به گزارش خبرگزاری ایمنا، این روزها بزرگترین رویداد فرهنگی کشور یعنی سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مصلای امام خمینی (ره) در حال برگزاری است و تعطیلات آخر هفته فرصت مناسبی برای حضور در این رویداد عظیم بود؛ باید گفت که تعطیلات آخر هفته فرصتی طلایی برای پایتختنشینان برای حضور در این نمایشگاه بود و این امر از ابتدای حضور در نمایشگاه و از همان ساعات ابتدایی به چشم میخورد.
لحظات ابتدایی نمایشگاه با طنینانداز شدن صدای قرآن و پس از آن بیانات رهبر انقلاب در خصوص کتاب آغاز میشود و مردم فرهنگدوست نیز پیش از این لحظات پشت دربهای مصلی منتظر حضور در این رویداد عظیم هستند؛ از مهمترین و کلیدیترین صحنههایی که به محض ورود به محوطه مصلی به چشم میخورد، حضور پررنگ خانوادهها با فرزندان قد و نیمقد است البته که تمام جمعیت را خانوادهها تشکیل نمیدهند و دانشجویان و دانشآموزان فراوانی نیز در این مکان حاضر هستند.
برخلاف سالهای قبل تصمیم میگیرم مسیرم را با بخش ناشران کودک و نوجوان شروع کنم اتفاقاً از این تصمیم پشیمان هم نیستم؛ برخلاف تصور بیشتر جمعیت حاضر در این بخش را بزرگسالانی تشکیل میدهند که با ذوق در حال ورق زدن کتابهای رنگارنگ کودک و نوجوان هستند.
جشن کتاب است و بهترین مخاطبان آن کودکان هستند
ابعاد و شلوغی غرفه انتشارات مدرسه مرا به داخل میکشاند و زمانی که با خانوادهها گپ و گفتی کوتاه خودمانی دارم، از قیمتهای مناسب و در عین حال راهنمایی خوب مسئولان غرفه رضایت زیادی دارند و البته این رضایت دو طرفه است و بر همین اساس محمدحسین محبتپناه مدیر بازرگانی انتشارات مدرسه اظهار میکند: بخش کودک و نوجوان همیشه پر استقبال است و طبق انتظار در ایام تعطیل رونق بیشتری نیز داشت و در مجموع خوشحال هستیم.
وی با بیان اینکه امسال نمایشگاه فضای بهتری دارد، متراژ غرفهها و نظم بهتری دارد، ادامه میدهد: در این ایام جشن کتاب است و بهترین مخاطبان این جشن نیز کودکان هستند چرا که با حضور کودکان و نوجوانان نمایشگاه فضای بهتری میگیرد.
حضور مادربزرگها کنار نوههای خود و در عین حال دکورهای جذاب غرفهها از متفاوتترین و دوستداشتنیترین قابهای این بخش از نمایشگاه است؛ مهرسا دختری ۵ ساله که با مادر و مادربزرگ خود به نمایشگاه آمده، از ذوق همراهی بزرگترهایش تعریف و بیان میکند: «اینکه با مامان و مامان بزرگم اومدم حس خیلی خوبی داره و هر دوتاشون قول دادند برای روز دختر کتابهایی که دوست دارم را برام کادو بخرند.» و با همان ذوق در حال انتخاب کتاب است.
کیفی که ابعادش ۲ برابر صاحبش بود!
سارای ۷ ساله هم که مشخص است با کیف مدرسهاش به نمایشگاه آمده، با دقت در حال بالا و پایین کردن حروف چیده شده روی کتاب است تا آن را درست بخواند؛ در همین حین کنارش میایستم و میپرسم چرا با این کیف به این بزرگی آمدی که پاسخ میدهد: «از مامانم اجازه گرفتم این کیف را بیارم که تا جایی که جا داره کتاب بخرم و بچینم داخلش؛ تازه قبل از عید که فهمیدم قراره نمایشگاه کتاب باشه، همه عیدیهام را جمع کردم تا کتاب بخرم.»
