رشد بی‌سابقه صادرات نفت ایران هم‌زمان با تهدید تحریم‌های جدید غربی

روزنامه فایننشال تایمز معتقد است افزایش فروش نفت خام به چین، محدودیت تلاش‌های آمریکا و اروپا برای مهار جمهوری اسلامی ایران را نشان می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نوشته است که ایران بیشتر از هر زمان دیگری در شش سال گذشته نفت صادر می‌کند که به اقتصاد این کشور سالانه ۳۵ میلیارد دلار رونق می‌دهد، حتی در شرایطی که کشورهای غربی به دنبال افزایش تحریم‌ها در پاسخ به حمله تلافی‌جویانه ایران به رژیم اسرائیل هستند. تهران در سه ماه نخست سال میلادی به‌طور متوسط ۱.۵۶ میلیون بشکه نفت در روز فروخت که بیشتر آن به چین و بالاترین سطح از سه ماهه سوم ۲۰۱۸ است.

رشد بی‌سابقه صادرات نفت ایران همزمان با تهدید تحریم‌های جدید غربی

به گفته این روزنامه، موفقیت ایران در صادرات نفت خام نشان‌دهنده مشکلات پیش‌روی ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای افزایش فشار بر تهران پس از حمله موشکی و پهپادی این کشور به رژیم اسرائیل است.

فرناندو فریرا، رئیس شرکت ریسک ژئوپلیتیک در گروه انرژی راپیدان در ایالات متحده گفت: «ایرانی‌ها هنر دور زدن تحریم‌ها را به دست آورده‌اند. اگر دولت بایدن واقعاً تأثیری بخواهد داشته باشد، باید روی چین تمرکز کند.»

بر اساس گزارش فایننشال تایمز، واشنگتن و اتحادیه اروپا در حال تدارک تحریم‌های جدید علیه ایران هستند تا رژیم صهیونیستی را از تشدید درگیری با ایران منصرف کنند، اما تحلیلگران می‌گویند واشنگتن تمایلی ندارد رژیم تحریم‌های «فشار حداکثری» را که سال ۲۰۱۸ توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا معرفی شد، اعمال کند، دلیل آن تمایل نداشتن دولت جو بایدن برای ایجاد یک برهه ناگهانی تورمی بر عرضه جهانی نفت در سال انتخابات آمریکا است.

این روزنامه به نقل از خبرگزاری تسنیم نوشته است که صنعت نفت ایران راه‌هایی را برای دور زدن تحریم‌ها پیدا کرده است، از آنجا که مشتری اصلی نفت ایران چین است، تا حد زیادی از فشار غرب محافظت شده است.

رشد بی‌سابقه صادرات نفت ایران همزمان با تهدید تحریم‌های جدید غربی
به اوج رسیدن صادرات نفت ایران پس از ۶ سال

بر اساس گزارش فایننشال تایمز، تنش‌های فزاینده از زمان عملیات طوفان‌الاقصی حماس در هفتم اکتبر به افزایش بیش از ۱۵ درصدی قیمت نفت در سال جاری حدود ۹۰ دلار در هر بشکه کمک کرد، اما قیمت‌ها در پی حمله ایران کاهش یافت، زیرا معامله‌گران پیش‌بینی کرده بودند که عرضه نفت از منطقه مختل نخواهد شد. قیمت نفت برنت، به‌عنوان معیار بین‌المللی، روز چهارشنبه با ۳ درصد کاهش به ۸۷ دلار و ۳۷ سنت به ازای هر بشکه رسید.

آرمن عزیزیان، تحلیلگر ارشد و متخصص تحریم‌ها در ورتکسا گفت که ایالات متحده به‌تازگی شروع به هدف قرار دادن نفتکش‌های فردی مظنون به حمل نفت خام ایران کرده است و در ماه فوریه دو نفتکش و سیزدهم آوریل یک نفتکش دیگر را تحریم کرد، اما او گفت که تأثیر این اقدام بر صادرات کلی ایران تاکنون «حداقل» بوده است.

عزیزیان افزود: «ایرانی‌ها در یافتن خلأها بسیار خوب هستند. آن‌ها اکنون AIS [سیستم ردیابی کشتی] را جعل می‌کنند و وانمود می‌کنند که در یک مکان هستند و این امر ردیابی را دشوار می‌کند.»

وی گفت: «اندازه ناوگان مورد استفاده ایران برای انتقال نفت در سال گذشته با یک‌پنجم افزایش به ۲۵۳ کشتی رسیده است و تعداد سوپرتانکرهایی که تا دو میلیون بشکه نفت حمل می‌کنند از سال ۲۰۲۱ دو برابر شده است.»

رشد بی‌سابقه صادرات نفت ایران همزمان با تهدید تحریم‌های جدید غربی
افزایش تعداد نفت‌کش‌هایی که نفت ایران را حمل می‌کنند

به گفته مؤسسه کپلر که نفتکش‌ها را در سراسر جهان ردیابی می‌کند، تقریباً تمام نفت فروخته شده ایران در سال جاری به چین رفته است و اجرای تهاجمی تحریم‌ها نه‌تنها بازار نفت، بلکه می‌تواند روابط آمریکا و چین را نیز بی‌ثبات کند. چین برای حدود یک‌دهم واردات نفت خود به ایران متکی است، اما نفت را نه از طریق شرکت‌های نفت و گاز دولتی خود، بلکه از طریق پالایشگاه‌های خصوصی کوچک‌تر، فراوری می‌کند.

جواد اوجی، وزیر نفت ایران ماه گذشته گفت که صادرات نفت در سال گذشته «بیش از ۳۵ میلیارد دلار» ثروت تولید کرده است.

وی گفت: «در حالی که دشمنان ایران می‌خواهند صادرات این کشور را متوقف کنند، امروز می‌توانیم نفت را به هر جا که بخواهیم با کمترین تخفیف صادر کنیم.»

فایننشال تایمز در ادامه توضیح داده است که افزایش تولید نفت شِیل در دهه گذشته، ایالات متحده را به بزرگترین تولیدکننده جهان تبدیل کرده است و واشنگتن را آزاد کرده است تا در تحریم سایر صادرکنندگان نفت خام تهاجمی‌تر شود. آمریکا روز چهارشنبه تحریم‌هایی را علیه ونزوئلا، یکی دیگر از اعضای اوپک، اعمال کرد.

دولت بایدن مایل است نفت خام خود را از ذخایر استراتژیک آزاد کند و نشان داده است که اگر قیمت‌های جهانی بالاتر برود و هزینه‌های داخلی بنزین را افزایش پیدا کند، می‌تواند دوباره این کار را انجام دهد.

این روزنامه در پایان نوشته است که فشار فزاینده‌ای از جانب حزب جمهوری‌خواه بر کاخ سفید برای اقدام علیه فروش نفت ایران وجود دارد زیرا آن‌ها انتقاد می‌کنند که دولت بایدن در قبال اقدامات تحریمی موجود ملایم رفتار می‌کند. سوالی که برای دولت بایدن پیش می‌آید این است که آیا آن‌ها انگیزه‌ای برای استفاده از ساختار تحریم‌هایی که دولت ترامپ استفاده می‌کرد را دارند یا خیر؟

رشد بی‌سابقه صادرات نفت ایران همزمان با تهدید تحریم‌های جدید غربی

کد خبر 745999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.