخ میدهد، حساسیت فصلی(seasonal allergy) میگویند. به مواد حساسیتزا، نیز آلرژن گفته میشود. آلرژی فصل بهار، بیشتر به دلیل گردهافشانی گیاهان ایجاد میشود.از جمله آلرژنهایی که سبب واکنش آلرژیک میشوند میتوان به علفهای هرز، گرده گیاهان و گردهافشانی گلها و درختان اشاره کرد.
واکنش نسبت به مواد آلرژی زا مختص یک سن خاص نیست، به جنسیت خاصی هم ربط ندارد و در مردان و زنان امکان بروز دارد. اما شدت و میزان آن در هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است و این تفاوت فقط به میزان حساسیت سیستم ایمنی بدن فرد در مقابل مواد حساسیتزا ارتباط دارد. از جمله شایع ترین علائم حساسیت فصلی در افراد شامل موارد زیر است.
- آبریزش بینی و گرفتگی بینی
- خارش و آبریزش چشم
- عطسه
- سرفه
- خارش گلو و گوش
- احساس خستگی

آلرژی فصلی و تغذیه
هیچ ماده غذایی نمیتواند درمانی قطعی برای آلرژی باشد اما میوهها و سبزیجات برای کل بدن مفیدند. آنها سرشار از مواد مغذیای هستند که میتوانند بدن را سالمتر نگه دارند. همچنین برخی از آنها ممکن است از شما در برابر محرکهای آلرژی فصلی محافظت کنند. تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی در کنترل عوارض آلرژی داشته باشد. با تغییر در رژیم غذایی خود و انتخاب مواد غذایی مناسب، میتوانید به کاهش التهابها، تسکین خارش، سرفههای خشک و سایر علائم آلرژی دست یابید.
برای حساسیت فصلی چه بخوریم؟
برخی از مواد غذایی میتوانند به کاهش التهابهای ناشی از آلرژی کمک کنند. این مواد غذایی دارای خواص ضدالتهابی هستند و میتوانند به شما کمک کنند تا عوارض آلرژی را کاهش دهید.
عسل
عسل طبیعی چون حاوی مقدار کمتری گرده است، میتواند مقاومت بدن در برابر دانههای گرده را افزایش دهد، ضمن اینکه عسل ماده غذایی ضدالتهاب نیز هست.
سبزیجات و میوه
آنتی اکسیدانها نقش مهمی در کاهش عوارض آلرژی فصلی ایفا میکنند. این ترکیبات مفید به شما کمک خواهند کرد تا در مقابل التهابها و آسیبهای ناشی از آلرژی مقاومت بیشتری داشته باشید. مصرف میوهها و سبزیجات تازه و رنگارنگ که حاوی ویتامینها و مواد آنتی اکسیدانی مانند ویتامین C و E هستند، میتواند بسیار مفید باشد. علاوهبر این، مصرف مغزها و تخمها مانند بادام، فندق، بادام زمینی و تخمههای کدو، که حاوی آنتی اکسیدانهای مفیدی مانند ویتامین E و سلنیوم هستند، نیز میتواند به کاهش عوارض آلرژی کمک کند.
بهجای میوههای آلرژیزا، سبزیجات و میوههای حاوی ویتامین C و آنتیاکسیدان بیشتر مصرف کنید. چراکه این خوراکیها آنتیهیستامین زیادی دارند و سبب افزایش قدرت سیستم ایمنی برای مبارزه با آلرژی میشوند.
پیاز، فلفل، جعفری همگی دارای ترکیبی موسوم به «کوئرستین» هستند. کوئرستین یک ماده شیمیایی گیاهی طبیعی است. این ماده شیمیایی ممکن است واکنشهای هیستامین را کاهش دهد. هیستامینها بخشی از پاسخ سیستم ایمنیِ بدن به محرکهای حساسیتزا هستند.
کیوی هم به عنوان میوهای غنی از ویتامین C میتواند مفید باشد. این ویتامین میتواند هیستامین را در بدن کاهش دهد.
آناناس هم دارای آنزیمی به نام «بروملین» است. بروملین نیز میتواند باعث کاهش تحریک در بیماریهای آلرژیک مانند آسم شود.
گوجه فرنگی حاوی لیکوپن، ترکیب آنتی اکسیدانی دیگری است که به آرام کردن التهابات بدن کمک می کند.
چربی امگا۳
امگا۳ ازجمله چربیهای سالمی است که بدن ما به مقدار کافی از آن نیاز دارد. امگا۳ میتواند علائم و عوارض ناشی از آلرژی را کاهش دهد. شما میتوانید با مصرف دانههای روغنی مثل تخم کدو، تخم کتان، کنجد، فندق، گردو و مواد غذایی دیگر مانند تخممرغ و ماهی امگا۳ زیادی دریافت کنید. امگا۳ خاصیت ضدالتهابی دارد و به همین علت است که در درمان آلرژی فصلی مؤثر است.

محصولات پروبیوتیک
باکتری پروبیوتیک ازجمله باکتریهای خوبی هستند که از میکروبیوم روده محافظت میکنند. در ضمن پروبیوتیک خاصیت ضدالتهابی دارد و تب یونجه را نیز درمان میکند.
زردچوبه
زردچوبه دارای ترکیباتی به نام کرکومین است که خواص ضدالتهابی قوی دارد. میتوانید زردچوبه را بهصورت پودر در غذاها مانند سسها، سوپها و تنقلات استفاده کنید.
زنجبیل درمان حساسیت و آلرژی
بسیاری از علائم ناخوشایند آلرژی ناشی از مسائل التهابی مانند تورم و تحریک در مجرای بینی، چشم ها و گلو است. زنجبیل می تواند به کاهش این علائم به طور طبیعی کمک کند. زنجبیل حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که برای مبارزه با آلرژی های فصلی مفید هستند. میتوانید زنجبیل را بهصورت تازه یا پودر شده در غذاها مصرف کنید.
نوشیدن مایعات فراوان
باتوجه به اینکه مواد آلرژیزا بر مخاط بینی و دهان مینشیند نوشیدن آب و آبمیوه سبب پاک شدن مخاط از مواد آلرژی زا میشود. همچنین مایعات گرم مثل چای و دمنوش و سوپ هم موثر است.


نظر شما