به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهر خوراسگان دوم اردیبهشت ۹۲ بهعنوان منطقه ۱۵، به شهرداری اصفهان ملحق شد و از آن سال تاکنون خدمات عمرانی، فرهنگی و پروژههای شهری از جمله آسفالت معابر، احداث فرهنگسرا و پروژههای مشارکتی در این منطقه انجام شده است؛ شرقیترین منطقه شهرداری اصفهان حدود ۶۸۰۰ هکتار وسعت دارد که حدود ۱۶۰۰ هکتار آن در محدوده خدماتی است و بیش از ۱۴۰ هزار نفر در محدوده این منطقه زندگی میکنند.
این منطقه را از قدیم «خور - اسکان» مینامیدند و بعدها به بیان سادهتر «خوراسگان» میگفتند و با توجه به اینکه بر سر راه اصفهان به خاوران، یزد و کرمان واقع شده بود، «دروازه شرقی» و «دروازه خور» نامیدند که دهی آباد و پرجمعیت، با خاکی حاصلخیز با مردمانی زراعتپیشه، مهربان و میهماننواز بود، همچنان که امروزه نیز مردم این منطقه بر همین خصلت استوار هستند.
مردم این شهر از دیرباز به کشاورزی اشتغال داشتهاند و در این کار شهره عام بودهاند، بهگونهای که دو محصول «نخود» و «گرمک» این خطه، شهرتی بسزا داشته است و این از طرفی مرهون همت مردم سختکوش خوراسگان، خاک حاصلخیز آن و وجود چند رشته قنات به نامهای قنات خوراسگان، قنات خاتونآباد و قنات پارون و از طرف دیگر سهمی از آب زایندهرود و دنباله نهر نیاصرم بوده است؛ آب شرب مردم خوراسگان از دیرباز توسط «چشمه باقرخان» تأمین میشد و بعدها به شبکه آب اصفهان پیوست.
زنان خوراسگانی علاوهبر اداره خانه، به بافتن جاجیم و گلیم میپرداختهاند و بهتازگی صنعت قالیبافی در میانشان رونق یافته است، در دهههای اخیر، گروهی از جوانان هنردوست خوراسگانی علاوهبر کشاورزی به هنرهای ظریف نیز روی آوردهاند، بهگونهای که «خاتمسازی»، «منبتکاری» و «گرهچینی» موقعیتی عام در این شهر یافته است.
از دیگر جلوههای شاخص خوراسگان که به آن وجههای روحانی و مذهبی بخشیده، وجود بقاع متبرکه چند امامزاده است که در این میان بارگاه حضرت ابوالعباس، از نوادگان قمر بنیهاشم، ابوالفضل العباس (ع) بهتنهایی جلوهگاه هنر معماری، آئینهکاری و نقاشی قرون و اعصار است که به همت هنرمندان معاصر خوراسگانی بازسازی شده است و در کنار آن بارگاه امامزاده اسحاق، امامزاده شاه میر قوامالدین و امامزاده سیدمحمدباقر در خیادان و امامزاده مختار در چنگان، هر دو در حومه خوراسگان که اینک جزئی از شهر شده است، بر قداست این شهر میافزاید.
مردمان این منطقه ۵۰۸ شهید تقدیم انقلاب کردهاند، همچنین ۸۹ مسجد در خوراسگان وجود دارد که هیئتهای مذهبی در آن فعال است؛ در واقع در این محل هیچ مسجدی بدون هیئت مذهبی نیست.
آنچه در ادامه میخوانید، حاصل گفتوگوی خبرنگار ایمنا با هوشنگ نظریپور، مدیر منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان برای آگاهی هرچه بیشتر شهروندان از پروژههای عمرانی و توسعهای منطقه، ظرفیتها و چالشهای موجود، تلاشهای مدیریتی و پاسخ به نیاز شهروندان در سال جاری است.
ایمنا: آبان سال ۱۴۰۰ با حکم شهردار اصفهان بهعنوان مدیر منطقه ۱۵ شهرداری این کلانشهر منصوب شدید، پیش از آن در بخشهای دیگر شهرداری مشغول فعالیت بودید؛ بهعنوان یکی از نیروهای باسابقه و متخصص شهرداری اصفهان کار در جایگاه مدیر منطقه چگونه بوده است؟
نظریپور: تا پیش از آبان ۱۴۰۰ که مدیریت منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان را برعهده گرفتم، آخرین سمت شغلی من مدیریت مالی و اقتصادی همین منطقه بود؛ پیش از آن نیز کم و بیش با کارهای مربوط به ارباب رجوع درگیر بودم، اما با مشکلات مدیریت منطقه تا این حد آشنا نبودم.