ماندن در این بخش بیش از این جایز نیست و باید به سمت بخش ناشران عمومی بروم؛ جمعیت دقیقه به دقیقه در حال افزایش است باید گفت غرفه انتشارات انقلاب اسلامی و مکتب حاج قاسم که در ابتدای سالن قرار دارد از شلوغترین و پرمخاطبترین غرفههاست.
حین گشت زدن میان غرفهها تلاش میکنم حرفهای مخاطبان با یکدیگر را بشنوم و نکته قابل توجه رضایت افراد از افزایش تعداد غرفهها بود البته که بسیاری از نبود مکانی مناسب برای استراحت گلهمند بوده و از خستگی به هر سکویی که میرسند، مینشینند.
مسئولان تدبیری برای حل مشکل کاغذ انتشاراتها بیندیشند
به بخش دوم راهرو شماره ۱۰ و انتشارات معارف میرسم؛ افراد با تیپ و ظاهر متفاوت در حال انتخاب کتابهای مورد علاقه خود هستند و چند دقیقه نشستن پشت میز انتشارات، فرصتی را برای گفتوگو با مهدی محمدی صومعه مدیرعامل انتشارات معارف فراهم میکند و صحت خود را اینطور آغاز میکند: غرفهمان را دیرتر تحویل گرفتیم و بر همین اساس روز اول را تا حدودی از دست دادیم اما در ادامه استقبال خوب بود و با وجود اینکه برآوردمان این بود که استقبال کم است، با استقبال خوبی مواجه شدیم.
وی با بیان اینکه هرچه فرهنگ کتابخوانی گسترش پیدا کند، رشد و آگاهی در پی خواهد داشت، ادامه میدهد: در روزهای تعطیل استقبال خوب است اما اگر این استقبال در روزهای عادی هفته نیز ادامه داشته باشد، امکان ارزیابی وجود دارد و در مجموع باید گفت که حضور بیشتر ناشران از نقاط قوت این دوره از نمایشگاه است.
صحبت از موضوع نمایشگاه فراتر میرود و مدیرعامل انتشارات معارف درباره مشکلات پیشپای ناشرین میگوید: اولین مشکل انتشاراتها موضوع نقدینگی است و تنها شاید ناشرین دولتی با این مشکل مواجه نباشند؛ تورمی که در موضوع کتاب وجود دارد تورم بالایی است و در این راستا باید گفت حدود ۱۰۰ درصد رشد قیمت در خدمات چاپ داشتیم، از سویی افزایش قیمت کاغذ نیز در سالهای اخیر زیاد بود که به ناشرین آسیب زیادی است.
محمدی با بیان اینکه مشکل دوم کاغذ است، توضیح میدهد: برای کنترل قیمت بعضاً مجبور به استفاده از کاغذهای کم کیفیت شدیم؛ دولت باید در این باره تدبیری بیندیشد که شامل ۲ بخش تولید داخل و واردات است چرا که تنها با تولید داخل نمیتوانیم جوابگوی نیاز کشور باشیم و نیاز است دولت در این باره برنامهریزی جدی داشته باشد.
وی با بیان اینکه هرچند کاغذ مازندران در حال تولید است اما تنها پاسخگوی کتابهای درسی است، عنوان میکند: با توجه به بیانات رهبر انقلاب مبنی بر حمایت از تولید داخل تلاش داشتیم از تولید داخلی استفاده کنیم اما بهدلیل کیفیت پایین مخاطب از ما گلهمند بود؛ کاغذ وارداتی نیز با دلار وارد کشور میشود و نوسانات دلار بر آن تأثیرگذار است و حتی فروشندگان دست به فروش آن نمیزنند.
