کشورهایی با بیشترین سطوح آلودگی هوا

دانشمندان آلودگی هوا را یک فاجعه بهداشتی جهانی نامیده و اعلام کردند تنها ۷ کشور در جهان هوای سالم دارند که ۳ مورد از آن‌ها در اروپا قرار دارد.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، گزارش جهانی کیفیت هوا نشان می‌دهد که تنها هفت کشور در جهان در سال ۲۰۲۳ به سطح هوای ایمن رسیده‌اند. در این گزارش داده‌های بیش از ۳۰ هزار ایستگاه نظارتی در ۱۳۴ کشور، قلمرو و منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. کمبود داده در سراسر کشورهای آفریقایی باعث می‌شود یک‌سوم جمعیت این قاره به داده‌های کیفیت هوا دسترسی نداشته باشند، به این معنی که بسیاری از آن‌ها نمی‌توانند در این مطالعه گنجانده شوند.

گزارش‌های کیفیت هوا به‌عنوان فراخوان‌های مهمی برای اقدام برای مهار سطوح آلودگی عمل می‌کنند که معمولاً در مناطقی که گروه‌های آسیب‌پذیر مردمی در آن حضور دارند، بدترین هستند.

طبق دستورالعمل‌های سازمان جهانی بهداشت از کشورهای مورد بررسی، ۱۲۴ مورد سطوح ایمن ذرات ریز معلق در هوا (پنج میکروگرم بر مترمکعب یا کمتر) را نقض کرده‌اند. این ذرات میکروسکوپی با قطر کمتر از ۲.۵ میکرون می‌توانند به عمق ریه‌ها نفوذ و حتی به جریان خون راه پیدا کنند. آن‌ها با بیماری قلبی و ریوی، فشار خون بالا، افزایش خطر آسم، افسردگی، اضطراب و مرگ زودرس مرتبط هستند.

کشورهایی با بیشترین سطوح آلودگی هوا

کشورهای جهان با سطح کیفی هوای ایمن

هفت کشوری که دستورالعمل ایمن را رعایت کردند، استرالیا، استونی، فنلاند، گرانادا، ایسلند، موریس و نیوزلند بودند. پورتوریکو، برمودا و پلی‌نزی فرانسه نیز در سطوح امن قرار گرفتند.

ایسلند با چهار میکروگرم بر متر مکعب، پاک‌ترین هوا را داشت و پس از آن استونی با ۴.۷ میکروگرم بر متر مکعب و فنلاند با ۴.۹ میکروگرم بر متر مکعب در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

سوئد، ایرلند، نروژ، پرتغال، لیختن‌اشتاین، دانمارک، بریتانیا، آندورا، لتونی، اوکراین، هلند، لوکزامبورگ، سوئیس، آلمان، بلژیک، فرانسه، اتریش، اسپانیا و روسیه نیز دیگر کشورهای لیست کمترین آلودگی هوا را تشکیل می‌دادند. شهرهای اروپایی نسبت به گزارش سال ۲۰۲۲ بهبود چشمگیری را نشان می‌دهند.

کشورهایی با بیشترین سطوح آلودگی هوا

آلوده‌ترین کشورهای جهان

کشورهایی با بدترین کیفیت هوا در آسیای جنوبی و مرکزی متمرکز شده‌اند که ۱۰ شهر آلوده جهان را در خود جای داده‌اند. بنگلادش با ۷۹.۹ میکروگرم بر متر مکعب یعنی بیش از ۱۵ برابر بیشتر از دستورالعمل سالانه ذرات معلق سازمان جهانی بهداشت، بدون رقیب شهری با آلوده‌ترین هوا در جهان است.

پاکستان با ۱۴ برابر بالاتر از استانداردهای ایمن در رتبه دوم و پس از آن هند با سطوح آلودگی ۱۰ برابر بالاتر از حد مجاز قرار گرفتند. این کشور همچنین خانه چهار شهر آلوده جهان است که بگوسارای صنعتی در شمال شرقی بدترین آن‌هاست. تاجیکستان و بورکینافاسو چهارمین و پنجمین کشورهای آلوده بودند که هر دو با سطوح ۹ برابر بالاتر از استانداردهای ایمن در این جایگاه‌ها قرار گرفتند. برای اولین بار در تاریخ این گزارش‌ها، کانادا آلوده‌ترین کشور در آمریکای شمالی بود و ۱۳ شهر آلوده منطقه را در خود جای داده است.

کشورهایی با بیشترین سطوح آلودگی هوا

وضعیت آلودگی هوا در کشورهای اروپایی

کشورهای اروپایی شامل لیتوانی، جمهوری چک، مجارستان، مالت، اسلواکی، بلغارستان، کرواسی، لهستان، قبرس، اسلوونی و ایتالیا در رده زرد قرار گرفتند که سطوح آلودگی را تا سه برابر بالاتر از استاندارد ایمن نشان می‌دهد.

کرواسی بیشترین پیشرفت را در سال ۲۰۲۳ در کاهش سطوح ذرات معلق در هوا نشان داد که میانگین سالانه آن در مقایسه با سال ۲۰۲۲ بیش از ۴۰ درصد کاهش داشته است. این کشور با افزایش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر که تاکنون بیش از ۳۱ درصد را تشکیل می‌دهد، به این جایگاه رسیده است. ترکیب انرژی کشور نیز بسیار بالاتر از میانگین اتحادیه اروپا با ۲۳ درصد است.

کرواسی همچنین سیاست‌هایی را برای حذف تدریجی زغال‌سنگ قبل از سال ۲۰۳۳، کاهش انتشار گاز متان تا سال ۲۰۳۰ تا ۳۰ درصد کمتر از سطح سال ۲۰۲۰ و پایان دادن به جنگل‌زدایی تا سال ۲۰۳۰ ارائه کرده است.

کشورهایی با بیشترین سطوح آلودگی هوا

مولداوی، رومانی، آلبانی، یونان، ترکیه، صربستان و مونته‌نگرو نیز در رده نارنجی یعنی تا پنج برابر بالاتر از سطح امن یعنی قرار گرفتند.

بوسنی‌وهرزگوین در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ شاهد کاهش ۱۸ درصدی در سطوح ذرات معلق بود، اما همچنان آلوده‌ترین کشور در منطقه است و پس از آن مقدونیه شمالی در رده قرمز قرار گرفت و میزان آلودگی آن‌ها بیش از پنج برابر بیشتر از استاندارد ایمن بود. ایغدیر در ترکیه آلوده‌ترین شهر اروپاست که سطح ذرات معلق آن ۹ برابر استاندارد امن بود.

کد خبر 738328

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.