با توجه به شرایط منطقه ۱۵ بهعنوان یکی از مناطقی که نمیتوان گفت کمتربرخوردار است و با توجه به الحاقی که سال ۹۲ انجام شد، ذهنیت مردم به شهر خوراسگان سابق باقیمانده است و تعدادی از شهروندان بهدلیل عرقی که دارند، هنوز نتوانستهاند خود را کنار شهرداری اصفهان ببینند.
ایمنا: از خوبیها و دشواریهای فعالیت در منطقه ۱۵ شهرداری اصفهان بگویید.
نظریپور: ما با مردم زندگی میکنیم و رابطه اربابرجوع و مدیر منطقه دوستانه است؛ با توجه به شناختی که از محلات داریم، با اهالی آن زندگی میکنیم، جدا از مشکلات فنی که در منطقه وجود دارد، راحتی خاصی را نیز دارد، زیرا اهالی سنتی هستند و این موضوع کار ما را راحتتر میکند.
از اینکه گرهای از کار مردم باز شود، لذت میبرم. این کار خستگی جسمی دارد که با استراحت حل میشود، ما خستگی روحی نداریم، زیرا مردم هوای ما را دارند.
اگر مشکلی بهوجود بیاید، آن را از طریق تماس با معتمدان محل رفع میکنیم، برای مثال اقدامی را در محله سمسور بهمنظور تعریض عرض گذر انجام دادیم،، مردم با مالکان صحبت کردند تا نیم متر به معبر اضافه و مشکل تردد حل شود؛ چنین اتفاقی در سایر مناطق رخ نمیدهد.
برای آزادسازی پروژه رینگ چهارم حدود ۳۲۵ ملک در مسیر بود و حدود ۳۲ هکتار آزادسازی انجام شد، بهرغم حجم بالای آزادسازیها تنها چهار مورد بهدلیل بومینبودن مالکان، از طریق ماده ۸ شهرداری آزادسازی شد.
ایمنا: یکی از برنامههای مدیریت شهری ششم اصفهان «محلهمحوری» بوده است؛ در این راستا چه اقدامات شاخصی در این منطقه انجام و کدامیک از محلههای منطقه در قالب اجرای این طرح نونوار شد؛ چه اعتباراتی در این زمینه هزینه شده است؟
نظریپور: سال ۱۴۰۱ دو محله راران و گورت جزو طرح محلهمحوری بود که حدود ۳۲ میلیارد تومان برای انجام اقدامات محلهمحور در این محلهها هزینه شد؛ جزو معدود مناطقی بودیم که حدود ۹۰ درصد پروژهها را اجرا کردیم و رتبه دوم را از لحاظ برآورد هزینه داشتیم.
سال ۱۴۰۲ برای محلات سمسور، سفلی و قلعه برتیانچی در طرح محلهمحوری ابتدا حدود ۲۳ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود، اما در اصلاح بودجه به ۲۵ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.
سال ۱۴۰۳ سه محله ارغوانیه، خاتونآباد و هیستان را در نظر گرفتیم، جزو مناطقی بودیم که افزایش درآمد بودجه برای محلهمحوری را داشتیم و سال آینده محلات گیان، اندوان، سنجوانمره و ابر در دستور کار قرار دارد.
مطالبه مردم اندوان آسفالت معابر، ایجاد فضای سبز و فاضلاب بود که قرار شد بخشی از مطالبات آنها از طریق فرمانداری و آبوفاضلاب پیگیری شود؛ در این محله یکی از مالکان، زمینی برای فضای سبز واگذار کرده بود که مورد پذیرش اهالی نبود، بنابراین زمین دیگری پیشنهاد شد که امیدوارم سال آینده بتوانیم بودجه خوبی برای آن در نظر بگیریم.
با توجه به انجام پروژه فاضلاب در محله اندوان، آسفالت گذرهای اصلی تمام شد و آسفالت بخشی از معابر فرعی که وضعیت مناسبی نداشت، ترمیم شد، همچنین بازنگری طرح جامع در الحاق بخشی از محل به محدوده قانونی، پیگیری و انجام میشود.
روشنایی فلکه اندوان تا میدان عروج (ششراه) نیز برآورد هزینه میشود تا روشنایی بهصورت مشارکتی انجام شود؛ نکته قابل توجه این است که پیش از سال ۱۴۰۰ تنها در یک محله بزرگ برنامههای فرهنگی برگزار میشد، اما در حال حاضر در تمام محلات برنامههای فرهنگی اجرا میشود.
ایمنا: به سرانه فضای سبز منطقه ۱۵ و تأمین آب مورد نیاز برای آبیاری آن در شرایط سخت کنونی اشاره کنید؛ چه تدابیری برای تأمین آب فضای سبز اندیشیدهاید؟
نظریپور: مساحت فضای سبز این منطقه یک میلیون و ۱۳۱ هزار و ۷۷۴ متر مربع و سرانه فضای سبز برای هر شهروند منطقه ۸.۷ متر مربع است که این سرانه نسبت به سایر مناطق کمتر است، اما طی سه سال گذشته حدود ۲۰ هزار متر مربع به سرانه فضای سبز منطقه ۱۵ اضافه کردیم.
