پیشگیری از مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی در طبیعت‌گردی‌های نوروزی

سرپرست نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و داروی خراسان شمالی با اشاره به مسمومیت سالانه افرادی با قارچ‌های سمی و خودرو گفت: در استفاده از این قارچ‌ها باید احتیاط زیادی داشت.

فراز نصرتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خراسان شمالی اظهار کرد: با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچ‌های خودرو، همه ساله در ابتدای سال متأسفانه با موجی از مسمومیت‌های اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی روبه‌رو هستیم.

وی ادامه داد: مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های خودرو در هم‌وطنانی که در مناطق کوهستانی یا مرطوب کشور زندگی می‌کنند بیشتر دیده شده است؛ این موارد با آموزش عمومی و اطلاع‌رسانی و ارائه هشدار به‌موقع قابل پیشگیری خواهد بود.

سرپرست نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو افزود: مردم از مصرف قارچ‌های خودرو به‌خصوص قارچ‌هایی که کنار تنه درختان می‌رویند یا قارچ‌های فله‌ای جمع‌آوری شده توسط افراد بومی، خودداری کنند.

نصرتی گفت: برای حفظ سلامت خود و خانواده‌تان تنها قارچ‌هایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته‌بندی‌های دارای مجوز است، خریداری و مصرف کنید.

وی خاطرنشان کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل است و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است، بنابراین به توصیه‌های برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.

سرپرست نظارت و ارزیابی فرآورده‌های خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو افزود: مصرف قارچ‌ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشان‌دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.

نصرتی تصریح کرد: برخی از روش‌ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص سمی نبودن قارچ در همه موارد نیست.

وی افزود: بعضی از سموم موجود در قارچ‌های سمی، مقاوم به گرما هستند و فرایندهای آماده‌سازی غذا همچون کباب کردن، آب‌پز کردن، سرخ کردن و بخارپز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیست.

سرپرست نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو خاطرنشان کرد: در صورت بروز علائم و نشانه‌های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تأخیری (۵ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو) هرچه سریع‌تر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها منتقل کنید. در مواردی که علائم گوارشی به صورت تأخیری (با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها سم بیشتری دارند و در سال‌های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هم‌وطنانمان شده است.

نصرتی گفت: انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها امکان درمان موفقیت‌آمیز را افزایش می‌دهد و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می‌شود، بنابراین با مشاهده علائم و نشانه‌های بالینی اولیه به‌ویژه از نوع تأخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز کنید و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل کنید.

کد خبر 734436

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.