مدیرعامل انتشارات معارف با تاکید بر اینکه اگر آثار جذابی در حوزه نوجوان تولید کنیم استقبال خوب است و اگر استقبال کم است به این دلیل است که آثارمان به زبان نوجوان امروزی نیست، میگوید: در این راستا تولید آثار کم حجم با جذابیتهای بصری میتواند پاسخگوی نیاز آنها باشد؛ رهبر انقلاب بر این تاکید دارند که نوجوان امروز تحلیلگر و عمیق است و در این راستا اگر بهصورت اقناعی کار را پیش ببریم، به نتیجه میرسیم.
حافظ و سعدی هم به نمایشگاه کتاب آمدند
از دیگر نقاط متفاوت، جذاب و مورد توجه نمایشگاه برای مخاطبان، حضور مشاهیر قرون گذشته در میان مردم است و در این میان بازار سلفی با آنها داغ است، البته که مردم صحبتهای دیگری نیز با آنها دارند؛ برخی میخواهند در مورد کتابی که در دست دارند توضیح دهند و برخی از حافظ میخواهند برای آنها فال بگیرد؛ در این میان حتی عدهای از سعدی میخواهند تعدادی کتاب به آنها معرفی کند و غرفههای برتر را به مخاطبان نشان دهد!
نمایشگاه کتاب تهران پویاترین نمایشگاه در میان نمایشگاههای جهان است
از میان غرفهها، نام غرفههای بینالملل چشمنواز است و با کنجکاوی راه پله را پیدا میکنم و به سمت طبقه بالای شبستان میروم؛ این بخش هم برای خود حال و هوایی متفاوت از دیگر بخشهای نمایشگاه دارد؛ غرفه کشورهایی از جمله یمن، روسیه، ترکیه و عمان حضور دارند و در کنار آنها نهادها و بنیادهای بینالمللی ایرانی نیز مشغول به فعالیت هستند؛ نام بنیاد سعدی را زیاد شنیده بودم و حالا که غرفه آن نیز همینجا حضور دارد، فرصتی مناسب برای گپ و گفت است؛ سید علی موسویزاده معاون بینالملل بنیاد سعدی و مدیر انتشارات بینالمللی آزفا درباره این دوره از نمایشگاه میگوید» در کشورهای قطر، سوریه، روسیه و عمان رایزن فرهنگی بودم و بر این اساس بیش از ۲۰ نمایشگاه شرکت کردم و باید گفت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را پویاترین نمایشگاه دیدم.
وی ادامه میدهد: پرمخاطب و پویا بودن و البته حضور دوستداران کتاب از جمله نقاط قوت این نمایشگاه است، از سویی سالانه آسیبهای گذشته نیز دیده و رفع میشود؛ نحوه ثبتنام غرفه چینی نیز مرتبتر از گذشته شده و فروش مجازی نیز نکتهای عالی برای این نمایشگاه است.
معاون بینالملل بنیاد سعدی خاطرنشان میکند: بنیاد سعدی در ۳ سالن ناشران دانشگاهی، عمومی و بینالمللی حضور دارد و از میزان استقبال راضی هستیم هرچند هدف اصلیمان فروش محصولات نیست.
این دوره از نمایشگاه از نظر ابعاد و تعداد غرفهها قابل مقایسه با دورههای قبل نیست و بر این اساس بیش از ۲۶۰۰ ناشر داخلی در بخش حضوری و مجازی و حدود ۶۰ ناشر خارجی با حدود ۵۰ هزار عنوان کتاب در این نمایشگاه حضور دارند، البته این استقبال تنها محدود به ناشرین نیست و مردم نیز با حضور پرشور خود این نکته را ثابت کردند که با وجود نوسانات قیمت، همچنان به کتاب بهعنوان یک کالای فرهنگی و مورد نیاز نگاه میکنند و در این مسیر نیاز است که مسئولان نیز بیش از آنچه که در تلاشاند در این عرصه همت داشته باشند تا این کالای فرهنگی، تبدیل به کالایی لاکچری نشود.
نظر شما