از ۱۲ حلقه چاه آب فضای سبز منطقه، هشت چاه بهطور کامل خشک شده است، تعداد باقیمانده نیز دبی پایینی دارد و با معضل کمآبی روبهرو هستیم. طی دو سال گذشته حدود ۲۵ میلیارد تومان برای رینگ پساب هزینه کردیم و این پروژه در منطقه ۱۵ به پایان رسید.
در واقع حدود ۱۳ کیلومتر رینگ پساب در این منطقه اجرا شده است، در حال حاضر یکی از مخازن آن اجرا و جانمایی مخزن دیگر با توجه به اعتراض برخی اهالی تغییر کرد، سال آینده حدود ۱۲ میلیارد تومان برای احداث منبع دوم مخزن آب در محدوده خیابان جی در نظر گرفته شده است.
ایمنا: از بودجه و اعتبارات منطقه ۱۵ در سال جاری بگویید؛ تاکنون چقدر از آن محقق شده است؟ بر اساس بودجه سال جاری چه تعداد پروژه شاخص، مهم منطقهای و منطقهای در دستور کار شهرداری قرار گرفته است؟
نظریپور: بودجه سال جاری ۷۲۰ میلیارد تومان بود که تاکنون حدود ۴۰ درصد آن بهصورت نقدی محقق شده است، سال آینده بودجه را به میزان یک همت، معادل هزار میلیارد تومان در نظر گرفتیم و امیدواریم با شرایط کنونی از طریق مولدسازی و حرکت به سمت پروژههای مشارکتی اقدامات خوبی انجام دهیم.
از جمله پروژههای شاخص، کمربندی شمالی و خیابانهای متصل به آن و پروژههای محلهمحوری است که حدود ۴۰۰ میلیارد تومان برای این پروژهها در نظر گرفتیم و در جلسات شورای اسلامی شهر مطرح و مصوب شد؛ در بحث بودجه مشارکتی با اهالی محل جلساتی برگزار شد و خواستههای اهالی را احصا کردیم که اقدامات انجامشده همسو با نظر اهالی بود.
ایمنا: مجموعه تجاری، اداری و مبلمان شهری «خورشید شهر» موسوم به «خان» چه زمانی به بهرهبرداری میرسد؟
نظریپور: پروژه خان به پایان رسیده است، اگر مشکلی پیش نیاید در ایام عید فطر به بهرهبرداری خواهد رسید.
ایمنا: در حال حاضر چند میلیارد ریال پروژه مشارکتی در منطقه ۱۵ فعال است و چه تسهیلاتی برای رغبت بیشتر سرمایهگذاران بهمنظور سرمایهگذاری در این منطقه فراهم شده است؟
نظریپور: در حال حاضر علاوهبر مجموعه خان که پروژه مشارکتی بالای دو هزار همتی بوده و سهم شهرداری هزار همت است، عملیات اجرایی مجموعه تجاری، اداری و فرهنگی خیابان فجر پس از دو دهه توقف، اواخر سال گذشته مجدد آغاز شد و طبق وعده سرمایهگذار تا شش ماه نخست سال آینده مجموعه به بهرهبرداری میرسد.
با توجه به اینکه پروژههای مشارکتی زمان ساخت و تقسیم واحد دارد، زمان تقسیم واحد ارزشگذاری انجام میشود، بنابراین نمیتوان اعلام کرد که در حال حاضر چند میلیارد پروژه سرمایهگذاری در این منطقه فعال است. ظرفیت سرمایهگذاری در این منطقه بیشتر در زمینه تجاری است که مورد توجه سرمایهگذاران است.
ایمنا: بزرگترین مشکل در حوزه شهرسازی نبود کد ارتفاعی مناسب است و این موضوع یکی از مهمترین دلایلی است که سرمایهگذاران رغبت کمتری برای سرمایهگذاری در این منطقه دارند، برای رفع این مشکل چه پیگیریها و اقداماتی انجام دادهاید؟
نظریپور: یکی از معضلات منطقه ۱۵، کد ارتفاعی منطقه، معادل ۲.۹ طبقه است که صرفه اقتصادی ندارد، اما میتوان موضوع را از طریق کمیسیون ماده ۵ پیگیری کرد، بهعنوان مثال چند محله که بیشترین متقاضی برای مشارکت و سرمایهگذاری را داشتهاند، بهعنوان پیشنهاد برای کمیسیون ماده ۵ فرستاده شده است.
ایمنا: برای ارتقای کیفیت خدمات شهری در منطقه چه برنامههایی در نظر گرفته شده است؟
نظریپور: در حوزه محلهمحوری مشاوری در نظر گرفتیم تا بر اساس نظر مشاور پروژهها پیش رود، تمرکز بر محلات کمتربرخوردار بیشتر است، زیرا منطقه مقداری پیر و فرسوده شده است و بعضی محلات از امکانات ابتدایی هم برخوردار نیستند، بهویژه محلات الحاقی که در این محلات از مشارکت مردم استفاده کردیم.
ایمنا: ایمنسازی کانال آب گورت به کجا رسید؟ حتی اگر محل در محدوده شهرداری نباشد نیز با توجه به سکونت افراد باید نسبت به پیگیری و ایمنسازی آن اقدام شود.
نظریپور: ایمنسازی کانال آب پیش از این با استفاده از گاردریل انجام میشد، اما بهتازگی باید از نیوجرسی استفاده شود. در حال حاضر در خیابان مالکاشتر که در حال ساخت است، ایمنسازی بهصورت جداول نیوجرسی درجاساز با ارتفاع یک متر و ۲۰ سانتیمتر انجام میشود.
برای ایمنسازی بخشی از کانال آب گورت که در محدوده منطقه ۱۵ نیست، اما خطر وقوع حادثه در آن وجود دارد و سال گذشته حادثه غرق شدن دو شهروند در این کانال آب رخ داد، برای تحویل یک کیلومتر گاردریل و پایه مربوط به آن به شرکت آب منطقهای اعلام آمادگی کردیم تا شرکت آب منطقهای نسبت به ایمنسازی این بخش اقدام کند، حتی در این باره دو مرتبه با مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان مکاتبه انجام دادیم، اما هنوز پاسخی دریافت نکردهایم.
ایمنا: برای کاهش ترافیک روزهای پایانی هفته بهویژه ایام پایانی سال ناشی از مراجعه شهروندان به آرامستان باغ رضوان برای زیارت اهل قبور، چه تدبیری اندیشیدهاید؟
نظریپور: از زمانی که وارد منطقه ۱۵ شدم، از میدان عروج به سمت فلکه اندوان و دنبال کانالهای آب مالکاشتر (مقداد) دو طرف کانالها ایمنسازی و آسفالت شده است، بهتازگی نیز خیابان مالکاشتر و خیابان بسیج که ترافیک را از خیابان جی به رینگ چهارم منتقل میکند، در دستور کار قرار گرفته است.
شش کیلومتر و ۷۰۰ متر از رینگ چهارم در محدوده منطقه ۱۵ قرار دارد که آزادسازی آن آبان سال جاری کامل شد و وعده داده شده است تا خرداد سال آینده مورد بهرهبرداری قرار گیرد. سالهای پیش بودجهای برای کمربند شمالی در نظر گرفته شده و حدود ۳۵ درصد آزادسازی انجام شده بود که طی دو سال اخیر حدود ۲۰ درصد دیگر را آزادسازی کردیم.
سال گذشته بودجه ۴۰۰ میلیاردی برای کمربند شمالی در شهرداری مرکزی و منطقه ۱۵ در نظر گرفته شد که در کاهش ترافیک اثرگذار است.
حدود ۷۰۰ متر از ادامه خیابان سردار باقری که از محله جیشیر عبور میکرد، باقیمانده بود که سال جاری حدود ۲۰ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفتیم و هزینه شد، سال آینده نیز اعتبار خوبی در نظر گرفتیم و در اصلاح بودجه نیز آن را لحاظ میکنیم که امیدواریم ادامه آزادسازی انجام میشود.
احداث ادامه خیابان سردار چنگانی نیز در دستور کار منطقه قرار دارد و میتواند معضل ترافیکی جنوب منطقه از خیابان جی به سمت محله سمسور را رفع میکند که درخواست چهلساله مردم است.
ایمنا: کدامیک از برنامهها و اهداف شما در این منطقه هنوز به نتیجه نرسیده و دلیل آنچه بوده است؟
نظریپور: آزادسازی کمربندی شمالی و جنوبی هنوز به نتیجه نرسیده که علت آن کمبود نقدینگی است، چراکه مردم با ما همراه هستند. در حال حاضر ۵۰ درصد آزادسازی پروژه کمربند شمالی انجام شده است؛ دوست داشتم این پروژه در دوره مدیریتی من تکمیل شود و مورد بهرهبرداری قرار گیرد، اما نشد.
ایمنا: خبر خوش شما برای شهروندان منطقه ۱۵ چیست؟
نظریپور: شش کیلومتر و ۷۰۰ متر از مسیر پروژه رینگ چهارم در محدوده منطقه ۱۵، حدفاصل پل سردار شهید سلیمانی تا پل آفتاب خرداد سال آینده بهرهبرداری میشود.
نظر شما